
”Det finns massor av praktiska jobb som behöver göras och arbetsgivarna skriker efter arbetskraft”
Det är full aktivitet denna höstmorgon på Hotell Lerdalshöjden med konferensgäster som äter frukost och dricker kaffe. Vi är här för att höra om ett projekt som sedan i mars pågår inom vuxenutbildningen Leksand-Rättvik för att matcha personer, för vilka SFI (Svenska för invandrare) inte har varit rätt insats, med arbetsgivare som upplever arbetskraftsbrist.
Målgruppen är invandrare i åldrarna 30-60 år och arbetsgivarna finns just nu inom två spår, barnomsorg samt hotell och restaurang. Det är ett 30-tal deltagare, från Leksand, Rättvik och Gagnef som påbörjat programmet och förutom ett fåtal avhopp har de flesta kommit ut i arbetet eller har praktik i kombination med yrkesspråk på Vuxenutbildningen.
— Vi började med att deltagarna fick göra studiebesök på hotell, förskolor och fritids för att förstå vad jobben innebär, sen fick man välja spår, berättar Carl Hellström som är lärare inom vuxenutbildningen.
— Vissa har kommit hit vid lite högre ålder och som dessutom inte gått i skolan i sina hemländer eller har kort skolbakgrund kan ha svårare att studera än att jobba och kommunicera. I det här projektet tas elevernas förmågor och tidigare yrkeserfarenheter tillvara vilket blir till glädje både för arbetsgivare och den enskilde individen som kan komma ut i jobb fortare och kan lära sig språket från sina kollegor, fortsätter han.

Majoriteten av de som skrev in sig i våras valde hotell och restaurang och där är nu de flesta ute hos arbetsgivare, där man börjar med en praktikplats som sedan vanligen går över i en timanställning med den långsiktiga förhoppningen från båda parter att det med tiden ska kunna gå över i en mer permanent anställning. Inriktningen mot barnomsorg påbörjar nu sin praktik på olika förskolor med förhoppningen att efter jul finnas med på förskolornas bemanningslista när behov finns.
— Det har gått snabbast hos de privata arbetsgivarna inom hotell och restaurang men nu har vi även fått till praktikplatser inom det offentliga. I vården håller det just nu på att skapas en ny tjänst som ska avlasta vårdpersonalen med kringservice som att ta hand om disk och bädda sängar med mera men det är ännu inte på plats, dom som skrivit in sig på det tänkta tredje spåret vård går därför just nu en utbildning specifikt i yrkesspråk för vården, berättar Carls Hellström.
— Generellt är det för mycket fokus på akademiska studier, det finns massor av praktiska jobb som behöver göras och arbetsgivarna skriker efter arbetskraft. Med ett skifte i undervisningen från att tidigare ha fokuserat på att studera vidare så fokuserar vi i det här projektet att få individer i arbete, språket kan de sedan lära sig på plats ute hos arbetsgivarna, fortsätter han.

Carl finns med som stöd och hjälper deltagarna med deras behov av språkträning, att förstå scheman och hur man går tillväga i kontakten med myndigheter.
På Hotell Lerdalshöjden i Rättvik finns två av deltagarna och vi får möjlighet att träffa och prata med Jan ”Janne” Khoda Bakhsh (48) och Siad Ghasemi (54).
Jan, som kallas för Janne av sina kollegor, kommer ursprungligen från Afghanistan men har också levt många år i Iran. Han kom hit som 44-åring för fyra år sedan och bor med fru och fyra barn i Vikarbyn utanför Rättvik. Han har ingen eller mycket begränsad skolgång med sig från hemlandet men har jobbat hela sitt liv.
— Jag trivs mycket bra med att jobba här och har varit här sedan tre månader, berättar han
En utmaning kan vara att ta sig till och från jobbet med kollektivtrafik när man kanske inte har körkort och bil men Janne berättar att han åker med sin dotter som också jobbar i Rättvik.

Siad Ghasemi är 54 år och kom till Sverige för sju år sedan med sin fru och sju barn. Även han kommer från Afghanistan och levde under en period i Iran innan familjen kom till Sverige.
— Jag trivs mycket bra med att jobba här, säger Siad, men allra helst vill han berätta om sin son som under sommaren börjat på Linköpings universitet.
Familjen bodde under tre år på migrationsverkets boende varefter de flyttade till Furudal och nu bor de inne i Rättvik, enligt schemat som hänger på väggen ska Siad jobba fem dagar sju timmar om dagen den kommande veckan något som han är väldigt nöjd med.
Arbetsgivarna är ju också en viktig del för att ett sånt här projekt ska fungera och det är därför spännande att få höra vad Anna Peres, husfru och Elisabeth Willner Perez som driver hotell Lerdalshöjden har att säga.
— Det är ju viktigt att vara med och hjälpa till med integrationen men i det här fallet är det ju även en vinst för oss för vi behöver ju personal, säger Elisabeth Willner Perez.
Hotell och restaurangbranschen ger ofta en första anställning till unga men de går oftast sedan snabbt vidare, därför är det också positivt att få in lite äldre arbetskraft som i genomsnitt blir kvar längre, det ger stabilitet menar Anna Peres.
— Jag kan bara hålla med om att äldre är bra arbetskraft, jag är 70 och arbetar fortfarande, lägger Elisabeth Willner Perez till med ett stort skratt

Projektet som från början skulle löpa över ett år har nu fått en förlängning och framgången har uppmärksammats på andra orter som är intresserade av att göra något liknande.
— Jag skulle helst se att detta permanentades, det finns ett så stort behov hos arbetsgivarna och här finns människor som inget hellre vill än att arbeta. Allt de behöver är lite stöd under en övergångsperiod, avslutar Carl Hellström.