
”Äntligen får vi träffas igen – hoppas företagarna tar sig ut”
Nästa vecka bjuder Leksands kommun och Företagarna Leksand återigen in till näringslivsvecka. För två år sedan tvingades man avbryta alla aktiviteter mitt i veckan då coronapandemin började sprida sig allt mer och förra året var det en helt digital variant som gällde. I år erbjuds dock återigen fysiska seminarier och aktiviteter även om det fortsatt finns vissa digitala inslag kvar.
Förra året stod logistikutmaningar, den framtida kompetensförsörjningen, bostadsförsörjning och besöksnäringen i fokus. Trots att alla möten, samtal och diskussioner fick genomföras digitalt ser man från Leksands kommuns näringslivsavdelning tillbaka på en lyckad vecka.
— Behovet att träffas fysiskt eller digitalt skiljer sig väldigt mycket bland kommunens olika företagare. En del företag har sin företagsamhet uppbyggd på att vara sociala och att umgås med människor vilket ingår i deras affärsupplägg medan andra mer medverkar för att berika sig själv och skaffa sig nya inputs. Vi ser tillbaka på en vecka som, precis som vanligt, gjorde stora avtryck vilket också är syftet. Genom näringslivsveckan vill vi rikta extra fokus mot näringslivet och företagandet i Leksand, säger kommunens näringslivschef Per Strid.
Årets näringslivsvecka är den sjunde ordningen vilket betyder att Per Strid medverkat vid samtliga av dessa.
— Vissa kanske undrar varför vi väljer att ha en sådan här fokusvecka och ställer sig frågan om man inte ska bry sig om företagen hel året? Självklart gör vi det men det är också bra att ha en sådan här mobiliserande kraft kring det lokala företagandet och påminna sig själv om hur viktigt det är med ett blomstrande näringsliv i en tillväxtkommun som Leksand är. Därför är det bra med kraftsamlingar likt näringslivsveckan där man kan ta med sig nya saker och lärdomar in i framtiden.
Tidigare har politiker kunnat besöka olika företag under veckan men på grund av pandemin skapades förra året en ny programpunkt där näringslivet och politiken fick chansen att mötas och diskutera olika frågor. En sådan träff finns med även på årets program, denna gång med den samverkan för tryggheten i kommunen som fokusfråga. Leksands kommun är en bevisat trygg kommun att leva, bo, arbeta, besöka och investera i, något man vill bibehålla.
— Vi började redan i höstas att lyfta frågan om hur det brottsförebyggande arbetet ser ut i kommunen. Vi har låg brottslighet och vi vill fortsätta vara en trygg kommun men det kräver också att alla delar av samhället samverkar, näringslivet, kommunen och civilsamhället. Tillsammans ser vi till att behålla den trygghet vi har.
— Det är väldigt lätt att vi blir passiva och agerar reaktiv först när saker och ting börjar peka åt fel håll. I kommunens nya vision framhävs det också betydelsen av att Leksand ska vara en trygg kommun. Näringslivet vill och ska ges möjlighet att aktivt delta i det arbetet så att samverkan sker brett, fortsätter Per Strid.
Därför inleds hela näringslivsveckan på måndagskvällen i kommunhusets plenisal med ett seminarium om just tryggheten i Leksand med talare från det lokala näringslivet, tjänstemän och politiker i Leksands kommun, kommunpolisen samt Svenskt Näringslivs regionchef Henrik Navjord.
Hela programmet går att hitta på kommunens hemsida där det på onsdagen erbjuds ett nytt inslag i form av en B2B-akut (business-to-business) där företag får chansen att hjälpa varandra med olika problemområden. Huvudfrågorna kommer kretsa kring IT-säkerhet och arbetsmiljö där de två lokala aktörerna IT-System Dalarna och företagshälsovården Adleva finns med som expertis.
