
Garvare Eliassons villa förvandlas till lägenheter – ”Räddningstjänsten har behövt rycka ut”
Intresset och nyfikenheten kring den gamla disponentvillan vid Västerdalälvens strand har varit omfattande ända sedan den lades ut till försäljning 2018.
Olle Larsson och Fiskarheden var de som till slut stod som ägare och nu pågår det krävande restaureringsarbetet för fullt.
Många var de intresserade då villan lades ut till försäljning och den blev snabbt en av de mest klickade villorna på Hemnet. Kanske handlade det för de flesta om nyfikenhet. Få skulle troligen ta på sig det komplicerade renoveringsarbete som väntade köparen.
Olle Larsson blev den som lade sista budet med tanken om att förvandla garvaren Sangsta Anders Eliassons gamla bostad till någon typ av museum kombinerat med kontor. Tidigt byttes tak och källaren sanerades. Huset var illa angripet av hussvamp efter att ha stått öppet för regn och snö under många år. Pandemin fördröjde processen men nu är restaureringen, sedan början av vintern, åter igång.
— Det är verkligen ett jättearbete som ska göras men vi har målbilden för ögonen och när man ser bilderna på hur det ska bli när det är färdigt känns det nästan overkligt. Man tänker ”wow, vad fint det kommer bli”, säger Louise Larsson, Fiskarheden Fastigheter AB.

— Det är med skräckblandad förtjusning vi tagit oss an det här kan man säga. Men det är också det fina med att driva företag här uppe, att man kan ge tillbaka till bygden och att människorna här uppe är så engagerade i det vi gör, säger Louise Larsson.
Eliassonvillan är över 100 år gammal och efter att ha stått öde i många år har några av uthusbyggnaderna blivit lite av ett tillhåll både för fåglar och ungdomar som vill ha något av en extra fritidsgård.
Under de senaste åren har en hel del skadegörelse skapat problem och onödiga kostnader. Nu senast, strax innan årsskiftet, när någon tände eld på ett av uthusen som brann ner.
— Det känns så meningslöst med skadegörelsen. Grannar har varit snälla och hört av sig när de sett personer på platsen och räddningstjänsten har behövt rycka ut ett antal gånger. Vi har försökt spika igen alla tänkbara ingångar, berättar Louise Larsson och tillägger att hon nu hoppas på att alla är schyssta och snälla och låter arbetet fortlöpa ifred så att de lägenheter som planeras i fastigheten kan få färdigställas.

Från planen om kontor och museum har nu innehållet i huset ändrats till nya bostäder.
Det pampiga stuket med stora men få rum och högt till tak kommer att behållas.
— Det kommer verkligen att bli unika, häftiga hyresrätter. Huset har en speciell karaktär som vi så långt det går kommer behålla, berättar Louise Larsson.
— Man pratar mycket om att hitta bostäder som äldre kan flytta till istället för att bo kvar i sina hus och jag tror verkligen att de här lägenheterna skulle kunna passa för det. Tillgängligheten kommer att vara bra tack vare de stora öppna rummen, fortsätter hon.
Utsidan av huset kommer att restaureras för att behålla samma utseende som idag och huset kommer, när det blir färdigt, absolut att kännas igen. Även den stora tomten ska få tillbaka sitt utseende från gamla tider med trädgård och gångar.
— Vi har tittat på gamla bilder för att se hur huset sett ut genom åren. Vi har också hittat gamla brev som tillhör de tidigare ägarna så det kan ju absolut bli någon typ av museimaterial så småningom, säger Louise Larsson.

Just nu pågår arbetet med att sanera huset från svamp. Man behöver ta sig runt hela huset och även marken som omger fastigheten vilket tar en hel del tid. Den lokala entreprenören Bygärde bygg har stor erfarenhet av renovering utav äldre byggnader och arbetar varje dag med projektet.
— Vi har stort förtroende för Torbjörn och gänget som arbetar med huset. När saneringsarbetet är klart kan vi sätta en tidsplan. Just nu vet vi inte, men troligen skulle vi kunna vara klara om två år ungefär, berättar Louise Larsson.
De nya fastighetsägarna har uppmärksammat husets affektionsvärde för Malungsborna. Många hör av sig och vill komma för att titta vilket tyvärr är svårt under tiden då huset är en byggarbetsplats.
— Vi försöker att dela med oss av processen via sociala medier istället, säger Louise Larsson.
Sangsta Anders Eliasson var en betydelsefull person för Malungs industriella utveckling och den omkring 400 kvadratmeter stora bostaden kommer nu alltså att ge plats till nya boenden. Nog ska det bli spännande att se vilka de nya hyresgästerna blir som kommer att förvalta villan efter garvare Eliasson.