Siljan News logo
Annons
Foto: John Leander

Från kemilärare i Iran till bagare i Ludvika – Maryam öppnar eget konditori Ludvika

När Hembageriet Blå rutan stängde igen på Östra Storgatan blev det inte tomt länge.

Nu är det Maryam Alinezhad, 40, som tagit över lokalen – och förverkligat sin livsdröm.

— Jag ville ha ett nytt liv för mig och min familj. Nu är jag lycklig, säger hon.

Maryam kom till Sverige från Iran för två år sedan tillsammans med sin man och son. Flytten gick till Ludvika när hennes man fick jobb på Hitachi Energy. Själv valde Maryam en annan väg.

— Jag är utbildad kemilärare, men jag vill inte sitta vid en dator hela dagarna. När jag bakar känner jag lugn. Det är som meditation, säger hon.

Annons
Foto: John Leander

 

Bakningen ligger också i släkten. Pappan var bagare, liksom den äldre systern som driver ett stort kafé i Iran.

Att det blev just Maryam som tog över efter Maartje van Eekelen och Hembageriet Blå rutan var ingen slum. De kände till varandra sedan tidigare, och Maryam fick köpa både inventarier och köksutrustning.

Hon har redan satt sin egen prägel på lokalen. Inredningen har förändrats efter egen smak och i en del av serveringen finns nu en barnhörna.

— Det är viktigt för mig att alla ska känna sig välkomna här, säger Maryam.

Foto: John Leander

Hon är inte formellt utbildad konditor, men har bakat i många år. I sortimentet finns både svenska klassiker och inslag av persiska bakverk och bröd.

— Just nu fokuserar jag mest på svenska bakverk, men det kommer mer persiskt senare. Jag vill att svenska kunder ska känna sig hemma här – och det gör de. De är så snälla. De pratar långsamt med mig, ger mig stöd och säger att jag gör ett bra jobb.

Och kunderna verkar trivas. På plats i serveringen sitter stamgästerna Laila Hedberg och Ingrid Pallberg, som bor i huset där konditoriet finns.

— Jag var här redan första dagen, berättar Laila. Maryam är så gullig, och hon gör jättegoda tårtor. Det är nästan farligt att bo så nära.

— Jag har inte hunnit prova något persiskt än, säger Ingrid, men det kommer. Jag gillar att höra vad andra tycker först. Men det här känns som ett ställe vi kommer fortsätta gå till.

Foto: John Leander

Under dagarna är det ett skiftande klientel. På morgonen kommer yngre kunder och köper smörgåsar på väg till jobbet. På förmiddagen fylls lokalen av äldre som stannar länge, pratar med Maryam och dricker kaffe.

Många känner igen bageriet som ”Blå rutan”, men den gamla skylten är nu borta – och snart kommer den nya.

— Det ska heta Mariam Bageri och Konditori, säger Maryam.

Att starta ett eget bageri i ett nytt land med ett nytt språk har inte varit lätt, men Maryam ångrar ingenting.

— När jag var 16 år ville jag göra det här. Nu gör jag det. Och jag vill göra det här resten av livet.