Siljan News logo
Annons
Tallriksautomaten ser till att gymnasieeleverna kan dra ut en tallrik förs när de ”blippat” sin personliga id-handling. Foto: Christoffer Landgren.

Gymnasiets tallriksautomat kritiseras: ”Har strulat”

Det kommunala projektet Hållbara Mora gör att elever på Mora gymnasium kan hämta ut skolmat via en tallriksautomat. Detta ska kunna föra statistik på de som äter, men samtidigt kommer kritik från en förälder att det kan bli svårt för elever att hämta mat på det här sättet – kritik som gymnasiets biträdande rektor Johan Ekstrand bemöter.

— Börjar man serva med detta är det svårt att få till en rutin, säger han.

Systemet med att få ut sin tallrik i skolmatsalen genom att ”blippa” sitt personliga id-kort i en automat, är ett projekt som Mora gymnasium haft en tid. Förutsättningen för att kunna äta lunch är att eleven har med kortet.

I ett mejl kritiserar en förälder till en elev att systemet och antyder att det är bräckligt. ”De har problem med att få mat p.g.a. att det införskaffats en automat där de får ut en tallrik. Om man glömt kortet får man ingen mat den dagen!? Ibland fungerar inte kortet och då får man heller ingen mat”, står det i mejlet.

Annons

Att eleverna går utan lunch på grund av problem med kortet stämmer inte. En sådan sak ska vara lätt åtgärdad, menar Ann-Christin Helén, köksansvarig på Mora gymnasium.

— Har du glömt ditt kort får du gå ned till it-kontoret och fixa det. För korten är en behörighet för att gå på skolan. Sedan har man alltid möjlighet att få ett lånekort i pant mot något annat, eller så kan man köpa en tallrik. Det är aldrig att man går utan mat, säger hon.

Biträdande rektor Johan Ekstrand förklarar att projektet med tallriksautomaten underlättar för skolan att se hur många som äter i matsalen.

— Den är tänkt att ge koststatistik på hur många som äter varje dag. Den visar även ur könsfördelningen ser ut, om man kommer och äter när det är en viss måltid och så vidare, säger Johan Ekstrand.

Johan Ekstrand, biträdande rektor på Mora gymnasium. Foto: Christoffer Landgren.

Han är medveten om att automaten har haft vissa tekniska bekymmer, vilket har försvårat för en liten del av eleverna.

— Den här tallriksautomaten har strulat lite grann. Nu har vi fått igång den igen.

Johan Ekstrand förklarar att så länge varje elev har ett identifieringskort ska det fungera att hämta ut maten. I framtiden är det tänkt att kortet ska fylla en större funktion än att bara hämta ut tallrikar i matsalen.

— Kortet har även vi som är anställda. I förlängningen ska de här korten fungera för att komma ut och in i byggnaden. Nu när frågan om inrymning varit på tapeten ska det kunna säkerställa om man behöver låsa, för att rätt personer kommer in på skolan.

Varje elev måste ha ett id-kort för att vistas normalt på skolan, understryker den biträdande rektorn.

— Precis som att man tar med sig sin mobiltelefon och sin plånbok, måste man ha med detta kort. Sedan finns det elever som glömmer sina kort. Då har grundregeln varit – precis som att man missar bussen – att man inte kan hämta ut mat i automaten.

Under vissa omständigheter har elever kunnat äta i matsalen ändå. Fast detta är mer undantag än regel.

— Börjar man serva med detta är det svårt att få till en rutin. Om hundra elever hämtar ut ett lånekort under en dag fungerar det inte. Vi försöker hitta ett sätt som fungerar.

Annons
Så här ser gymnasiets tallriksautomat ut. Foto: Christoffer Landgren.

Kortet behövs alltså, men då tallriksautomaten inte fungerat felfritt måste skolledningen överväga om de ska ha kvar den.

— Vi håller på att se över projektet. I gymnasieskolan är det inte obligatoriskt att servera skolmat, men de flesta gymnasier gör det. Det har vi valt att göra. Blir det här problemet för stort måste vi givetvis se över våra rutiner, säger Johan Ekstrand.