
”Mora Trophy” förenade sjätteklassare på fotbollsplanen
För tredje året hölls ”Mora Trophy” på Prästholmen i Mora. Ja, det är det nya namnet på den annars återkommande fotbollsturneringen för elever i årskurs 6. Turneringen ska lyfta fram det positiva med idrotten – samt påvisa fotbollens betydelse för kommunen.
— Fotbollen lockar många, men det är rörelseglädjen och gemenskapen vi vill åt, säger Marcus Mattsson, lärare och tränare.
På planen var det mycket spring och många hejarop såväl på planen som utanför. Eleverna spelade kamratligt denna onsdagsförmiddag; de passade bollen ofta och stöttade varandra i med- och motgång.
Åtta lag från sex skolor deltog årets endagarsturnering. De kom från Noretskolan (lag A och B), Bjäkenbackens skola, Våmhus skola, Morkarlby skola (lag A och B), Sollerö skola samt Utmelandsskolan.
— Det är både för tjejer och killar, med minst två killar och två tjejer på planen i varje lag – som spelar på två 7-manna-planer, sa Marcus Mattsson, lärare och tränare på Moras fotbollsgymnasium.

Marcus var en av de som tog initiativ till ”Mora Trophy”. Han har tillsammans med lärarna Anna Albinsson och Torbjörn Schedvin skapat ett tillfälle där unga kan mötas genom idrotten. Detta var tredje året sjätteklassare fick kämpa mot varandra i detta sammanhang.
— Men namnet ”Mora Trophy” är nytt för i år. Jag ville ha något speciellt. Med detta kan eleverna prata om turneringen. Så vi har även köpt in en pokal, som ska vara maffig och ge en extra morot – ett pris de kan ställa i klassrummet.
Såklart handlar ”Mora Trophy” om så mycket mer än bara pokalen. Här får samtliga upptäcka fördelarna med idrott samt fotboll i synnerhet.
— Fotbollen lockar många, men det är rörelseglädjen och gemenskapen vi vill åt. Resultatet spelar mindre roll. Eleverna kommer ihop ännu mer som klass i dessa sammanhang.
Utvalda klasser har sedan start fått ha en särskild roll i turneringen. Denna gång fick Färnäs skola och Moras fotbollsgymnasium se till så allt gick rätt till, enligt Fair Play.
— En elev från Färnäs är domare på en plan och en från gymnasiet på en annan.
Eftersom hela turneringen pågick mellan klockan halv nio på morgonen och elva på förmiddagen, var det snabba byten som gällde.
— Matcherna är 15 minuter, där varje lag får minst tre matcher. På så vis får klasserna känna att de gör någonting tillsammans. Både mellanstadiet och högstadiet inkluderas.

Generellt sett är fotbollen den största idrotten bland ungdomar i Mora. Sporten lockar flest unga, i jämförelse med exempelvis hockey.
— Fotbollen är en året-runt-sport. Men i dagsläget är den inte det. Det är en sak för politikerna att ta hand om. Mora behöver följa med i utvecklingen. Andra kommuner, bland annat Malung-Sälen och Rättvik, pratar mycket om få till inomhushallar. Här finns däremot ingen. Mora ska vara en idrottsstad, men här finns en del att jobba på.
En dialog har initierats mellan fotbollsklubbar och kommunen i frågan. Dock borde det ha hänt mer, något Marcus Mattsson är frustrerad över.
— Jag tycker det är mycket tomt snack om inomhushallen. Den har jag hört om ända sedan jag flyttade tillbaka till Mora för fem år sedan. Men det händer inget.
Han vill understryka att utövarna är många samt att jämställdheten är stor inom fotbollen, något som syntes under onsdagsförmiddagen. I ung ålder går det att spela på lika villkor oavsett kön.
— Man märker det både i Färnäs, Sollerön och på Öna. Just detta är så kul – i fotbollen kan alla spela tillsammans. Det är aldrig någon som klagar på att tjejer möter killar. Man känner bara ren glädje i det, sa Marcus Mattsson.
Eleverna på Noretskolan gillade hela konceptet, trots att de precis kommit från en förlust.
— Det var jättespännande och roligt. Men vi behöver passa mer för att vinna matcherna, sa Ahmad Al-Assad.
Chanserna att ta hem turneringen såg mindre bra ut när några matcher spelats. Det menade klasskamraten Melvin Bosell.
— Jag tror vi kommer sist. Men det gör inget.
Varken Melvin eller Ahmad valde att hänga med huvudet för den sakens skull.
— Viktigaste är ändå att ha roligt, säger Ahmad.
