Siljan News logo
Annons

Saffranslyx i långpanna – bullar med mandelmassa

Lisa från Mora delar sitt favoritrecept på saffransbröd, som hon hittade för många år sedan i en gammal receptpärm.
— Det är säkert ingen nyhet, men jag har aldrig blivit bjuden på det någon annanstans. Därför vill jag gärna dela med mig, så fler får chansen att njuta!

Vad är det bästa med det här brödet?
— Dels är det lätt att göra eftersom det gräddas i långpanna. Men det bästa är såklart att det är makalöst gott! Mandelmassafyllningen gör det extra speciellt och tar det till nästa nivå.

Hur ofta bakar du dina saffransbullar?
— Man kan såklart inte äta dem hela tiden… Men jag ska erkänna att jag tar lite extra långa hundpromenader i november och december när de här bakverken står på bordet. Det är det värt – och dessutom blir hunden glad.

Går brödet bra att frysa?
— Ja, det går utmärkt. Jag tar ut några bitar när det är dags för fika på jobbet eller för familjen och låter dem tina i rumstemperatur. Om det är bråttom så skyndar jag på tiden i mikron. Då blir de dessutom så där lite extra varma och det tar fram smakerna ännu mer, tipsar Lisa.

Annons

Saffransbullar i långpanna (ca 30 st)

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 2 g saffran (4 paket)
  • 1 tsk strösocker
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 14 dl vetemjöl special (ca 840 g)

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Tips – gillar man kokos, tillsätt 2 msk kokos i fyllningen. Jag gör det ibland, gott!

 

Pensling och dekoration

  • 1 ägg
  • 1 dl pärlsocker


Gör så här

  1. Ljumma mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  2. Mortla saffran med 1 tsk socker och blanda ner i degvätskan.
  3. Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt mjöl (spara lite till utbakning).
  4. Arbeta degen ca 10 min i maskin eller längre för hand tills den är elastisk och smidig.
  5. Täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 40 min.
  6. Riv mandelmassan och blanda med smör, socker och vaniljsocker (och ev. kokos) till fyllningen.
  7. Kavla ut degen till en stor rektangel, bred på fyllningen och vik ihop degen i tre delar, treslag (se bilder nedan).
  8. Lägg degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper och kavla ut så att den fyller långpannan. Skär i rutor och klipp ett litet hack i varje bulle.
  9. Täck med bakduk och jäs 30–40 min.
  10. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen, 225°, ca 16–20 min tills bullarna är gyllene ovanpå och under.
a) Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på mandelmassa-blandningen. b) Vik degen två gånger (treslag) och lägg i långpannan. c) Kavla försiktigt ut degen tills den fyller långpannan.

 

Skär degen i rutor och klipp ett hack i varje bulle. Låt sedan jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
Annons
Pensla med ägg, strö på pärlsocker och in i ugnen.

 


Har du också ett knep eller recept som fler borde få ta del av?

Skicka ditt tips till oss – vi kommer att ta väl hand om det!

Läs mer om hur du gör här >>