
Fullt hus i sommar, nu vill The Beer Factory köra året om
När ägarna till The Beer Factory/ Macken bryggeribar på Åkerö I Leksand summerar sommaren är de nöjda. Nu önskar de att det stora tältet kan få ett mer permanent bygglov och så satsar man på att verksamheten ska fortsätta leva året om. ”Vi har lyckats väderskydda vår verksamhet” säger delägaren Mats Nobelius.
— Vår satsning är här för att stanna, menar Ture Eriksson och Mats Nobelius två av delägarna till The Beer Factory/ Macken bryggeribar.
— Vi har haft fullt hus i sommar, nu vill vi köra The Beer Factory året om, förklarar Mats Nobelius.
I våras fick man säsongstillstånd från Leksands kommun, detta för att kunna ställa upp ett stort åttkantigt tält samt två partytält och en toalettmodul vid verksamheten. Nu efter sommaren när man summerar satsningen med det väderskyddade tältet ser man att det fallit väl ut och man har kunnat säkrat matgäster även under kvällar med sämre väder.
För tillfället är verksamheten på The Beer Factory/Macken bryggeribar på Åkerö säsongsbetonad från maj till september. Nu söker man tillstånd för att få ha kvar verksamheten med tälten och wc-modulen året om.

— Våra tillfälliga byggnader är komplicerade att montera upp och ned, därför ansöker vi om ett tillstånd som sträcker längre fram, det bästa vore med ett tillstånd som sträcker sig tio år framåt i tiden, berättar Mats Nobelius och fortsätter förklara att man inte har haft några stökiga gäster och musiken brukar sluta vid 21-tiden och så stänger man klockan 22 och så kommer det fortsätta, man kommer aldrig ha öppet längre än till tio på kvällen och givetvis kommer man ha en ständig dialog med grannarna och hoppas att de uppskattar deras och Åkerös tillskott på restaurangutbudet i Leksand.
Ägarna berättar att Sverige står inför ett lagförslag där det kan bli aktuellt med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker vilket man hoppas mycket på.
— Om förslaget från regeringen går igenom och gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker och detta blir lagligt från våren 2025 då behöver vi vårt stora tält som en lokal för försäljning och produktprovning för större grupper, berättar Nobelius.
Vad händer nu?
— Första steget är att säkra så att vi har en väderskyddad lokal, sedan går vi vidare med alkoholhandläggaren och sedan de närmsta grannar för att hitta en gemensam syn på om vi kan bedriva restaurang/pub året runt.