”Liten sak som gör stor skillnad”

Dela:

För tredje året i rad deltar Profilskolan Excels åttonde- och niondeklassare i E-Kampen, en tävling där eleverna på väldigt kort tid får prova på vad entreprenörskap och företagande handlar om. Varje år får eleverna en handledare, en roll som i år ikläddes av Pelle Sjögren som till vardags jobbar för Mobility 46, ett av flera företag Sjögren varit med och startat upp.

E-Kampen är ett initiativ från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien där deltagandet är frivilligt.

— Tävlingen bygger på att låta eleverna praktisera entreprenörskap under 48 timmar. Det är en jättehäftig utmaning då entreprenörskap enligt mig handlar mycket om att våga testa en idé vilket vi pratade mycket om i måndags som var första dagen, säger Pelle Sjögren.

Arbetet inleddes som sagt i måndags då Sjögren samlade eleverna och presenterade upplägget kring tävlingen, grunderna i entreprenörskap samt att han gick igenom några av de egenskaper som kan vara både nödvändiga och nyttiga. Eleverna fick därefter bilda grupper där de sedan fick diskutera sig fram till en affärsidé och affärsplan som man i tisdags gav sig ut för att sälja.

Klockan 14 på tisdagen var det sedan dags att summera arbetet och resterande tid vigs åt att sammanställa arbetet i ett videoklipp som skickas in till tävlingsledningen som utser en vinnare i dem regionerna som de deltagande skolorna delats in i samt att någon av dessa fem till slut kommer kunna titulera sig som Sverigevinnare.

— För mig är dock alla elever stora vinnare. Den stora utmaningen de har lyckats med är att samtliga lyckats ta sig genom de här två dagarna. I måndags satt de med ett blankt papper och nu har de klarat av alla steg, det är otroligt imponerande.

Pelle Sjögren.

Huvudsyftet med tävlingen är att främja entreprenörskap.

— Man vill få eleverna att känna på den här utmaningen att prova nya idéer och att paketera dessa. Det är en väldigt tuff utmaning.

Som ni märker påminner E-Kampen mycket om gymnasieskolornas motsvarighet Ung Företagsamhet.

— Då ska man veta att det blir högre krav på eleverna när de endast har 48 timmar på sig!

Redigering av tävlingsbidragen stod på agendan under onsdagen vid Profilskolan Excel.

Ella Thomasson, Tinh Lundström och Jamie Wolf valde tillsammans med ytterligare två kompisar att rikta sig mot de äldre människorna i vårt samhälle.

— Äldre har varit och är fortfarande väldigt ensamma just nu. Ingen får ju hälsa på dem. Då ville vi sprida glädje och uppmuntra dem, säger Ella Thomasson.

Gruppen valde därför att dela ut handskrivna brev och vykort med olika hälsningar och fina ord vid både äldreboenden samt ute på Norets gator. Med sig hade man dessutom bröd från Leksands Knäckebröd som var en av flera sponsorer. Det var också där affärsidén låg, att intäkterna skulle komma från sponsrande företag.

Det skulle visa sig vara ett väldigt uppskattat initiativ där en vykortsmottagare hälsade att det var dagens absoluta höjdpunkt.

— Det är en liten sak som gör stor skillnad för en annan människa, säger Jamie Wolf.

Tinh Lundström, Jamie Wolf och Ella Thomasson spred glädje med handskrivna vykort och knäckebröd.

Totalt delade gruppen ut cirka 60 vykort och brev som gick åt i raketfart. Själva säljandet var ganska lugnt tycker gruppen, desto stressigare kändes det dock under måndagen då alla förberedelser skulle falla på plats. Summa summarum har det dock varit ett par givande dagar.

— Ja, det har varit väldigt roligt och lärorikt, säger Jamie och Ella.

Inspirerande har det även varit för handledaren Pelle Sjögren.

— Jag känner att jag fått väldigt mycket positiv energi från eleverna under de här dagarna! Det är så härligt att se deras energi som ligger och bubblar och som sedermera också syns i kreativa handlingar, avslutar Pelle Sjögren.

Samtliga affärsidéer bland Exceleleverna(Företagsnamn inom parentes)

Trädgårdsskötsel (H.E.L.A)

Hundpassning (Siljan Doggis)

Tillverkning av smycken

Invändigt tvätt av bilar (CCJ Biltvätt)

Webbshop för begagnade hästsaker (EQ Second Hand)

Blåbärsplockning (Blåbärsplockarna)

Tillverkning av fågelholkar (Rättviksholken)

Försäljning av äppelmos tillverkad av fallfrukt

Dela ut handsprit utanför affärerna

Städa och rasta hundar (Mopp Marodörerna)

Dela ut handskrivna kort med hälsning till ensamma människor

Ta hand om djur (vovvar.se)

Rasmus Näsman
Rasmus Näsman
rasmus.nasman@siljannews.se
    Dela: