Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Foto: Privat.

”Konceptet har sakta men säkert exploderat”

I december 2019 tog Micael Lysén examen som en av landets första ölsommelier efter tio veckors utbildning i Stockholm. När Siljan News intervjuade Micael kort efter examen var han så klart entusiastisk och förväntansfull över att få arrangera egna ölvprovningar, träffa människor med samma intresse som honom och sprida sin kunskap vidare. Vad ingen visste där och då var att coronaviruset skulle komma in i bilden och begränsa våra sociala kontakter totalt.

Lysén som ännu inte hunnit komma igång på allvar med sin nya verksamhet tog dock en chansning och bjöd in till en digital ölprovning med tre lokala bryggerier i fokus vilket lockade cirka 45 deltagare vilket han tyckte var en väldigt bra uppslutning. Ett år senare har Micael fått vara med om en utveckling han inte såg skulle komma.

— Jag tänkte faktiskt att det skulle vara helkört då när coronaviruset slog till men konceptet med digitala ölprovningar har sakta men säkert exploderat. Nu skiftar vi mellan 150-300 deltagare per tillfälle vilket är fantastisk roligt, säger Micael Lysén.

Annons

Det annars hemska viruset kan rent av ha gett ölrpovningskonceptet en rejäl skjuts framåt.

— Ja verkligen. En stor fysisk ölprovning kan man nog som mest ha 100 deltagare vid om du frågar mig. Med det digitala finns ingen gräns utan det går alltid att hitta lösningar för att så många som möjligt ska kunna vara med.

Det har alltså blivit mer jobb än vad du förväntade dig från första början?

— Mycket mer! Jag tänkte ha det mer som en hobbysysselsättning men snart kanske jag kan börja fundera om det är något jag kan ägna mig åt på heltid om det digitala konceptet fortsätter fungera bra. Jag var fullbokad i både februari och mars samt att april fylls på även den. Det har varit en fantastisk resa på bara ett år, säger Lysén som på ett år hunnit arrangera ungefär 50 ölprovningar för både allmänheten och företag.

Framgångarna med de digitala ölprovningarna ligger till grund för det samarbete Micael sedan ett par månader etablerat tillsammans med Robert Andersson, en likasinnad ölfantast från Småland som Lysén både arrangerar ölprovningar med samt att duon startat sin egen podcast Ölvärlden där man utbildar sina lyssnare om ölet och dess historia.

Tack vare podcasten står Micael nu inför sitt största event hittills.

Ett år med digitala ölprovningar har visat sig vara en succé – nu förbereder sig Micael Lysén för ölprovning med tv-profilen Edward Blom. Foto: Privat.

Parhästen Robert är bekant med gastronomen och tv-profilen Edward Blom som även han producerar sin egen podcast ”Edward Blom smörgåsbord” och om en månad kommer Micael och Robert arrangera en digital ölprovning med Blom.

— Allt började egentligen med ett litet gnabb om vem som låg bäst till med podcasten, skrattar Micael. Vi pratade ihop oss och kom fram till att det vore roligt att bjuda in en till ölrpovning tillsammans vilket känns väldigt roligt med tanke på att Edward sällan har events som är öppna för allmänheten. Vi får se om det ger blodad tand men det kan mycket väl handla om ett unikt tillfälle.

Annons

Den 17 april har man chansen att prova de sju ölsorter som Micael, Robert och Edward kommit överens om där proceduren ser likadan ut som vid Micaels egna events. Varje deltagare införskaffar sin egna öl och får efter betalning av anmälan en länk till den videokonferens där provningen sker.

— Det kommer vara öl från svenska bryggerier dels för att värna om det inhemska men också för att kvalitén är hög. Vi har försökt få in bryggerier från Skåne och så långt norrut vi kunnat där Jämtland blev den nordliga gränsen den här gången.

Finns det några lokala inslag?

— Inte från Siljansområdet tyvärr men vi har ett öl med från Oppigårds i Hedemora så en representant från Dalarna har vi åtminstone med.

Hur många deltagare som anmäler sig återstår att se men redan nu fylls deltagarlistan på i rask takt.

— Vi har inte satt något tak men redan nu har vi fått in 100 anmälningar vilket vi inte varit med om med så pass långt kvar till ölprovningen. Det vi sagt är att vi hoppas på cirka 800 anmälningar vilket brukar innebära att det totala deltagarantalet är runt det dubbla då flera personer oftast delar skärm. En ölprovning med 1600 personer, ja det hade varit otroligt häftigt, avslutar Micael Lysén.