Anita Hedin, till höger i bild, tillsammans med eleverna Judith, Daniella, Stina, Mikaela, Olivia samt ridskoleponnyn Bridget.

”Det har givit mig stor glädje och stolthet”

Dela:

Anita Hedin har arbetat som ridskolelärare i Leksand i snart femtio år. Innan flyttlasset styrdes mot Dalarna år 1970 bodde Anita i Skövde där hon också verkade inom hästsporten.

— Jag var ute och red på en åker när en kamrat kom och frågade mig om jag kunde tänka mig att flytta till Dalarna då det var lite kris med ridlärare. Jag lastade in en häst, hund och en tv och begav mig till Dalarna där jag aldrig varit tidigare. Sedan dess har jag blivit kvar.

Först arbetade Anita vid ridskolan som fanns i Tällberg. Där var hon anställd av sex olika hotell.

— Ja, först var ridningen mest en turistattraktion, men sedan blev det mer och mer att ortsbefolkningen kom och red. Sedan tog ridklubben över verksamheten 1975 innan vi flyttade hit till Styrsjöbo 1976. Det är några år som passerat!

Tanken var från början att endast stanna kvar i tre månader.

— Det vart ju lite längre, haha! Jag träffade min man här, skaffade några barn, jag blev kvar helt enkelt.

För tre veckor sedan fick Anita veta från Dalarnas Ridsportförbund att hon blivit nominerad till utmärkelsen ”svensk fellow”, en utmärkelse och titel som delas ut till en ridlärare i landet varje år. Nomineringen gick vidare till Svenska Ridsportförbundet som utsåg Anita Hedin till årets pristagare.

— När jag fick det första samtalet från Dalarnas Ridsportförbund blev jag så klart lite förvånad. När jag sedan fick veta att jag tilldelats utmärkelsen tog det någon dag innan jag kunde smälta det hela och ens våga tala om för någon, haha!

Kriterierna för titeln hittar ni längst ned i artikeln men Hedin förklarar kortfattat vad det handlar om.

— Förenklat innebär det att man har jobbat och utbildat elever vid ridskolan under en längre tid, med olika resultat. Jag har ju haft ”frön” som tagit sig hela vägen till toppen med EM- och VM-tävlingar, samt att en kille här från Leksand blev reserv till OS. Det är ju någonting man såklart känner sig lite mallig över.

Anita är den tjugoförsta i ordningen att få ta emot utmärkelsen, en utmärkelse som delades ut på Friends arena i samband med Sweden International Horse Show.

— Det var en fantastisk upplevelse att få ta emot det här priset på Friends Arena. Det är väldigt ärofullt och jag njuter verkligen av att ha fått den här fina utmärkelsen. Jag kände mig jättestolt. Bara den grejen, att få kliva in på en fullsatt arena och ta emot priset, det var en fantastisk händelse att få uppleva.

Hur var känslorna i kroppen när du fick ta emot Friends arenas jubel?

— Ja jag vart ju så här, yeah!, utbrister Anita och gestikulerar med armarna. Det var mitt sätt att tacka alla som var där inne, armarna upp i skyn och stor glädje! Jag fattade nog inte förrän efteråt att det var så många människor där inne.

Kombinationen att få jobba med både djur och människor är det som Anita Hedin gillar mest med ridskolelärarjobbet.

— Sedan är det ju en väldigt stor åldersspridning på mina elever. De yngsta är sex, sju år medan de äldsta ibland passerat 70. Det är det som ger mig så mycket glädje.

Hedin benämner som sagt sina yngsta adepter som sina ”frön”. Jag ber henne uppskatta hur många frön hon lärt upp under sina snart femtio år i Leksand. En omöjlig uppgift skall det visa sig.

— Nej det går faktiskt det inte, det är oändligt, haha! Jag har dock ett väldigt bra bildminne och kan komma ihåg människor som idag är 60 år men som jag hade som elever när de endast var små frön. Bilderna finns kvar.

Jag träffar Hedin precis innan en lektion med några ”frön” skall starta. Mot slutet av intervjun kommer en av eleverna in i ridklubbens caféteria och vill börja lektionen. Det är med andra ord hög tid att avrunda vårt samtal. Innan vi avrundar vill dock Hedin framföra sin tacksamhet över att ha tilldelats utmärkelsen.

— Ja jag vill så klart rikta ett stort tack till både Dalarnas och det svenska Ridsportförbundet. Sedan också till alla elever och föräldrar som ställer upp och hjälper till här vid ridklubben. Det här är som sagt något som givit mig stor glädje och stolthet, avslutar Anita Hedin.

 

Svensk fellow

— är ridlärare och tränare av ryttare och hästar samt besitter förmågan att överbrygga utbildning och träning från grundläggande till högsta nivå

— har gedigen kompetens och erfarenhet av ridsporten, såväl i yrket som genom tävlingsprestationer

— har djup kunskap och mångårig erfarenhet av utbildning och träning

— är en utmärkt ambassadör för ridsporten, såväl inom landet som utomlands

— har en odiskutabel integritet och håller högsta professionalism i sitt yrkesutövande

— står för hög etik och moral, såväl i yrkesutövande som tävlingsutövande

— är villig och entusiastisk att dela med sig av erfarenheter och kunskap

— värnar alltid hästens bästa

Rasmus Näsman
Rasmus Näsman
rasmus.nasman@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla