Siljan News logo
Annons

”Vi kör vidare med samma koncept vi haft i 40 år”.

De slog upp sina portar i februari 1982. Nu har restaurangen China House fyllt 40.

— Vi kör vidare med samma koncept vi haft i 40 år. Hög kvalitet och hög standard, säger Henry Tsung som äger restaurangen tillsammans med frun Eva och dottern Evelin.

Det var ett ihärdigt påstötande under inledningen av 1980-talet som låg bakom att China House öppna i Mora.

— Min frus bror bodde i Mora. Vi var uppe och hälsade på under somrarna och i samband med Vasaloppet och han tjatade och tjatade om att vi borde öppna en restaurang här. Till slut bestämde vi oss för att göra som han sa, skrattar Henry Tsung där han slagit sig ner i restaurangens kök efter att dagens lunchrusning lagt sig.

Tidigare hade de drivit restaurangen Golden Palace i Falun. På alla hjärtans dag (14 februari) 1982 var det så dags att öppna China House i Mora.

— Konceptet som vi satte då är det som vi har kört vidare på sedan dess. Vi satsar på hög kvalitet och hög standard. Sen är det mycket som förändrats under de här åren. Förr i tiden var det väldigt många resande och många som var ute och åt på vardagskvällarna, nu ser det det inte ut på samma sätt. Nu är det luncherna och på fredag- och lördagskvällarna som det är som mest intensivt med många besökare. Och väldigt roligt att vi lockar folk från en radie på kan man säga ungefär tio mil, säger Henry.

Annons

Hur har de här senaste åren under pandemin varit?

— De har varit tuffa. Det har handlat väldigt mycket om att anpassa restaurangmiljön utifrån de nya restriktioner och nya regler som kommit. Så det har varit många frågor och uppgifter att lösa. Men vi har kunnat hålla öppet precis som vi velat hela tiden. Med ett enda undantag. För någon vecka sedan var det en av kockarna som testade positivt för covid-19. Dessutom var det flera andra som var förkylda. Då fick vi stänga fredag till söndag, det har inte hänt på 40 år, säger Henry om restaurangen som har åtta fast anställda och fyra som jobbar extra på helgerna.

Sedan 2014 ägs China House av Henry, Eva och dottern Evelin.

— Jag började hoppa in och jobba extra i disken när jag var 13, så man kan säga att jag är uppvuxen här. Och det blev naturligt att gå in som delägare, det är ju ett familjeföretag som jag är väldigt stolt över. För även om det var tufft som ung att behöva komma in och jobba extra på kvällarna när det var mycket folk så uppskattar jag väldigt mycket att få den här arbetserfarenheten tidigt, den har varit väldigt värdefull. Och jag trivs fantastiskt bra här, säger Evelin Ellström.

Annons