”Som vanligt håller många företag hög kvalité”

Dela:

Leksands Sparbank stod under onsdagen värd för årets UF-mässa i Leksand. De 15 UF-företagen fick chansen att visa upp sina verksamheter samt att nio av dessa även deltog i tävlingen om att bli årets UF-företag i Leksand. Projektledaren från Ung Företagsamhet, Ulf Thored, förklarar hur tävlingen går till.

— Det är fyra moment. Företagen ska ha skrivit en delårsrapport, i morse fick de hålla i en presentation inför en jury som senare gått runt och bedömt de olika montrarna som företagen ställt ut samt att vi på slutet av dagen kommer intervjua de sex bästa, berättar Thored.

De sex företagen som intervjuades av juryn får dock vänta fram till och med fredag innan resultatet offentliggörs om vilket företag som får chansen att tävla vidare mot övriga Dalarna och förhoppningsvis senare även resten av Sverige.

Thoreds bedömning av årets uppsättning Leksandsföretag? Som det gamla vanliga skulle man kunna säga.

— Som vanligt håller många väldigt hög kvalité. Många har också ganska avancerade idéer som man lyckats få bra snurr på. De två som har stuckit ut mest är Klassresan UF och Offset UF. Klassresan hjälper skolklasser med administration och distribution av deras försäljning där pengarna går till klasskassan. Föräldrar och lärare behöver helt enkelt lägga ner mindre tid. Offset hjälper i sin tur företag med klimatkompensation, att företagen gör ett mindre ekologiskt avtryck.

Offset och Klassresan har redan prisats vid Stjärngalan förra veckan där Offset tog hem guldet och Klassresan silvret för bästa affärsplan i Dalarna. Och kanske är det just något av dessa två företag som blir årets UF-företag i Leksand. Oavsett vilket tror Thored att det företag som vinner bör ha goda chanser nära nästa steg väntar.

— Med tanke på vad jag sett här idag, om inte något av de här företagen blir bäst i Dalarna så kommer Dalaettan åtminstone sluta topp tio när det vankas SM.

Traditionen med starka UF-företag från Leksand fortsätter alltså. Vad skulle du säga det beror på?

— Det är duktiga elever, bra lärare, gott om tid i skolan samt bra support från Näringslivet utanför skolan. Det är fyra bra framgångsfaktorer. Sen finns det så klart en tradition där ett UF-företag från Leksand varit topp tio i Sverige i fyra-fem år i rad. Ibland har det dessutom funnit fler än ett företag från Leksand som hållit nog hög nivå för att tävla i SM men där endast ett företag fått tävla.

Årets UF-företag i Leksand presenteras vid företagarfrukosten på fredag.

Rasmus Näsman
Rasmus Näsman
rasmus.nasman@siljannews.se
    Dela: