
Hemulån restaureras för att gynna pärlmusslor och öringar
Om en vecka planerar Länsstyrelsen Dalarna inleda ett arbete med att restaurera Hemulån i Eldris, tillsammans med Mora-Våmhus Fiskevårdsområdesförening. Arbetet beräknas sedan pågå fram till vecka 41 och syftar till att gynna åns ekosystem.
— Den är en lite av en pärla, framför allt för öringen. Detta är ett av våra viktigaste vatten, säger Anders Sundberg, som är ordförande för Mora-Våmhus Fiskevårdsområdesförening.
Beslutet togs tidigare i somras. Länsstyrelsen har gemensamt med Mora-Våmhus Fiskevårdsområdesförening siktat in sig på att restaurera ett avgränsat område uppströms Eldris; i Mora kommun.

Genom att återställa vattendraget samt ta bort stenar och block, kommer naturliga processer och funktioner också återställas. Detta gynnar faunan samt floran i området.
— Man vill återställa ån efter flottning och annan verksamhet. Så har det varit i alla strömmande vatten av den storleken, genom åren. Idag återställer man mycket vatten i Sverige. Det gör man för livet som finns i vattnet. I Hemulån finns till exempel flodpärlmusslan (en starkt hotad art). Under ett tidigt stadie av flodpärlmusslans liv lever den som värd för exempelvis öring, säger Anders Sundberg, som är ordförande i Mora-Våmhus Fiskevårdsområdesförening.
Han lyfter därmed fram Hemulån som en speciell plats för fiskevårdsföreningen.
— Den är en lite av en pärla, framför allt för öringen. Detta är ett av våra viktigaste vatten. Här har man lagt ned mycket tid och energi genom åren.
Länsstyrelsen har fått bidrag för projektet via Havs-och vattenmyndigheten. Med det sagt är det mer än bara Hemulån som ska restaureras i framtiden.

Även andra vattendrag ingår i projekteringen, såsom bäckar eller åar. Fiskevårdsföreningen är inblandad även i detta – något som gläder Anders Sundberg.
— Ju mer man jobbat med dessa vattenprojekt, desto mer naturligt har det sett ut. På 1990-talet hade man många konstgjorda fisktrappor. Nuförtiden ser det annorlunda ut. Arbetet idag är mer anpassat till naturen; vilket gynnar fisken i slutändan.
Planen är att projektet ska pågå i nio veckor. Men Anders Sundberg tror att det kan behövas mer tid för att göra det på ett bra sätt.
— Det kommer nog fortsätta även under kommande år. Arbetet som görs är väldigt noga genomfört. Man jobbar sig metodiskt igenom sträckan.
Samarbetet med Länsstyrelsen innebär att fiskevårdsföreningen måste ta ett visst ansvar.
— Vi har fått en kulturlämningsrapport, så att vi inte förstör något ur kulturhänsyn. Här ska man kunna lämna kvar en del. Ingenting värdefullt kommer förstöras i arbetet. Till detta kommer sedan vårt fiske förbättras, säger Anders Sundberg.