
Vattenskadan lade grunden för en ny bowlinghall
BK Skinnarna hade en omtumlande tid i våras. Först kom coronaviruset som avbröt klubbens seriespel. En kort tid efter det översvämmades bowlinghallen av vatten. Katastrofen var ett faktum men blev början till en ny bowlinghall med åtta banor.
— Det var katastrofalt, det mesta blev förstört, säger Jocke Brandt, ordförande i BK Skinnarna.
Bowlinghallen som ligger i Hantverkarhuset i Malung råkade ut för en vattenläcka i våras. Det gick hål i en inkommande vattenledning och några kubikmeter vatten flödade in i hallen en tidig morgon i början av april. Banorna som är gjorda av trä blev helt förstörda.

Klubben tog över bowlinghallen 2016 och gjorde en rejäl upprustning.
— Man visste ju att man hade en bra försäkring, det var ganska besvärligt att se det när man lagt ner så mycket jobb och pengar på renoveringen, säger Jocke Brandt.
Hallen stängdes omedelbart, det var i stort sett bara väggarna och grunden som klarat sig i bygganden. Bowlingkloten, maskinerna och bildskärmarna i taket var intakta. Banorna av trä är en avancerad träkonstruktion och är känsliga för fukt, de blev odugliga så det blev en omfattande renovering. Fläktar sattes in och en fuktsanering påbörjades, den tog flera månader.
Allt blev pausat för klubben, inget seriespel på grund av pandemin och ingen verksamhet i bowlinghallen. I stället fick medlemmarna börja med en ny renovering med god hjälp av inhyrda hantverkare.
Klubben sökte stöd från kommunen och fick det, en summa på 900 000 kronor blev bra plåster på såren.
— Vi fick stödet för att kunna ha en arena, säger Jocke Brandt.

Banorna som blev förstörda var bara sex till antalet. För att kunna spela seriespel ska det vara åtta banor.
— Vi fick dispens men matcherna tog längre tid. Klättrar man i divisionerna får man ingen dispens. Vi har två aktiva lag i division två och tre, säger Jocke Brandt.
Förutom seriespel så driver klubben bland annat både restaurang och pub. Före vattenläckan var det ett populärt ställe.
— Vi har haft ett hårt tryck på helgerna för nöjesspel, säger Mikael Jernberg.
Nu hoppas de att det blir fullt på de åtta banorna.
— Vi hoppas på ökade intäkter för att säkra framtiden så att hallen ska finnas kvar, säger Jocke Brandt.
De driver hallen som en ideell förening, det är 25 aktiva och det är mycket folk även utanför föreningen som är engagerade. Hallen är den enda i hela Västerdalarna förutom en i Lindvallen, den är dock inte tillåten för seriespel.

Jocke Brandt och Mikael Jernberg vill gärna framhålla att den nya arenan är till för alla. Både unga, gamla och funktionshindrade kan spela bowling. Nu finns det även en permanent ramp upp till banan.
Något öppningsdatum finns ännu inte spikat, går allt som det ska öppnas hallen den första februari med de gällande restriktioner som finns.
Besökarna kommer att få se en helt ny arena, ingenting är sig likt från den gamla hallen.
Förutom nya banor finns det en restaurang, pub, shuffleboard, dart, golfsimulator och en sportbar.
— Något som saknas i bygden är en sportbar, hockeykulturen är väldigt stor här, säger Mikael Jernberg.
Nu saknas inte baren längre, den står och väntar på gäster. Och när pandemin är över kommer de att ha trubadurkvällar också. En helt ny nöjeslokal i Malung alltså.

Det går inte att ta miste på medlemmarnas stora engagemang för verksamheten. Att en förening äger en hall är ganska ovanligt. Därför har de slagit på stort och satt upp en stor skylt på banan där det står BK Skinnarna.
— Lite stolt får man vara över det vi skapat, säger Mikael Jernberg.
Ägandet av hallen kräver mycket arbete, de har jobbat sju dagar i veckan under renoveringen. Den goda atmosfären i klubben gör det möjligt.
— Det är en familjär stämning i laget. Det är en underbar stämning när alla ställer upp för varandra, säger Jocke Brandt.
Det är bara en person i bowlinghallen som får betalt för sitt arbete. Det är Jan-Anders Virén, sommartid arbetar han på golfbanan. Vintertid hyr BK Skinnarna in honom, han jobbar bland annat i baren.
— Det är tredje året jag är här, det är helt underbart. Jag trivs fruktansvärt bra med allt folk här.

En som tränade under kvällen var Emilia Lövsta, hon är junior med sina 13 år och en av fem juniorer i klubben. Hon är ett framtidslöfte och märkte skillnaden på den gamla och nya banan.
— Det är annorlunda att spela, det är inte på samma sätt.
— Vi ser henne utvecklas i snabb takt, juniorverksamheten är viktig för framtiden, säger Jocke Brandt.

En senior i laget, Lars Persson tränade också för fullt.
— Det är bättre banor nu. Vi har haft ett uppehåll så det är jättekul att spela. Vi började spela för två veckor sen.
I och med den nya arenan hoppas de få hit mer folk utifrån. Tävlande från övriga Dalarna, Värmland och Norge har besökt den gamla hallen. Seriespelet hoppas de få igång i mars och då kanske det blir ännu mer långväga gäster när det finns åtta banor.
— Vi bara längtar att få visa upp för alla vad det är vi har åstadkommit, säger Jocke Brandt.