Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Malin Svedin, Anna-Karin Jonasson och Anna Stockhaus visar upp den populära fjällkyrkobullen. Foto: Berit Djuse

”Det är ryktet som vi lever på”

Tandådalens fjällkyrka är en institution där unga och gamla möts för att fika, tända ett ljus eller delta i en gudstjänst.  Det som började med en fikavagn med bullar och en termos med kaffe i den nybyggda kyrkan 1985 är nu ett etablerat café. Då fick man lägga en slant i en bössa, nu är det kortterminal som gäller. Doften av nybakta bullar slår an tonen när man öppnar dörren till kyrkan och kaféet.

När merparten av företagen i Sälenfjällen stänger för säsongen i slutet av april håller fjällkyrkan och kaféet öppet som vanligt. Och det är det som gör den så populär, att den är öppet 365 dagar om året.

Gerd Skjelbred och Rune Axelius. Foto: Berit Djuse

Ett par som kommit för att fika är Gerd Skjelbred och Rune Axelius från Karlstad. De har en stuga i Västra Gussjösätern sedan 1974. På dagarna går de i skogen och på fjället, de plockar gärna bär.

— Vi är här ganska ofta, nästan varje dag, säger Rune Axelius.

— Den är trevlig den här kyrkan, vi går alltid dit först. Idag har vi tänt ett ljus, säger Gerd Skjelbred.

Vad är det bästa med den här fjällkyrkan?

— Personalen, ropar personalen från ett annat bord.

Alla får sig ett gott skratt, Gerd och Rune kan bara instämma.

Annons
Kyrkan är byggd som en kåta, lamporna kan ses som stjärnor i ett himlavalv. Foto: Berit Djuse

Dagen då undertecknad besöker Fjällkyrkans café är det mer lokalbefolkning än turister. Djungeltelegrafen är den bästa reklamen, inte så mycket sociala medier.

— Det är ryktet som vi lever på, många är stammisar, stug-ägare och byggnadsarbetare, säger Anna-Karin Jonasson.

— Gästantalet har ökat år för år, senaste året har det ökat på grund av pandemin, säger Anna Stockhaus som är en av fem husmödrar i kyrkan.

Hon fortsätter:

— Det är solsidan av den här pandemin att folk har fått upp ögonen för hur fint det är i Sverige.

— Det har varit ett helt annat tryck i sommar, säger kollegan Anna-Karin Jonasson.

Paula Nilsson från Göteborg med stuga i Hundfjället kom för att köpa bullar. Malin Svedin tar betalt. Foto: Berit Djuse

Det är i stort sett bara svenskar som kommer, ytterst få utlänningar. Ett normalt år utan pandemi är det sällan norrmännen hittar hit

— De åker till systemet och mataffärer och köper fläsk och läsk, säger Anna-Karin Jonasson och ler.

Personalen bakar allt bröd själva, populäraste fikabrödet är fjällkyrkobullen. Är man allergiker så finns det något för dem också.

Under stora högtider är det fullt i kyrkbänkarna. Foto: Berit Djuse

Innan man kommer till caféet går man genom kyrkan, den är en av sex kyrkor i Lima-Transtrands församling. Den andra fjällkyrkan ligger ett stenkast från Högfjällshotellet. Innan man tar sig en fikastund kan det behövas lite andlig näring. Det är gudstjänst varje vecka, varje tisdag och varannan söndag i Tandådalen och varannan söndag i Sälens fjällkyrka. Besökaren blir påmind om att hålla 1,5 meters avstånd i kyrkbänkarna.

— Det är säsongsbetonat. Under stora högtider är det mer än fullt. Innan corona-utbrottet fick man säga till folk att dom inte fick plats vid stora högtider, säger kyrkoherden Birgitta Arneving.

— Vi är trevliga, vi har en kristen anda, vi svarar på en längtan hos folk. Caféet blir som en diakonal verksamhet. Det är så trevligt och mysigt, det är en varm stämning, vi är verkligen ett lag.

Bertil Konradsson är en slalomfanast som tidigare hade stuga i Sälen. Han passade på att fika i Fjällkyrkans café. Foto: Berit Djuse

Utanför kyrkporten möter undertecknad Bertil Konradsson från Öje. Han åker till Sälen då och då för att kolla vad som händer. Han tycker att det byggs för många bostäder, han önskar att fler skidbackar kunde byggas istället.

— Det här är det enda stället som man vet alltid är öppet, jag ska dricka kaffe och äta en macka.

Annons