Emma Danielsson och Christel Jansson

”Här umgås ungdomar och vuxna över generationsgränserna”

Dela:

Leksands Ridklubb fyller 50 år och det uppmärksammas dels med en familjedag på söndag och senare den 15 december när en jubileumsshow hålls på klubbens anläggning i Styrsjöbo. Men det var i Tällberg som klubbens första stall låg. Året var 1969 och det var hotellen i Tällberg som ägde anläggningen som ridklubben huserade i snett nedanför Dalecarlia. Så småningom mellanlandade verksamheten på Edshult, där serviceboendet är idag, för att till slut hitta hem i Styrsjöbo.

— Folk som inte förstår skrattar nog åt de som håller på med käpphästar. Men faktum är att barnen försöker att göra allt på riktigt och applicerar vi vuxna in rätt teori i barnens lekande så är det här ett perfekt lärande innan barnen tar steget in i den riktiga ridningen. Faktum är att man då fortfarande har nytta av sin käpphäst för att träna olika moment, säger Emma Danielsson ridskolechef.

När man pratar om ridskola och Leksand så måste Anita Hedin nämnas som under åren dragit ett tungt lass och som fortfarande är aktiv inom Leksands Ridklubb. Emma har gått bredvid Anita för att försöka snappa upp allt matnyttigt som hon sedan kan förmedla till eleverna.

— Det är en speciell sport det här då minst 90 procent av tiden handlar om andra saker än att sitta på hästryggen, säger Emma.

Hur mår klubben på jubileumsåret?

— Det kommer att bli full rulle. Vi har varit i en svacka under ett par år då det inte kändes jättebra men den har vi nu lämnat bakom oss, säger Emma.

Vi människor är konstiga då vi skaffar oss hjälpmedel som skall spara in tid åt oss men det minsta vi har är tid och det återspeglas också inom ridklubben.

— Tiden är vår främsta konkurrent, folk har mycket att göra och har bråttom. Sen pengar. Det är inte dyrt att gå på ridskola men det är mycket pengar. Sett till hur mycket man får så är det billigt men det är inte gratis att sköta om djur, säger Emma.

Det finns en fördom om att det bara är yngre tjejer som rider men den stämmer förstås inte.

—Här umgås barn, ungdomar och vuxna över generationsgränserna och det är inte ovanligt att folk som är plus 40 hänger på i en grupp med 12-åringar.

Det är dessutom aldrig försent att börja.

— Så fort någon frågar så kan vi sätta upp en vuxenkurs, skrattar hon.

Leksands Ridklubb har haft många framgångar genom åren i olika typer av tävlingar. Klubben har idag två ridhus, gäststall och en fälttävlansbana som är den enda i Dalarna. Men så väl ställt har det inte alltid varit.

— Under de första 13 åren så var det utomhus som gällde. Då kan du tänka dig vad stort det var när ridhuset byggdes här, det är inte skönt att vara ute i 30 minus samtidigt som det snöar isbjörnar, säger Christel Jansson som jobbar i klubbens styrelse.

Framtiden då?

— Åh jag kan drömma hur mycket som helst. Jag vill ha mer tränarbesök, fler tävlingar det skall hända något varje helg, vi har visioner och möjligheter nu är det bara att kavla upp ärmarna och jobba hårt för att förverkliga detta, avslutar Emma.

Familjedagen på söndag börjar klockan 11.00 och då kan du prova-på-rida, gå på öppet hus i stallet, titta på eller delta i käpphästduell, gå tipspromenad och titta på när klubbens duktiga ryttare visar upp sig.

Siljan News ber att få gratulera till de 50 första åren!

Mats Ingels
Mats Ingels
mats.ingels@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla