Effektivare fastighetsförvaltning?

Dela:

Det kommunägda bolaget Leksandsbostäder AB är Leksands kommuns största bostadsföretag med cirka 40 anställda och en omsättning på 120 miljoner kronor per år. Bolagets fastighetsbestånd uppgår till cirka 1000 hyreslägenheter samt att bolaget också har förvaltningsuppdraget för kommunens övriga fastigheter, skolor, förskolor, gator och vägar.

Nu skall det dock utredas hur den framtida styrningen och organisationen skall se ut. Bland annat skall det utredas om det kan vara en bra idé att flytta över fastighetsförvaltningen och gata-/parkförvaltningen till kommunens verksamhet.

Ett av skälen till utredningen är att effektivisera organisationen. Leksandsbostäders AB samt kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg berättar dock att effektiviseringen inte innefattar några planer på nedskärning av personal.

— Nej, det är inget mål vi har. Det handlar snarare om att se över hur vi använder kompetensen bland de anställda. Gör rätt personer rätt saker, den frågan är viktig i utredningen, säger Liljeberg.

Hur mycket tror ni kan sparas?

— Det kan jag inte svara på då det är något som skall utredningen skall utreda nu.

När räknar ni med att vara klara?

— Någon exakt tidsplan är ännu inte satt eftersom utredningen inte är färdig. Det skall dock ske så att kommunens Vision 2020 kan genomföras. Men vi får se hur allt blir när utredningen är färdig. Det kan komma olika vägval med tiden.

Liljeberg berättar att målet för Leksandsbostäder i framtiden är att fortsätta bygga nya hyreslägenheter.

— Vi vill att Leksandsbostäder skall bygga fler billiga och mindre lägenheter, gärna i områden där det idag finns villor. Det vi skall utreda nu är hur förvaltningen av kommunens fastigheter kan effektiviseras, avslutar Ulrika Liljeberg.

Direktiv till utredningen av framtidens styrning, ledning och organisation av kommunens fastigheter, gata/park och bostadsbolag

  • Utreda och föreslå det lämpligaste sättet att organisera kommunens fastigheter, men med huvudinriktningen att föra över fastighetsförvaltning och gata/park till kommunens förvaltning.
  • Utreda och vid behov komma med förslag för att renodla och utveckla Leksandsbostäder som ett modernt bostadsbolag.
  • Utreda konsekvenserna av och formerna för att kommunen tar över ägandet av de särskilda boendena.
  • Utreda och föreslå en kommunal organisation för kommunens framtida engagemang i de enskilda vägarna.
  • Utredningen ska presenteras för kommunstyrelsen den 26 augusti 2019.
  • Utredningsuppdraget ska löpande rapporteras till allmänna utskottet för avstämning och för eventuella tilläggsdirektiv och/eller avgränsningar.
  • Inriktningsbeslut för eventuella organisationsförändringar ska fattas av kommunfullmäktige den 14 oktober 2019.
  • Implementering av eventuell förändrad organisation ska påbörjas snarast efter beslut. Eventuella organisationsförändringar bör vara genomförda senast den 30 juni 2020.
Rasmus Näsman
Rasmus Näsman
rasmus.nasman@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla