Siljan News logo
Annons
Mats Berglund är sedan september 2022 chef för VIA förvaltningen som är gemensam för Leksand och Rättvik. Foto: Oskar Lindberg

”Under pandemin såg vi att arbetslösheten faktiskt minskade i våra två kommuner”

Sedan ett halvår finns en gemensam förvaltning för vuxenutbildning, integration och arbetsmarknad (VIA – förvaltningen) i Leksand och Rättvik. Tidigare fanns en gemensam vuxenutbildning som nu alltså kompletteras med den närliggande områdena integration och arbetsmarknad för att kunna ta ett grepp på kompetensförsörjningen för kommunernas egna behov och för de privata arbetsgivarna samtidigt som kommuninvånarna kan få det stöd de behöver för att komma till en anställning.

— Dessa verksamheter har sedan tidigare haft mycket kontakt men nu är det enklare att ta det ett helhetsgrepp över frågan. Uppdraget handlar mest om att hitta kompetent arbetskraft snarare än att det finns många arbetslösa, säger Mats Berglund, chef för VIA-förvaltningen.

— Vi har en låg arbetslöshet i våra två kommuner och vi har en åldrande befolkning, där den enda åldersgruppen som ökar kraftig är 80 plus, vilket gör att utmaningarna med att hitta arbetskraft snarare ökar än minskar. Bara när det gäller undersköterskor är behovet minst 20 stycken per år och vi har inget tak på utbildningen men det finns inte studerande så att det räcker, fortsätter han.

Annons

I höstas skrev vi om ett projekt där invandrare med svagare förutsättningar för att lära sig svenska på skolbänken istället får stöd för att komma i arbete direkt och lära sig det praktiska arbetet och ta till sig språket den vägen, detta kombinerat med stöd för en handledare på vuxenutbildningen och kompletterande utbildning.

— Vi har kontakter på företagen och i de kommunala verksamheterna för att identifiera behov som vi sedan kan matcha med de personer som vi har i vår verksamhet, genom att vi jobbar gemensamt kan vi följa en individ längre så det bara blir en kort anställning eller en enskild utbildning utan att det finns en plan på längre sikt, kan vi stödja och finnas med i bakgrunden så att det blir en långsiktig lösning är det mycket bättre för våra kommuninvånare, säger Mats Berglund.

VIA-förvaltningen har sin bas på Brandmannen vid Gropen i Leksand. Foto: Oskar Lindberg

Den största verksamheten inom förvaltningen är alltjämt vuxenutbildningen där man över 900 årsstudieplatser vilket innebär ett större antal elever, genom ett regionalt samarbete finns flera specialiserade utbildningar som kommunerna kan köpa av varandra.

— Det är för ineffektivt att erbjuda en utbildning där behovet kanske bara är fyra platser i den enskilda kommunen men om man kan samordna finns det möjlighet att erbjuda fler olika utbildningar. I Leksand har vi till exempel en finsnickeriutbildning som inte finns någon annanstans och i Rättvik etableras just nu en specialiserad utbildning inriktat på jordbruk, säger Mats Berglund.

Nu ser det ut som vi är på väg in i en lågkonjunktur, vad det kan innebära?

— Det finns ju en risk att de som vi hjälper och som står längst från arbetsmarknaden eller som nyligen kommit i arbete är de som först förlorar sina chanser om arbetslösheten ökar. Samtidigt ser vi som sagt höga och ökande behov framöver och under pandemin såg vi att arbetslösheten faktiskt minskade både bland inrikes- och utrikesfödda i våra två kommuner vilket indikerar ett väl fungerande näringsliv där vi också kan göra vår del för att vara med och stödja, säger Berglund.

En del i att lösa behoven ute hos arbetsgivarna samtidigt som fler kan komma i arbete är att fundera över om det går att skapa andra typer av tjänster, inom vården finns sedan tidigare vårdbiträden som nu kompletteras med rollen som servicebiträde.

— Som det är nu utför undersköterskor mycket arbete som inte har med vård att göra (laga mat, diska, städa) och om de då någon annan kan vara med och utföra dessa, man kan även tänka sig likande för lärare med roller som rastvakt, lärarassistent eller språkstöd som avlastar lärarnas tid och ger en person utan den utbildningen ett arbete, säger Mats Berglund.

— Dessa roller är inte på plats idag men det är tankar som vi har kring hur man kan matcha den tillgängliga arbetskraften med behoven som finns på arbetsmarknaden, fortsätter han.

Dessa arbetsuppgifter som inte kräver lika lång utbildning ska både kunna vara en roll där vissa fortsätter medan andra har detta som ett första steg mot att vidareutbilda sig mot att till exempel bli undersköterska eller lärare, menar Mats Berglund.

Annons
Cecilia Falk är rektor för vuxenutbildningen i Leksand/Rättvik Foto: Oskar Lindberg

Under intervjun kommer Cecilia Falk, rektor för vuxenutbildningen, in i rummet och samtalet fortsätter kring vad som har förändrats sedan den nya förvaltningen etablerades.

— Känslan är att vi har fått ett bättre samarbete med de kommunala verksamheterna kring de behov som finns,  vård har vi alltid haft kontakt med men nu är det även kök, lokalvård med mera, säger hon.

— Vi kan också bibehålla kontakten med personer som kommit i anställning eller som blivit färdiga med en utbildning även efter, så att vi inte bara släpper den kontakten då kan vi identifiera om det finns ytterligare behov av stöd, fortsätter Cecilia Falk.

Under hela intervjun återkommer både Mats Berglund och Cecilia Falk till att det ofta krävs individuella lösningar för att länka samman arbetsgivare och arbetstagare. Att identifiera det verkliga behovet och sedan matcha det mot de kompetenser som finns hos de personer som förvaltningen hjälper. Vilka utbildningsinsatser och övrigt stöd som behövs för att klara kompetensförsörjningen långsiktigt.

— Vi har hunnit rätt mycket på det här halvåret men det finns mycket kvar att göra, avslutar Mats Berglund.

Annons
Annons
Annons
Annons