
Snart rullar det första containertåget från Malungsfors
Inom kort skrivs det återigen historia för virkesterminalen i Malungsfors. Ett nytt kliv tas när den blir en containerterminal. Tack vare en så kallad loadplate kan Fiskarheden trävaru AB skicka sågade trävaror direkt till Göteborgs hamn och slippa omvägen via Gävle. Om knappt två veckor rullar det första tåget till Göteborg för vidare transport till världens alla hörn.
— Vecka 33 ska vi börja ladda containrar. Det blir 32 stycken som ska lastas av och 32 som ska lastas på, säger Lennart Renheim som jobbar på virkesterminalen.

Det blir en mjukstart, var tredje vecka kommer det att gå ett tågsätt till Göteborgs hamn. Resten kommer att gå med bil till Gävle.
— Man vill inte ta i för mycket, man vill se hur det funkar, säger Lennart Renheim som jobbar på virkesterminalen.
Det var i februari som Västerdala terminal & järnvägsspår AB beviljades ett stöd på 7,7 miljoner kronor från Naturvårdsverkets projekt Klimatklivet. Stödet är till för att utveckla virkesterminalen i Malungsfors. Själva loadplaten kostade knappt 2 miljoner kr.

Paketen med sågade trävaror kommer med lastbil från Fiskarheden som sedan ska lastas i containrar och på tågvagnar. För att kunna lasta paketen på ett effektivt sätt krävs en så kallad loadplate. Med hjälp av den går det att lasta containrar på ett enkelt sätt, lika enkelt går det att tömma lasten.
Den är finsktillverkad och i går kom två killar från företaget Activ för att börja monteringen. Lennart Renheim tog emot montörerna som genast satte i gång och arbetade med loadplaten.
— Vi kommer att installera den, checka av den och lära personalen hur den fungerar, säger Juha Vauhkonen.

För att kunna utöka terminalen har det pågått markarbeten sedan i våras. Allt blev klart vecka 27, tidigare än beräknat. Den nyasfalterade planen står redo att börja användas för något nytt. Ett tält där paketen med trävaror ska förvaras en kort tid håller på att sättas upp.
På planen finns en truck av gigantiska mått. Den är bättre begagnad och är anpassad för att flytta containrar. Med lätthet lyfter Lennart Renheim och trucken en container som finns på området som träningsobjekt. Trucken är gigantisk och det måste den vara för att orka med den drygt 32 ton tunga lasten. Han är anställd av Västerdala terminal & järnvägsspår AB, men det finns fler som jobbar på terminalen, de är inhyrda som egna företagare.
— Vi får se hur mycket jobb det blir, kanske vi får anställa, säger Lennart Renheim.

Att terminalen utökar sin verksamhet tycker han är roligt.
— Det är spännande, roligt att få starta igång terminalen och nu containrar, säger Lennart Renheim som fortsätter.
— Jag har varit på sågen i 18 år, det 18:e året var inte lika upphetsande, skrattar han.
Där jobbade han som torkskötare, som innebär att få virket torrt. Nu har han jobbat på terminalen i två år och känner ett stort ansvar för den.
— Jag är hit och kollar ibland på fritiden, om det regnar som tusan kan det sätta igen dagvattenbrunnarna.

Eventuellt skulle ett nytt stickspår behöva dras men det behövdes inte. Det skulle bli för dyrt och än så länge är det för få tågtransporter för att det ska löna sig. Om det ändå blir ett stickspår finns det ett lager av räls och sliprar på området för framtida bruk.
Nu går det 2–4 tåg i veckan, det transporteras flis och grot, någon enstaka gång kommer det även timmertåg till Malungsfors. Något som tillkommit är grankubb som körs sista onsdagen i månaden till Vislanda i Småland.
Tisdagen den 24 augusti invigs den nya anläggningen.
Fakta
En loadplate är till för att ladda containrar. När trucken har lastat på alla paket på den så kallade loadplaten, som påminner om en pizzaspade, skjuts den in i containern från kortsidan. Det gör att virket kommer in på rätt ledd, det vill säga längs med järnvägspåret. Lastningen blir bättre och mera effektiv samt ger en billigare frakt.
Den är vanligt förekommande inom träindustrin. Även stål och lastpallar brukar laddas med en loadplate.
En fullastad container väger över 32 ton.