
Emelie och Gustaf väntar med krans men ingen kram
Med drygt två månader kvar till Vasaloppsveckan, en vecka som inte blir som tidigare år, presenterade Vasaloppet årets kranskulla och kransmas.
Nattens snöflingor tinade bort på morgonen och i ett grått höstljus lyste Emelie Brudin och Gustaf Berglund upp. Det som kranskulla och kransmas.

Emelie Brudin, 20 år, från Mora, men också rötter i Venjan, som hon snabbt påtalar, blir den 97:e kranskullan i Vasaloppets historia.
Gustaf Berglund,22 år, med rötterna från Fredriksberg, blir den 33:e kransmasen.
— Jag trodde att man skulle behöva ha riktigt bra idrottsmeriter och blev därför överraskad när jag blev tillfrågad, säger Emelie, som tävlar i orientering och skidorientering för IFK Mora SK.
— Det var Helene Söderlund som ringde för ett par veckor sedan och det var en riktig överraskning, säger Gustaf.
Själv började han som skidorienterare och det i pappa Claes skidspår bland skärmar i skogen som Gustaf började tävla. Claes Berglund var en gång världsmästare i sporten.
— Sedan blev det mer och mer längd och jag hamnade på skidgymnasiet i Mora.
För Gustaf har det sedan blivit en seriös satsning i skidspåret i IFK Mora SKs team.
— Den bästa meriten är nog en sjätteplacering i prologen i sprint i världscupen i Dresden, summerar Gustaf och kan också lägga till två JSM-guld.
Nu väntar en annorlunda säsong för både Gustaf och Emelie.

— Vad gäller Vasaloppet och vårt uppdrag har vi inte fått så mycket information än, men det ska verkligen bli spännande, säger Emelie.
Kröningen av kranskullan har hon dock varit med om som fanbärare.
— Jag såg hur det krånglade för dig när du skulle sätta på halsbandet på Fanny Axelsson i kyrkan i fjol, säger Emelie till tävlingsledaren Bo Johansson.
Bo är tillsammans med Annlouise Almqvist tävlingsledare för Vasaloppet och det var de två som utsåg Emelie till kranskulla.
När det gäller årets lopp så tippar Gustaf svenskt med Ida Dahl som favorit, men nämner också Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren. Samtidigt glömmer han Marit Björgen.
Emelie är lite mer försiktig med tipsen, men hoppas på en åkare med koppling till Mora.
Att göra en ”Martin Johansson” är inte aktuellt för Gustaf. 2006 åkte Martin Vasaloppet och hann precis byta om och ta emot första dam.
— Nu åker damerna så fort så det är helt omöjligt, säger Gustaf, därtill får de i vinter starta före herrarna i Vasaloppet.
När åkarna kommer in på upploppet står de två redo med kransen. Gustaf i Tjejvasan och för att möta damsegrarinnan i Vasaloppet. Emelie för att ta emot herrsegraren i Vasaloppet.
— Vi ska inte kramas, men jag hoppas verkligen att vi får vara så nära så jag kan hänga kransen runt segraren på upploppet, säger Emelie, som ändå hoppas kunna få dela ut åtminstone en kram efter målgången.
Både Gustaf och Emelie hoppas nu närmast på att säsongen ska komma igång så de får börja tävla själva.
Sedan väntar en start i Vasaåket för de båda.
— Det är klart vi ska åka, säger Emelie och utmanar den mer tveksamme Gustaf på de nio milen från Sälen till Mora.
Den utmaningen lär inte Gustaf våga nobba.
Vasaåket inleds den 12 februari och pågår till lördagen den 6 mars, dagen före Vasaloppet. Tjejvasan åks den 27 februari.