– Det här är den en enda körbara Chevrolet -56 Delivery i Sverige, meddelar det stolta ägarparet Ranu och Jan Johansson.

”Arlanda kan slänga sig i väggen”

Dela:

På Siljansnäs flygfält var det mer än full aktivitet på fredagskvällen. Förberedelserna inför årets Kräftstjärtsväng är igång samtidigt har Åkdon&termos tagit plats med cirka 50 fordon på flygfältet.

Utanför sin gula Chevrolet – 56 Delivery sitter paret Ranu och Jan Johansson från Bjursås. Deras åkdon och termos matchar i färg och årtal.

– Härlig att kunna träffa folk och titta på bilar i lugn och ro, säger Jan Johansson

– Cruising, det har aldrig varit något för oss, sitta i bilkö och dra i sig avgaser. Nej, då trivs vi bättre med åkdon & termos här kan vi sitta och dricka kaffe och njuta, berättar Ranu Johansson.

–Den enda nackdelen med bilen är väl att insekterna tror att det är ett rapsfält, skrattar Jan.

Medan paret från Bjursås tar emot beundrande blickar för sitt åkdon, kör det in en liten kvick bil hälften så stor som parets Chevrolet och parkerar bredvid. Ut hoppar cocker spanieln Cessna och hennes flygplansintresserade ägare Fredrik och Maria Pellebergs från Stockholm. En liten folkmassa samlas och alla är rörande överens ”det gulligaste de sett”

Den lilla ljusblå Steyer Puch 500 från -62 drar en tank om året.

– Alltså er bil är helt underbar och färgen är helt fantastik, utbrister en besökare och tar fram kameran. Någon annan frågar vad drar den milen?

– Den drar väl en tank om året, meddelar ägaren Fredrik Pellebergs.

Paret Pellebergs har sommarhus vid Siljan Park och båda ska vara funktionärer under lördagens Fly-in evenemang.

Bland traktorer, cabrioleter, mopeder, vanliga bilar och veteranbilar ringer det i flygplatschefen Ingmar Linds mobil. Han är spindeln i nätet inför lördagens Fly-in Kräftstjärtsvängen. Han får samtal från Ramsele, Stavanger och München, det är många långväga flygare vill komma till Kräftstjärtsvängen.

Hälften av alla piloter som kommer är så kallade experimenterade, alltså har byggt sitt flygplan själv

– Allmänheten är mer än välkommen hit för att beundra alla fina flygplan som kommer stå uppställda här på Fly-in under lördagen, berättar Ingmar Lind.

Han tipsar om att det är ett ypperligt tillfälle att mysa, pysa och detaljstudera.

– Det är en unik chans för alla intresserade att en gång om året få kolla runt på flygfältet och få ställa frågor.

Det här är pulsådern i klubbens ekonomi, vilket gör att de hoppas på fint väder och många besökare.

– Nytt för i år är att det kommer hit ett unikt fyrmotorigt och stort passagerarflygplan vid namn De Havilland DH 114 Heron, med plats för två piloter och 14 passagerare. Det är första gången ett fyrmotorigt plan landar här i Siljansnäs, berättar Ingmar.

 

För de som inte kommer till Siljansnäs flygfält under lördagen finns ändå en chans att få syn på flygplanen.  Alla deltagande plan kommer nämligen göra en gruppflygning vid 15-tiden på lördagen – Siljansnäs, Leksand, Tällberg och Dalhalla.

– Alltså då kan Arlanda slänga sig i väggen, vi kommer ha fler landningar och starter. Och så vi vill ju passa på att visa upp oss samt visa våra pilotbesökare vår vackra bygd från ovan, berättar Ingmar.

– Det här ensitsiga segelflygplanet LS-4 har 15 meter mellan vingspetsarna och jag har seglat över 9 timmar i det, berättar Ingmar Lind när han visar upp planet.
Linda Axelsson
Linda Axelsson
linda.axelsson@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla