Siljan News logo
Annons
26-åriga Elin Magnil startade företaget ”Dalbullan” i maj. Med sina hembakade bakverk kan hon leva ut sin passion. Foto: Christoffer Landgren.

Hembageriet ”Dalbullan” ska nå ut med nya smaker från Nusnäs

Annons

Med det kreativa namnet ”Dalbullan” har Elin Magnil, 26, startat ett eget hembageri i Nusnäs. På hemmaplan skapar hon både söta bakverk och matbröd, med förhoppningen om att en dag bli konditor.

— Att experimentera med smaker tycker jag är kul, säger Elin.

Hemma i Nusnäs har Elin Magnil alla förutsättningar att lägga grunden för sina drömmar (inte bara kaksorten). I hennes och sambon Filips kök finns det mest grundläggande för att lyckas med hembageriet; alltifrån en bakmaskin till en stor köksbänk.

— Bakning har alltid varit min passion. Så har det varit hela livet. För mig är detta mest en kul grej, en liten utmaning. Samtidigt vill jag att det ska vara mer av en hobby. I början tänkte jag ”det är inget man blir rik på”, men visst har man ändå hoppats kunna jobba med detta, säger Elin.

Annons
Morotskaka med frosting och flingor av blomblad är ett exempel på Elins bakverk. Foto: Christoffer Landgren.

Företaget, hennes enskilda firma, startade i maj. Med tanke på både jobb och semester har det dröjt innan verksamheten kunnat dra i gång på riktigt.

— Några hört av sig sedan jag gick ut offentligt med att jag startat företaget. Folk frågar om jag kan baka matbröd eller smörgåstårtor. Bland annat har jag gjort en doptårta och tagit emot beställningar till kalas. Intresset finns – det tycker jag är kul. Med tiden hoppas jag kunna skapa olika koncept; att till exempel erbjuda matbröd på tisdagar.

Mest föredrar Elin sötsaker. Inspiration till bakningen har hon tagit från särskilda grupper på Facebook.

— Jag har följt ”home bakers” från Amerika. De gör mycket tårtor.

Namnet på företaget, ”Dalbullan”, är något hon kom på under en paus i bakningen.

— Såklart är jag väldigt stolt över namnet. Jag tänkte bra länge på det. Att det skulle ha något med Dalarna att göra var ändå självklart.

Trots detta fyndiga namn bakar hon mer av andra bakverk än just bullar.

— Det borde kanske vara ett större fokus på bullar. Jag gillar ju både kanelbullar, kardemummabullar och Desiréebullar (med vaniljfyllning). Fast jag vill också komponera den ”bästa” bullen i Dalarna. Hur en ”dalbulle” skulle kunna se ut kan jag inte säga – jag ska fundera på den.

Elin vill helst gå sin egen väg i bakningen, hitta smaker som gifter sig med varandra och bidra med något nytt för smaklökarna.

— Att experimentera med smaker tycker jag är kul. Bakning har mycket med fysik att göra. Det är både jäsning och temperaturer. Men det är inte så att jag går efter något recept, utan mycket kommer till mig när jag gått och lagt mig. Jag kommer på lite olika smakkombinationer och sätter en plan på vad jag ska göra härnäst.

Hon tillägger att hennes bakverk är mer genuina än de som säljs i en matbutik.

— En ”vanlig” morotskaka kan man köpa på exempelvis Ica. Min morotskaka kan man däremot inte köpa där. Min är unik, består av andra kombinationer.

Annons
Elin bor med sambon Filip (med det passande efternamnet Kondys (kondis) ) samt dottern Livia i ett nybyggt hus i Nusnäs. Foto: Christoffer Landgren.

Tillsammans med sin sambo har Elin ettåriga dottern Livia. Dottern kommer med största säkerhet få smaka på mammas kakor när hon blir stor nog.

Med familjelivet och ett vardagsjobb inom psykiatrin är det svårt att tänka på att utbilda sig till något annat i dagsläget, men en dag hoppas Elin kunna bli konditor.

— Jag vet inte varför jag inte utbildat mig till det tidigare. Man får se hur det blir i framtiden.

Vilka sötsaker Livia föredrar återstår också att se – men Elin gillar att skapa kreationer med sockerpasta.

— Roligast är att göra figurer i sockerpasta. Det är som marsipan, bara att det är gjort med socker. Jag vill också att bakverken ska se bra ut.

För att hennes verksamhet ska kunna växa ännu mer vill hon gärna ha en mer utmärkande lokal, så att ”Dalbullan” blir känt.

— Jag har alltid velat ha ett kafé. Men det har varit lite svårt att få tag på en lokal. Sedan har jag inte haft möjlighet att satsa på det; då jag inte kommer härifrån från början. Planen och förhoppningen är att det ska bli ännu större, för idag är det ganska litet. Helst skulle jag vilja ha ett ställe i Nusnäs – det är så mysigt här, säger Elin Magnil.