Siljan News logo
Annons

Anita fixar sommarens blomprakt

Är din favoritblomma svartöga, petunia eller rosenskära? Kanske verbena eller murbinka? Ser du parkarbetaren Anita Lind ute på jobb någonstans i Leksand så kan hon alldeles säkert guida dig till en plats där du hittar det du tycker är vackrast.

– Jag har ansvar för 85 blomlådor runt om i kommunen. Eftersom sommaren har varit så varm har jag behövt vattna mycket mer än vanligt. Jag har börjat redan kl 5 på morgonen för att hinna med. Men det är bara underbart, att få jobba ensam när det är alldeles lugnt och fridfullt ute. Jag börjar dessutom alltid dagen med ett dopp i Siljan hemma i Västanvik innan jag cyklar iväg.

Anita står med sekatören i hand och ansar ett blomsterarrangemang längs Leksandsvägen i Noret. Hon klipper bort sådant som vissnat och ser över att planteringen ser fin ut. Högt prydnadsgräs vajar i den svaga vinden bredvid några spetsiga blomspiror i blålila.

– De här blå, anisisop, gillar jag lite extra. De luktar lakrits, som jag tycker om, skrattar Anita och pekar på de höga stänglarna. Det ska vara fylligt och fint i lådorna tycker jag, både blommor som hänger och något som lyfter.

Anita har hand om planteringar både på Noret, i Insjön och Siljansnäs. Och det är inga små blomkrukor hon ansar och vattnar. Prunkande stora lådor i olika former står utplacerade på torg, längs vägar och cykelbanor. Leksand satsar på blomsterutsmyckning och det uppskattas, menar Anita.

– Jag får väldigt många positiva kommentarer. Både från boende och turister. En man kom med kameran och ville dokumentera, i ett försök att få sin egen kommun att satsa mer på vackra blommor. ”Tänk om vi kunde få det som hos er!”, sade han.

Annons
Blomlådorna på torget i Leksand är de första Anita Lind ser över när arbetsdagen börjar tidigt om morgonen. Sen blir parkeringen full.

Sommarplanteringarna sätts ut i maj och brukar stå kvar till september, innan det är dags att plantera höstljung. Blommorna som väljs är tåliga och brukar klara hela säsongen, även om de i år som sagt har krävt mycket mer vatten på grund av den varma sommaren.

– Kom, så åker vi och tittar på ett av mina favoritarrangemang, säger Anita och hoppar in sin vita skåpbil med Leksandsbostäders emblem på sidan.

Den korta färden går över Leksandsbron och till Rosens förskola på Åkerö. Längs med cykelvägen tronar ett stor och avlång blomlåda, där rosa blommor klättrar över en spaljé.

– Här har det verkligen växt fint. De rosa är svartöga och sedan finns här både lila verbena, palettblad och murbinka. Här har jag inte behövs rensa så mycket, annat är det där det finns rosenskäror. Eller hängpetunior för den delen, de kräver verkligen mer arbete, förklarar Anita.

Får planteringarna stå ifred eller försvinner blommor?

– Ibland försvinner någon planta, men det är inte ofta. Lite märkligt är det våra mörkröda palettblad som tycks mest intressanta att ta. Men överlag får blomlådorna stå ifred. Vi har ett litet lager av reservväxter att plocka från om det skulle behövas.

Annons
Extrablommor finns vid förrådet i Limhagen, om någon planta försvunnit eller vissnat.

Nu när sommarhettan gett med sig något och värdet är ostadigare behöver blomlådorna inte lika mycket tillsyn, vattnet kan också komma från ovan. Men det innebär inte vila för Leksands parkarbetare.

– Då blir det tid till att gödselvattna träd och annat som vi inte hunnit med. Så nog har vi att göra. Men jag kan åtminstone börja vanlig tid, klockan 06.00, i stället för en timme tidigare.

Anita Lind har en bakgrund inom kommunens olika storkök där hon jobbat nästan 30 år. Men för tre år sadlade hon om till säsongsarbetare hos Leksandsbostäder. Vad som händer när sommaren är slut vet hon inte riktigt, men det är inget som oroar.

– Det löser sig, det finns alltid något jobb att hitta över vintern. Jag trivs så väldigt bra med det jag gör här. Teamet jag jobbar med, arbetsledarnas förtroende för mig och friheten att lägga upp jobbet själv.

Hur ser din egen trädgård ut, orkar du ge den någon kärlek?

– Haha, jag brukar säga att det inte ska vara några blommor hemma när jag jobbar med dem varje dag. Men häromdagen räknade jag till 45 krukor utanför huset! Jag satte lite fröer som sen tog sig. När jag blir pensionär blir det säkert fler.

”Svartkål går bra att plantera med, den är fin.” Anita Lind tar bort torkade blad i en av kommunens 85 blomlådor.

|ad]

Annons
Annons
Annons
Annons