
Känner du någon Tornsvala från Älgberget?
Älgberget mellan Järna och Leksand var under andra världskriget en plats där de så kallade Torsvalorna placerades. De kvinnor som utsågs för att spana efter händelser i luften. Kanske har du en släkting som fanns stationerad just där?
På söndag föreläser Fia Sundevall, docent i ekonomisk historia Stockholms universitet, om Torsvalornas verksamhet vid Ordenshuset i Hulån. Hon vill gärna träffa dig som vet mer om Tornsvalorna i Dalarna.
Under andra världskriget rekryterades tusentals kvinnor för att bevaka Sveriges luftrum och gränser. Tidigare hade det inte varit tillåtet för kvinnor att ha ett så kallat kombattant uppdrag.
När kriget bröt ut ändrades plötsligt lagen och Sverige blev ett av få länder där kvinnor fick bära vapen. De rekryterades som luftspanare då männen som tidigare haft de posterna behövdes på andra håll, exempelvis i jordbruket för att göra Sverige mer självförsörjande.
Man sökte kvinnor från 16 år med god syn och god hörsel. Helst skulle man inte ha några barn och för många unga kvinnor blev det vägen ut från föräldrahemmet och en första kontakt med ett annat sammanhang än orten där man växt upp. Värdefullt för många som annars hade haft svårt att nå utanför den mer traditionella rollen som hemmafru.
— Jag skrev min avhandling kring öppnandet av officersyrket för kvinnor i Sverige. Jag insåg att jag behövde leta långt tillbaka i tiden för att förstå hur man genom tiden omförhandlat vad kvinnor får göra i krig. Det som skedde under andra världskriget ser jag som ett tydligt exempel på hus stora händelser kan omkullkasta rollerna för exempelvis kvinnor och män, berättar Fia Sundevall.
Uppdragen var hemlighetsstämplade och därför är historierna få och för forskarna är det en utmaning att få en bild av krigshistorien från de ”vanliga” människornas perspektiv och bilden som skildras visar ofta de stora nationella eller internationella händelserna.
Kvinnans roll inom försvaret har under åren blivit allt större. Idag har vi en könsneutral värnplikt. Men det var inte enbart inom förvaret som kvinnans roll påverkades efter att ha blivit insläppta i kriget.
— Spanarna fick samma lön oavsett kön vilket var något alldeles nytt i en tid där speciella kvinnolöner annars användes. Man ansåg inte att kvinnor skulle arbeta. De skulle vara i hemmet och fick därför låga löner när de arbetade, berättar Fia Sundevall.
Efter att ha medverkat i en radiodokumentär om ämnet fick Fia Sundevall kontakt med många anhöriga till de tidigare Tornsvalorna och det är en av de stora behållningarna av att som forskare dela med sig av sin kunskap genom föreläsningar så som Fia kommer att göra i Vansbro på söndag.
— Min förhoppning är att folk i närheten som kanske haft släktingar eller känner till historien kan förse mig med material, säger Fia Sundevall.
Fia Sundevall menar att Tornsvalornas roll är ett bra exempel på hur ett samhälle i kris tänker nytt och kan förändras, men understryker också att detta är ett undantag som skiljer sig från regeln där traditionella könsroller ofta tenderar att förstärkas i krig där männen blir soldater och kvinnorna stannar i hemmet.
— Vi kan inte förstå vår samtid utan att också förstå vår historia. Här kan vi se vad som gått långsamt, men också vad som gått fort och föra vidare historian och berättelserna från människorna som verkade i det tysta, säger Fia Sundevall.
Föreläsningen i Hulåns Ordenshus anordnas av Vansbro föreläsningsförening på söndag klockan 18.00.