Siljan News logo
Annons
Här invigs de nya lekmiljöerna av förskolebarnen, utanför det hus som gymnasieeleverna byggt. Eleven Viktor Halvarsson (årskurs 2 på Byggprogrammet) hjälper barnen Linnéa, Elton, Ida och Maja att klippa bandet. Foto: Christoffer Landgren.

Förskolans nya lekmiljöer ger glädje till liten som stor

Förväntansfulla barn på Canada förskola väntade tålmodigt på att få inviga deras nya lekpark under torsdagsförmiddagen (på Förskolans dag). Ett hus, en foodtruck samt en scen hör till några av nyheterna. Projektet har varit en del av kommunens ”Hållbara idéer” och lekmiljöerna har tillverkats av gymnasieelever på Byggprogrammet.

— Vi vill att barnen ska ha kul när de leker med dessa, säger eleven Oliver Gustafsson.

Ögonen tindrade på Canadas förskolebarn. De förstod att något var på gång med så många samlade, ett riktigt kalas.

Denna dag skulle nämligen deras nya lekmiljöer invigas.

I ett samarbete mellan för- och grundskoleförvaltningen, teknik- och serviceförvaltningen och gymnasieförvaltningen har Mora kommun velat skapa hållbara gårdar till förskolan. Nu har två förskolor på kort tid fått nya förskolgårdar: Rödmyrens förskola och Canada förskola.

— Projektet är gjort utifrån hållbara medel. Vi vill få saker gjorda som ger effekt. Utifrån ett ekonomiskt perspektiv tar vi vara på det som redan finns, så att det inte behövs ett tillägg. En annan aspekt är social hållbarhet, vilken utgår från barnens perspektiv. Grejerna ska locka och vara både flexibla och dynamiska, säger Ida Carlsson, utvecklingsledare för förskolorna i Mora kommun.

Annons
Ida Carlsson och Sofia Engblom är utvecklingsledare för förskolorna i Mora. Båda arbetar för att förskolorna i kommunen ska få nya, inspirerande utemiljöer. Foto: Christoffer Landgren.

De två förskolorna har haft ytor som passat för ändamålet, förklarar hon. Men dessa nya gårdar är bara början.

— Nu är vår vision och vår förhoppning att detta ska kunna fortsätta framöver, på andra förskolor.

Projektet med förskolgårdarna startade i januari 2024. Lite tid har det tagit och därför har det varit en lättnad och glädje för alla inblandade att se det färdiga resultatet på förskolorna.

— Det dragit ut lite på tiden i och med tjäle i marken. Det har gjort att byggnationen startat lite senare. Här kom huset, foodtrucken och scenen ut först. Sedan kom båten och bilen för någon vecka sedan.

Dessutom finns det nu ett utomhusbibliotek på förskolan på Rödmyren. Förskolorna i Mora ska successivt börja med mer ännu fler utomhusriktade aktiviteter, som eggar barnens fantasi tillika lärande.

— Då biblioteket är tänkt främja språk är tanken att flytta ut högläsningen utomhus framöver.

Syftet är att inspirera till lekar som främjar den kreativa förmågan hos barnen. Samtidigt ska de nya detaljerna ge en avspegling av vardagen – vilket märks på Canada förskola.

— Vi har delvis tänkt utifrån ett samhällsperspektiv. Foodtrucken är till exempel något som många stöter på idag.

Längre fram ska kommunen sammanställa resultatet och därigenom se vad som gick bra, samt vad som kan göras bättre.

— Senare gör vi en utvärdering och ser hur allt landat hos barnen.

Barnskötaren Narmina Atayeva förklarar att de nya lekmiljöerna betyder mycket för barnens utveckling.

— De lär sig mycket när de leker och man se hur länge de längtat efter att få leka med de nya sakerna. Det är jättevärdefullt. Nu kan de också träna sig själva genom leken, genom att lära sig vad saker heter och vilka färger de har. Dessutom får de lära sig gott bemötande mitt i detta – då de bjuder fika i huset eller serverar i foodtrucken, säger hon.

Hon fortsätter:

— Man ser barnens utveckling genom leken. Som personal blir man glad av det.

Annons
Eleverna Nils Pettersson, Marielle Berglund Sparr, Oliver Gustafsson, Viktor Halvarsson och Leo Tysk har tillsammans byggt de nya lekmiljöerna till Canadas samt Rödmyrens förskolebarn. Här sitter de i bilen de byggt. Foto: Christoffer Landgren.

Eleverna från gymnasiet har byggt huset, foodtrucken, båten, bilen, scenen och utebiblioteket. Sammantaget har det tagit en termin – två dagar i veckan – att få det hela klart.

— Det har både varit utmanande och inspirerande. Man har lärt sig mycket nytt, säger Nils Pettersson, som går i årskurs 1 på Byggprogrammet.

Främst handlar det om att göra lekmiljön så trygg som möjligt för de små barnen.

— Man ska tänka på säkerheten för barnen, att de inte ska göra sig illa på någonting. Det kan annars vara en skruv som sticker ut. Det är noga med sådant, säger Oliver Gustafsson, också i årskurs 1 på Byggprogrammet.

Även om de blev tilldelade uppgiften av skolan, har de velat utföra den helhjärtat.

— Vi vill att barnen ska ha kul när de leker med dessa och att de samtidigt lär sig något i leken, säger Oliver.

Förskoleeleven Tilde Forslund får här ansiktsmålning, en av aktiviteterna i samband med invigningen. Foto: Christoffer Landgren.