
”Vi har blivit bättre på att få med alla”
Det är en kall och vacker vinterdag på Åkerö när vi besöker skolan, på skolgården är det lugnt när alla är på lektion men snart blir det ändring på det, om ett par minuter kommer alla ut och det blir full fart runt om på hela gården.
— Sedan förra året har vi satsat extra på att få igång aktiviteter som passar alla barn på skolgården och under det här läsåret har vi utvecklat satsningen vidare, berättar Erika Hemptenmacher, rektor för Åkerö skola.

Det är en permanent satsning på rörelse som görs över hela kommunen i samarbete med riksidrottsförbundet i Dalarna. Förbundet bidrar med en mindre del utrustning men framförallt möjligheter till fortbildning och nätverk för att fortsätta utveckla arbetet med rastaktiviteter.
— Jag tycker vi har blivit bättre på att få med alla på de aktiviteter som erbjuds och att det är mer spel och lek över olika åldrar från F-6. Jag är stolt över det här vilket kanske märks, säger Erika Hemptenmacher med ett stort leende.

Satsningen började som sagt redan läsåret 2021/22 och inför det innevarande läsåret togs ytterligare ett steg där två personer avdelats speciellt för att vara ansvariga för rastaktiviteterna. Dessa är Daniel Linder och Hanna Rylander som båda var med i rastteamet tidigare men som nu har rastaktiviteter som huvudsaklig arbetsuppgift under skoltid.
— Vi kan nu vara mer aktivt med i leken och vi har tid att planera och utvärdera de aktiviteter vi gör, säger Hanna Rylander.
— Sen har vi fortfarande ett rastvärdsteam som vi samlar en halvtimme varje vecka, då kan vi prata om vad som fungerar bra och vad vi kan göra bättre. Vi två ser ju inte allt som pågår på skolgården, får vi veta att det till exempel är stökigt på en del av gården så kan vi flytta en av våra anordnade aktiviteter dit under kommande vecka. säger Daniel Linder.

Jag träffar Daniel och Hanna direkt efter en rast när de båda har sprungit för fullt och är rätt trötta och de säger att det är betydligt enklare att vara med fullt ut på aktiviteterna när de inte behöver springa direkt till en lektion efteråt och att när det är vuxna med är det fler som vågar sig in in nya lekar.
— Ibland kan man till och med behöva duscha innan det känns OK att gå in på fritids för att fortsätta med eftermiddagsjobbet, säger Daniel Linder.
Ni har båda idrottat aktivt under många år vad har ni för nytta av det?
— Vi har hållit på med lagidrotter och vet hur viktigt det är att få med alla för att det ska bli bra, säger Daniel Linder.
— Jag har själv varit aktiv i ganska ”manliga” idrotter och tycker att det är så roligt att se att vi kan få fler tjejer att vara modiga och kasta sig in i idrott och lek, fortsätter Hanna Rylander.

På vilket sätt får ni stöd av riksidrottsförbundet?
— Det är väl framförallt nätverket att kunna träffas och få se hur andra skolor har gjort, att inte bara fastna i det man själv gör. På kan vi fortsätta utvecklas, säger Hanna Rylander.
— Vi kan lära oss av varandra mellan skolor, vi kan även snappa upp små tips från förbundet som att vissa barn behöver titta på ett tag för att sedan hoppa in i leken, då är det bra att ha aktiviteter som återkommer flera gånger och inte bara hitta på nytt, fyller Daniel Linder i.
De har även tilldelats en handledare från riksidrottsförbundet som de träffar med jämna mellanrum och som följer upp hur vida man genomför de målsättningar som man satt upp för verksamheten vilket är positivt tycker de båda så att det finns ett tryck men också ett stöd för att utvecklas vidare.
Är det något som skulle kunna bli bättre?
— Det vi kan se just nu är att det skulle vara bra med ett förråd ute på skolgården, eleverna har redan nu möjlighet att låna utrustning för olika aktiviteter men nu är det långt ner till gymnastiksalen där grejerna finns, var det närmare kanske ännu fler skulle låna, funderar Daniel Linder.
Hanna och Daniel har också tagit initiativ för att nå ut till Leksands idrottsföreningar som skulle kunna komma och visa upp sin idrott på skolan för att visa den bredd som finns och att det finns något för alla som vill vara aktiva på fritiden.
— Ingen har väl missat att det finns hockey i Leksand, men hur många vet att det finns en bågskytteförening?, frågar Daniel retoriskt.

Charlie Karlström i 4:an är en av de elever som varit aktiv och deltagit i väldigt måna av de aktiviteter som erbjuds, han säger att han tycker det är kul med mycket att välja på.
Vad är allra roligast?
— Den riktiga favoriten är ”ultimate frisbee” men det är mer en sommaraktivitet och nu ser jag fram emot att isen blir redo så att vi kan åka skridskor och kull lekar är också kul, säger Charlie Karström.

Under december har Åkerö skola också i år en aktivitetskalender på Instagram med olika överrasknings aktiviteter varje dag, varje morgon får eleverna se vad som döljer sig bakom luckan som öppnas i respektive klassrum. Den dagen vi besöker skolan var dagens aktivitet Grankull.
I kalendern är det på helgerna elitidrottare bakom luckorna som själva tidigare varit elever på skolan som skickar hälsningar med utmaningar, först ut var Längdskidåkaren, Anna Dyrvik som utmanade barnen att göra så många burpees (en armhävning följt av ett upphopp) som möjligt på 30 sekunder, Anna klarade 11 stycken. Flera barn menar att de klarat ”många fler” detta är dock obekräftade uppgifter. Bakom en annan lucka fanns elithockeyspelare Tuva Kandell som utmanande barnen på jägarvila, vilket enligt säkra källor var en rolig syn.
Under helgen som gick var det NHL spelaren Filip Forsberg som skickat en hälsning till barnen, med en utmaning som kanske lite förvånande var att kicka en fotboll.
— Barnen tycker det är kul med kalendern och det är förvånansvärt hur många elitidrottare som faktiskt gått på skolan när man börjar undersöka, sen gäller det ju att få ihop det rent praktiskt med hälsningarna, avslutar Daniel Linder.