Siljan News logo
Annons
Arkivfoto. Göran Bergquist framför sitt rekordkryss innan allmänheten fick sätta tänderna i det.

”Kan varken spotta långt eller raila – fick bli ett korsord”

Vad är 130 centimeter högt, mer än fyra meter brett och kommer sitta på en vägg hos PMU Second Hand i Leksand? Jo, det är faktiskt världens största korsord konstruerat av Siljansnäsbon Göran Bergquist.

— Enligt vad som sagts en gång i tiden är det världens största men jag har inte kollat de senaste böckerna (Guinness Rekordbok). 1992 var det iallafall världens största bildkryss, säger Göran Bergquist samtidigt som han visar upp sitt bevis från 1992.

Men hur kommer det sig att man börjar konstruera världens största korsord? I Görans fall var det först och främst själva grejen att hamna i rekordboken.

— Då fick jag fråga mig själv vad jag kunde göra. Jag kan inte spotta långt eller ”raila” i 150 meter som han svensken gjorde här nyligen (Jesper Tjäder, freestyleåkare). Då fick det bli korsord.

Annons
Korsordsmakaren Göran Bergquist har konstruerat världens största korsord.

När det rekordstora korsordet började konstrueras bodde Göran i Stockholm där han på vägen till och från jobbet började konstruera korsordet på tunnelbanan till och från arbetsplatsen, en bit i taget. Den första upplagan var helt och hållet handtextad då datorerna ännu inte riktigt slagit igenom. När Göran väl började föra över korsordet till en dator tröttnade han efter ungefär en meter och sedan dess har det varit stiltje.

— Det var nu när jag pratade med PMU som tyckte att mitt korsord lät som en spännande grej som jag började texta in allt på datorn igen.

Den totala produktionstiden är ungefär 30 år innan det nu alltså är dags att offentliggöra sitt rekordstora korsord. Totalt har korsordet 59796 rutar á en centimeter där den första upplagan hade 4068 rutor avsatt för bilder och illustrationer. Nu har antalet bilder minskat och ligger kring 3600 rutor men exakt hur många ord korsordet innehåller har Göran ingen aning om.

På tisdag klockan 16 invigs korsordet nere på PMU Second Hand där det sedan kommer sitta kvar tills butikens besökare och kunder tillsammans lyckats lösa det.

— Vi tyckte det lät som en jättespännande idé! Det är en unik kunskap Göran besitter då det är sällan man springer ihop med någon som konstruerar korsord, säger Elin Hegarty, verksamhetschef PMU Leksand.

Anledningen till att korsordet kommer finnas hos PMU är att Göran sedan ett år tillbaka jobbar som volontär en dag i veckan där han hjälper till med tidningar, cd-skivor och dvd-filmer.

— Göran gjorde faktiskt ett korsord till vår julfest, en PMU-special, med bilder och frågor om PMU vilket var väldigt uppskattat. När vi sedan fick höra om hans rekordstora korsord var det självklart att vi skulle göra något med det, fortsätter Hegarty.

Elin Hegarty.
Annons

Men världens största korsord, hade du satt upp som mål att det skulle bli exakt så här stort?

— Jag räknade ut att jag behövde 1.30 gånger fyra och en halv meter för att slå det tidigare så det var bara att börja jobba. Jag hade dock lite tur då jag jobbade på Ericsson när jag inledde korsordsarbetet vilket var världens tråkigaste arbetsplats. För att få dagarna att gå började jag helt enkelt konstruera korsord. Till slut sa jag upp mig och började jobba för ett företag som sålde serier och korsord vilket var en perfekt lösning för mig då jag kunde sälja mina egna alster genom företaget.

Göran flyttade till Siljansnäs 2018 där han träffade en kvinna som även hon konstruerar korsord. Rekordkrysset är dock Görans egna projekt och han är dessutom Nya Wermlands Tidnings officiella korsordsmakare.

Annons

Var hittar man inspiration för att konstruera ett så här pass stort korsord?

— Att göra korsord är egentligen bara att ha en bild som du hittar en bra text till. Sen är det bara att börja fläta.

Nu får du det att låta väldigt enkelt…

— Jo men egentligen så är det enkelt. Jag fick till exempel min svåger att börja göra korsord. Egentligen är det samma sak som att lösa ett korsord bara att du gör tvärtom. Du börjar med att skriva svaren och sedan frågorna.

Vilken svårighetsgrad skulle du säga att korsordet på PMU har?

— Som helhet blir det nog väldigt svårt i och med att man lätt tröttnar, skrattar Göran innan han fortsätter. Jag som korsordsmakare är enligt mig själv ganska medel även om andra säger att jag är svår. Det kommer nog behöva sitta uppe i ett par år skulle jag tro, man kommer säker fastna. För min del får det sitta uppe så länge folk tycker det är roligt och förhoppningsvis kan det locka fler personer hit till PMU, avslutar Göran Bergquist.

Annons
Annons
Annons
Annons