Siljan News logo
Annons

”Vi måste få bättre kontroll över ekonomin”

När den senaste ekonomiska prognosen landade på kommunstyrelsens bord i förra veckan blev ledamöterna överraskade. Istället för ett litet överskott, som ekonomerna räknade med så sent som i september, ser det nu ut som att kommunen går mot ett underskott på 8,6 miljoner kronor.

— Att det kom en så stor justering nedåt var inget vi väntade oss utan hade ju önskat att prognosen skulle ha pekat åt det andra hållet istället, säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg (c).

Till allra största del beror underskottet på att förvaltningen för Lärande och Stöd nu ser att kostnaderna kommer att bli högre än tidigare beräknat. Just Lärande och Stöd har hela 2018 haft betydligt högre kostnader än budgeterat och nu ser man alltså att kostnaderna blir ännu högre än vad man trodde i september. För Grundskolan beräknas ett underskott på – 7 miljoner kronor och för socialtjänsten – 10 miljoner kronor.

Socialtjänstens ökade kostnader beror till stor del på kraftig ökning av antalet barn och unga som far illa i sina familjer eller riskerar att skada sig själv och behöver placeras i andra miljöer, uppger kommunen. Nu ser man över om det finns mindre kostsamma placeringar för att på så sätt få ned kostnaderna, uppger kommundirektören Göran Wigert på kommunens hemsida.

— Samtidigt skall man veta att det inte är de här barnens fel att budgeten inte går ihop – det är vår skyldighet att se till att de får skydd och vård, säger Ulrika Liljeberg.

Kommunalrådet har nu kallat in ledamöterna i Allmänna utskottet till ett extra möte den 4 december för att ta del av förvaltningarnas plan för ekonomin och ett ännu noggrannare underlag kring de ökade kostnaderna.

— Vi behöver få en tydlig redovisning av vilka åtgärder som är vidtagna, vad som är planerat och vi måste få bättre redovisning av och kontroll över ekonomin, säger Ulrika Liljeberg, som trots att kommunen ser ut att få ett minusresultat ändå menar att kommunen har en god ekonomisk grund att stå på. De senaste årens plusresultat har sett till att det.

Annons

Även oppositionsrådet, Viktor Zackrisson (s) anser att situationen är under kontroll just nu, men tycker att det är viktigt att ta tag i frågan så snart som möjligt.

— Det är absolut inte total kris och panik. Vi har flera goda år ekonomiskt bakom oss och möjlighet att balansera bokföringen gentemot dem, men vi måste ta tag i det här problemet redan nu för annars riskerar det att bli stora problem framöver, säger Viktor Zackrisson, som tycker att det behövs säkrare och bättre prognoser i kommunen.

— Exempelvis har vi varje år sedan jag började i politiken fått höra att fler barn än väntat anmälts till förskolan och vi har därför tvingats ta till dyra tillfälliga lösningar som baracker för att lösa problemet.

Det kan behöva göras prioriteringar för att ekonomin skall gå ihop. Vad ser du då främst framför dig?

— Att vi sätter oss ned och går igenom investeringsbudgeten och stoppar de investeringar som inte är alldeles nödvändiga just nu, som t.ex. Moskogslänken.

Samtidigt ser Viktor Zackrisson inte ett stopp för investeringar som lösningen för att förbättra ekonomin kommande år. Ett nytt äldreboende och en ny sporthall behövs, menar han.

Börjar det bli dags att höja kommunalskatten i Leksand, tycker du?

— Nej, det är inget att ta till just nu, men vi behöver få till en ökad krismedvetenhet i organisationen så att vi kan göra vardagsrationaliseringar. Det gäller så klart för oss politiker, men också för chefer och tjänstemän.

Även Ulrika Liljeberg vill se en större återhållsamhet med kommunens pengar den närmaste tiden, men tycker inte att minskade investeringar är något som är självklart för att minska kommunens kostnader.

— Jag tror ändå inte på det. Många gånger innebär ju investeringarna i sig att vi effektiviserar och det bidrar till att stärka ekonomin på sikt. Jag ser mer att vi måste ha en allmän återhållsamhet.

Hon lyfter också fram att allianspartierna har aviserat att man skall lägga en vårändringsbudget i april, men att det kan krävas omprioriteringar innan dess. Samtidigt menar hon att det osäkra politiska läget på riksplanet påverkar situationen även på lokal nivå och därmed även den framtida ekonomiska situationen för Leksands kommun.

— Vi väntar också på en ny regering och besked om eventuella extra pengar till kommunsektorn, avslutar Ulrika Liljeberg.

Annons
Läs även:
Annons
Annons
Annons
Annons