
Förhöjda halter av fukt och radon på förskola
Enligt ett pressmeddelande från Leksands kommun har mätningar visat på fukt och förhöjda halter av radon i golvkonstruktionen på förskolan Myran. Förskolan som är nybyggd är belägen norr om Käringberget intill det planerade nya området Lummerhöjden .
Förskolan togs i bruk 2020 efter en byggprocess kantad av motgångar och förseningar. Vid slutbesiktningen saknades viss besiktningsdokumentation från byggbolaget. Kommunen beslutade därför om kompletterande mätningar som skett under tiden sedan lokalerna tagits i bruk och åtgärder har också vidtagits löpande. Nu har mätningar visat förhöjda värden av fukt och radon i golvkonstruktionen (betongplattan) något som behöver åtgärdas permanent.

De förhöjda värdena är enligt kommunen inte hälsovådliga så länge som golvet är förseglat och mattorna inte rivs upp. När golvet rivs finns det dock hälsorisker och av den anledningen måste en sådan åtgärd ske när lokalerna är tomma. För närvarande går även ventilationen dygnet runt för att hålla nere halterna av radon under gällande gränsvärden.
Detta är dock bara en tillfällig lösning och åtgärder för att lösa problemen permanent planeras att vidtas nästa år när förskolan är sommarstängd. Kommunen har här inlett en dialog med byggfirman kring vilka åtgärder som skall vidtas.
Exakt hur lång tid som då krävs för att åtgärda bristerna är oklart, och det finns därför viss risk för att verksamhetens störs efter nästa sommar. Enligt kommunen har berörda vårdnadshavare och personal informerats om läget och kommer att få information löpande kring mätningar, förhöjda värden och om verksamheten berörs ytterligare på något sätt.
Lena Nordlund, avdelningschef för förskolan i Leksands kommun, säger att det det såklart är en beklaglig situation men det positiva i det hela är att det har upptäckts i tid och att man nu kan planera en permanent lösning samtidigt som verksamheten kan fortgå.
— Personalgruppen har varit fantastiska i detta och det betyder att det inte sprids någon oro, det är inte på något vis farligt att vara i lokalerna nu utan det som upptäckts är en risk i framtiden som nu kan åtgärdas i god ordning, menar Nordlund.
— Vi känner oss också trygga med att vi kan hitta en lösning som fungerar för barn och personal. Om det skulle visa sig att den permanenta lösningen innebär ett längre avbrott än några veckor nästa sommar så finns det gott om tid att planera för detta och vi är kreativa inom förskolan, avslutar Lena Nordlund.