Siljan News logo
Annons
Dagens uppgift på utbildningen Svenska för livet är att lära sig skriva om vilka kryddor man gillar. Foto: Linda Axelsson.

Här lär man sig svenska för livet

I det före detta förskolehuset Furuliden i Leksand har projektet ”Svenska för livet” flyttat in. Där går nu ett tiotal vuxna elever under ledning av specialpedagogen Rosmarie Rosling och läraren Lina Andersson. 

Annons

— Hemma pratar våra elever arabiska, somaliska och swahili, men här på ”Svenska för livet” är det svenska som gäller, förklarar pedagogerna.  

Det hela började med att personalen på SFI, Svenska för invandrare insåg att alla som började där inte kunde tillgodogöra sig undervisningen av olika anledningar. Det kunde vara människor som precis hade anlänt till Sverige eller någon som aldrig gått i skolan. 

För att stötta de som befinner sig lång ifrån arbetsmarknaden bildades SFL, ”Svenska för livet” ett treårigt projekt med EU-stöd som är en del av Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik. 

Annons

Rosemarie Rosling undervisar. Foton: Linda Axelsson.

Det doftar färska kryddor i undervisningssalen, citronmeliss och mynta står uppställda på bordet i mitten. Runt omkring sitter eleverna och idag kopplar man färska kryddor till kryddburkar och skrift. Specialpedagogen Rosmarie låter eleverna gå runt och dofta och läsa på burkarna. Uppgiften som följer sedan är att ta reda på vilka kryddor man gillar och inte samt skriva upp det i sin skrivbok. Snabbt skriver en av eleverna – Jag tycker inte om dill. Rosmarie går runt i salen och hjälper till. 

— Va!? Och jag som älskar dill! Ler hon. 

Målet med utbildningen är språkutveckling och sedan vidare utveckling mot studier eller arbete.  

— Just nu har vi elever som praktiserar på 65:an och på Röda korset, men vi söker alltid efter nya praktikplatser där elever kan praktisera fyra timmar en till två dagar i veckan, förklarar de och fortsätter:

— Vi har märkt hur mycket praktikperioder lyfter och stärker eleverna. De känner att de har ett syfte på ett annat sätt och dessutom får eleverna träna på att prata svenska vilket stärker deras självförtroende enormt. 

Fatima berättar om glädjen och stoltheten hon känner nu när hon kan gå till exempelvis vårdcentralen utan tolk. Den här utbildningen har verkligen stärkt henne förklarar hon och när människor i hennes närhet uppmärksammar det blir hon ännu modigare och rakare i ryggen. Hon sitter vid frukostbordet tillsammans med de andra eleverna och de två pedagogerna, och hon är märkbart rörd. 

— Tack så mycket Sverige för att jag fick komma hit! 

Annons
Rosmarie Rosling och Lina Andersson utanför Svenska för livet-huset Furuliden. Foton: Linda Axerlsson.

— Är det något som verkligen uppskattas på våra gemensamma frukostar så är när vi får besök och eleverna får chans att öva att prata svenska med andra svenskar och då tänker jag att eftersom vi i Sverige har så starkt föreningsliv och samtidigt som många av våra elever är lite isolerade, så skulle vi önska att föreningar ville komma hit visa upp samt berätta om sin verksamhet, konstaterar Rosmarie. 

Sedan november har man bedrivit undervisning här och på frågan om vad man vill efter utbildningen så vill eleverna fortsätta studera för att kunna arbeta som till exempel busschaufför, på äldreboende och i kök. 

Parallellt med att man övar svenska språket har man kontinuerliga samtal med eleverna om deras tankar för framtiden med inriktning mot studier och arbetsmarknad. 

— Vi är de första i det här projektet som fått ut elever i studier och i arbete, avslutar Rosling. 

Annons
Annons
Annons
Annons