
Löpningstrenden i Leksand håller i sig
I mars tidigare i år startade RunAcademy upp en löpargrupp i Leksand som en av de 90-talet orter löpningsarrangörerna verkar i. Van löpare eller nybörjare, det spelade ingen roll, alla är välkomna att bli medlem. Friluftstrenden under coronapandemin skulle också visa sig tydligt under den första terminen.
— Det blev en jättesuccé! Vi hade 29 deltagare under våren, både nybörjare och vana löpare, vilket vi ser som väldigt lyckat. Det som är allra roligast är att majoriteten av dessa väljer att fortsätta nu under hösten, säger Jenny Norsten, en av tränarna vid RunAcademys löpargrupp i Leksand.
Norsten berättar att det på hösten brukar vara svårt att få människor att ge sig ut och springa. Löpartrenden i Leksand ser dock ut att bestå.
— Just nu är vi 28 anmälda deltagare samtidigt som det ryktas om att fler är på väg att ansluta.
Höstterminen inleddes för några veckor sedan där en nyhet är att tränargruppen fått förstärkning av ytterligare instruktörer och teamet består nu av fem tränare.
— Vi kände att vi behövde vara fler både för deltagarnas skull men också för att säkra upp ledarnärvaron om det skulle uppstå sjukdomsfrånvaro eller liknande.

Bland vårens deltagare var faktiskt hälften nybörjare. I nybörjargruppen var målet att deltagarna efter de 13 träningsträffarna skulle klara att springa fem kilometer i sträck, ett test som genomfördes vid terminsavslutningen.
— Att se dem klara av det var fantastiskt roligt!
I den andra gruppen, den som bestod av mer erfarna löpare, fanns också femkilometerstestet som måttstock men med ett tidsmål. Löparna testades av på sträckan i början av terminen där målet vid sista samlingen var att förbättra sin tid.
— Vi fick se många förbättringar, bland annat en kille som sprang två och en halv minut snabbare vilket är otroligt bra jobbat!
Andra tecken på framsteg var en kvinna i den erfarna gruppen som för första gången på länge lyckades springa en mil på under en timme. Träningsprogrammen kommer nu under hösten se likadana ut då de styrs från centralt håll med olika intervallpass varje vecka.
— Vi kommer också fortsätta med ”löpskolning” för att deltagarna ska få lära sig att springa på ett löpekonomiskt sätt samt hur man motverkar skador. Vi hinner med väldigt mycket på våra 60-75 minuter, avslutar Jenny Norsten.