— Det handlar inte om att sälja till varandra utan att vi bjuder in experter på områden som vi vet att små och mellanstora företag inte har tillgång till. Alla företag har inte egna HR-, marknads-, eller IT-avdelningar men i och med en B2B-akut tror vi oss hittat ett forum där företagare kan stärka varandra i deras gemensamma frågor. Det blir ett litet och intimt samtalsbord där tio personer kan lyfta och diskutera sina problem. Vi vet att vanliga frågor idag är hur man som arbetsgivare får sina medarbetare att göra som jag vill? Vi bor på en liten ort där vi känner varandra både utanför och på jobbet, hur vet man då vilka krav man kan ställa? Vi har också genomgått en förändring där många flyttat hem sina kontor och kan jag då kräva att mina medarbetare måste komma till den gemensamma arbetsplatsen? Vi har också den psykiska ohälsan, hur bemöter man sådant på ett bra sätt samt vilka skyldigheter man som arbetsgivare har kring sådana problem, säger näringslivsutvecklaren Brita Klingberg.
— IT- och cybersäkerheten är tyvärr en högaktuell fråga som vi vill lyfta. cyberattacker och dataintrång är en del av den nya krigsföringen. Något som ska ha skett i och med Rysslands invasion av Ukraina. Vi är idag väldigt IT-beroende och således också sårbara vilket vid problem blir väldigt svårt att hantera för oss vanliga datoranvändare. Både arbetsmiljö och IT-säkerhet är frågor som engagerar lika mycket som trygghetsaspekten, fyller Per Strid i.
B2B-akuten är en av de träffar som kommer äga rum i Wallénhallen vid Leksands Folkhögskola vilket inte är någon slump.
— Det är många som startat sina yrkes- och företagskarriärer genom att ha skaffat sig utbildning eller hittat en affärsidé tack vare Leksands Folkhögskola. Vi tyckte det var ett bra tillfälle att förlägga delar av näringslivsveckan och få visa upp den jättefina Wallénhallen. Viktigt att också inkludera och påminna om att utbildningssektor också är med och bidrar till en framgångsrik kommun, säger Strid.
En annan nyhet som det lokala näringslivet kommer få ta del av under veckan är kommunens nya projektledare Martina Stenvall som haft sin tjänst i ett par veckor. Nästa vecka blir därför ett ypperligt tillfälle att lära känna varandra.
— Näringslivsveckan är väldigt viktig för oss. Att träffa företagare och få ta del av vilka utmaningar de har. Samtidigt är ju det här ett arbete som pågår året om men där näringslivsveckan blir en kickstart som kan ge många viktiga uppslag inför det framtida arbetet. För min egen del ser jag det som en ynnest att redan nu få möjligheten att träffa och lära känna näringslivet, politiken och alla främjare, säger Martina Stenvall.
Årets näringslivsvecka blir den sista för Per Strid som valt att gå i pension senare under året. När Strid ser tillbaka på tidigare upplagor och dess betydelse för det lokala näringslivet är det den mobiliserande kraften han kommer ta med sig.
— Att bli påmind om att vi alla är en del av ett större sammanhang. Vi på näringslivsavdelningen är egentligen bara lotsar och stöd om det efterfrågas för de duktiga företagare som driver näringslivet framåt och skapar tillväxten i kommunen. Genom aktiviteter som näringslivsveckan hoppas vi kunna göra företagandet både enklare, roligare och än mer framgångsrikt genom den här typen av fokusinsatser.
När man i år återigen erbjuder fysiska träffar hoppas näringslivsavdelningen att företagarna också väljer att träffa varandra ”face to face”.
— Det ska bli väldigt roligt att äntligen få ses igen och vi hoppas våra företagare tar sig ut även om vi är medvetna att det kan vara lite svårare än tidigare. Men, är det några som ska hålla i och hålla ut genom olika förändringar så är det en kommun. Vi ställer upp med den här veckan och hoppas att så många som möjligt vill ta del av den, avslutar Brita Klingberg.