Siljan News logo
Annons
Emil Halvarsson, Erik Falkengren och Jonathan Östlund arbetar som arborister och tar i veckan hand om träden på Sollerön. Foto: Christoffer Landgren.

Lokala trädvårdare kapar av för naturens och trafikens bästa

På tisdagsmorgonen syntes tre orangeklädda personer strax utanför Bengtsarvet på Sollerön. De var i full färd med att beskära äppelträd längs med Soldvägen – Sveriges längsta fruktbärande fruktträdsallé. Detta är en uppgift som både är viktig ur trafiksynpunkt, men också för att träden ska må bra och kunna ge mycket frukt.

— Var snäll mot träden och se det som en långsiktig åtgärd. Tar man allt på samma gång, snarare än lite varje år, blir det mindre bra. Beskär man rätt kan trädet också bära mer frukt, säger Emil Halvarsson, arborist på Siljan Trädvård.

Sedan september 2023 har Siljan Trädvård arbetat med att sköta om träden i hela Dalarna. Denna dag arbetar företaget med att beskära äppelträden i allén på Sollerön; ett uppdrag de fått av Svevia på uppdrag av Trafikverket.

Annons
Arboristen Emil Halvarsson äger bolaget Siljan Trädvård, som tar hand om alla möjliga slags träd – inte bara fruktträd. Foto: Christoffer Landgren.

Emil Halvarsson, som är bolagsägare till Siljan Trädvård, säger att det blir många grenar att kapa denna måndag och dagarna som kommer.

— Nu blir det första gången vi gör detta på Sollerön och vi beskär träd ända ned till Kulåra. Det blir drygt 130, kanske 135. Men vi börjar här i närheten av Coop och Sollerö skola.

Måhända att det såg lite för kallt ut för att beskära träd denna dag i april, när ett tunt snötäcke nyss lagt sig på marken. Men faktum är att detta är ett arbete som kan göras oavsett tid på året.

— Vädret är vi vana vid. Vi är ute året runt. Det finns ett behov nu, för träden har fått växa vilt en lång tid. Men det är också tanken: att de ska få växa fritt, vilt och må bra – fast under kontrollerade former.

Emil kommer från Sollerön och för ett år sedan flyttade han hem igen efter sju års studier i Göteborg. 2018 började han som lärling på Trädakuten (som även finns i Falun). Där fick han goda kunskaper inom trädvård och 2020 tog han sitt certifikat, European Tree Worker.

— Så det är det vi gör idag. Här ser vi till att hålla träden så att de inte utgör någon trafikfara. Vi håller in dem från vägen, eller om det är vid någon infart eller kurva.

Bedömningen hur mycket som ska beskäras har gjorts tillsammans med en arbetsledare från Svevia och en biolog från Trafikverket.

— Står man vid vägkanten och sträcker in en hand så ska det vara fritt hela vägen.

Under tisdagen hade Emil med sig två arborister som han hyrt in för arbete i sitt företag: Jonathan Östlund och Erik Falkengren. Arbetet innebär att de får klättra upp i träden med handsåg eller sekatörer av olika slag, för att sedan lägga kapade grenar på hög.

— Erik och jag har jobbat ihop tidigare. Sedan ringde jag in ”trädgurun från Orust”, Jonathan, som är en gammal kollega från Göteborg. Både Jonathan och jag har certifikat därifrån och vi blev goda vänner.

Grenarbetet är ett precisionsjobb, där specifika grenar måste tas omhand.

— Vi tar korsande grenar som riskerar att skada varandra. Sedan tar vi bort döda grenar och sjuka grenar, säger Emil.

Vanligtvis arbetar inte Emil bara med fruktträd, utan alla möjliga slags träd. Då blir det så kallad sektionsfällning, fällningar från marken, i större eller små beskärningar.

Utöver att beskära träd vid vägar har han en uppfattning om hur träd ska beskäras på ett bra sätt i exempelvis trädgårdar.

— Jämfört med att beskära träd vid vägar är det annorlunda i villaträdgårdar. Då formklipper man ofta träd. Vi är försiktiga här med att inte klippa för mycket. Ofta ser man hur de som har äppelträd har varit på dem väldigt hårt. Det gör att träden skjuter mer vattenskott, eftersom träden vill kompensera för förlorad bladmassa. Var snäll mot träden och se det som en långsiktig åtgärd. Tar man allt på samma gång, snarare än lite varje år, blir det mindre bra. Beskär man rätt kan trädet också bära mer frukt.

Annons

När på året ens träd beskärs är upp till var och en, men han skulle rekommendera att börja redan i april eller ännu tidigare.

— Det är omdebatterat. Man kan säga att det finns lika många sätt att beskära som det finns sekatörer. Många har starka åsikter på när man beskär träd. Jag skulle säga att syftet med beskärningen och hur man utför beskärningen är viktigare än vilken tidpunkt på året. Det finns olika fördelar året runt.

För den som vill studera till trädvårdare (arborist) ser branschen helt okej ut, menar Emil.

— Branschen växer verkligen. Man märker att det kommer fler och fler företag, eftersom behovet är stort. Men för de flesta verkar det gå bra, säger han.