Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Musikgeniet Marit Ädel ger konsert i Säters kyrka den 1 april. Foto: Veronica Rigtorp.

Musikprofilen Marit ger storslagen konsert

Det musikaliska har gått som en röd tråd genom Marit Ädels liv.

I samband med sin 60-årsdag ger hon tillsammans med ett 60-tal körsångare konsert i Säters kyrka.

— Jag har handplockat de allra bästa till konserten, avslöjar hon.

Musik vid elvaslaget står det i programbladet, och musik blir det på bredden, höjden och däremellan, när Marit Ädel sätter ihop en konsert av sällan skådat slag.

Säter News har bestämt träff med Marit och hon kommer infarande som en virvelvind. Energin går inte att ta minste på och när hon får berätta om det musikaliska snubblar nästan orden på varandra, det går så fort. Helst vill hon framhålla alla andra duktiga musikaliska medverkande i konserten, men nu är det Marit Ädel som ska porträtteras.

Marit Ädel ger konsert tillsammans med ett 60-talet personer stor kör. Foto: Veronica Rigtorp.
Annons

Marit Ädel är uppvuxen i Äppelbo och kom via det musikaliska att hamna i Säter.  Under 27 år, större delen av sitt yrkesliv har hon jobbat som musiklärare i Säters kommun med 600 elever i veckan. Ensam, i helklass.

Utöver det har hon hållit på med bland annat Sambasällskapet, som omfattade 150 personer när det var som störst. Då hade sällskapet guldvagn med guldpalmer.

— Detta kom sig av att Säter fyllde 350 år och jag fick i uppdrag att ha ett födelsedagskalas för alla Säters barn. Så vi hade show på Folkan och inför den sa jag till turistchefen att vore det inte kul om vi hade lite samba och sydde upp lite guldkläder. Hon hängde på direkt och sa: ja, va bra det gör vi, och så satte vi igång och genomföra det hela. På grund av eller tack vare den enda låten vi gjorde då, så började det ringa folk och fråga vi kunde komma och medverka på deras karnevaler.

— Vi kan ju bara en låt, det går ju inte, minns Marit att hon sa.

Marit satte i gång med att öva in nya låtar och efterfrågan bara växte. Sambasällskapet fortsatte sedan i många år. Så fort skolorna hade slutat inför sommarlovet så hade sambasällskapet full fart. Hela Marits hus såg ut som en paljett.

Marit är också känd för sina julshower. Hon pratade nyligen med sina gamla lärare om hur det hela började och hon återberättar vad de minns av hennes musikaliska start i unga år.

Marit Ädels fingrar rör sig som en vessla över piano tangenterna. Foto: Veronica Rigtorp.

— Det började i Äppelbo när jag var 12 år. Jag var jättemusikalisk, kunde spela och lära ut stämmor. Lärarna satt och pratade i lärarrummet och kom fram till att ”de måste ge den här tjejen någonting att bita i, en utmaning”. Så fick jag frågan om jag ville ta hand om skolans lucia. Det ville jag och så gjorde jag det, säger hon som det var det mest naturliga för en 12-åring.

Året därpå var det Unga Örnar ledare i Äppelbo som tyckte luciashowen hade varit så bra att han föreslog Marit att göra en julshow, som hon sedan producerade i 14 år, där medverkade också Sofia Rågenklint känd från SVT:s Fråga doktorn.

Att Marit är musikaliskt geni, kan man förstå då hon aldrig har behövt söka ett enda jobb genom livet, vilket beror på att hon alltid blivit handplockad för sin musikaliska förmåga.

På gymnasiet gick hon vårdskolans undersköterska-skötarutbildning (till allas förvåning, då de flesta nog tyckte det vore mer logiskt med en musikutbildning, men det kommer vi till längre ner i texten.) Under utbildningen hade hon praktiken i Säter. Vårdskolans elever hade enligt tradition lucia på sjukhuset, just det året som Marit var på praktik var ordinarie ledare Gullan Olsson sjuk och Marits klasskamrater förordade henne som inhoppare. Tack vare detta erbjöds Marit jobb på sjukhuset av chefen för socioterapin, direkt efter avslutad utbildning.

Marit Ädel vid pianot. Det är Våffelkväll och en gäst fyller år, snabbt bänkar Marit Ädel sig vid pianot och spelar Ja må han leva. Foto: Veronica Rigtorp.

När Marit jobbade på socioterapin jobbade även Siri Klasson där och det var hon som tog luciashowen från Äppelbo till Säter.

Via jobb på Solbackens sjukhem och vidare till dagsjukvård för senildementa i Vikmanshyttan, kom hon att en dag att få ett samtal från Bosse Floresjö som frågade om hon kunde tänka sig att vikariera för en musiklärare som var sjuk. Eleverna skulle inte få ha någon lucia då läraren var sjuk, vilket säkerligen bidrog till Marit tog beslutet att ta jobbet.

— Avdelningsföreståndaren Kerstin Lindgren så då till mig att det här tåget får du inte missa, jag ska personligen skjutsa dig till klinikchefen och han får skriva under ett tjänstledighetsintyg, för det här måste du göra.

— På morgonen när jag åkte till jobbet visste jag ingenting och på väg hem så satt jag i chock med en tjänstledighetsansökan beviljad för att arbeta som musiklärare. Det var på torsdagen, på tisdagen skulle jag börja. Det första jag skulle göra på skolan var att ha lucia. Det gjorde jag ju med lilltån, jag tyckte inte det var märkvärdigt alls.

— Jag hade ingen musikalisk utbildning, det är så här att jag är gehörsmänniska, men fick ändå jobbet som musiklärare.

Marit säger att hon lurat alla musiklärare genom alla år, genom att spela alla instrument på gehör. Och då menar hon ALLA instrument. Därför sökte hon aldrig heller till någon musikutbildning, då hon inte skulle ha klarat av en intagning med noter.

— Tyvärr så hostade jag sönder stämbanden i kulturskolans källare där det var mögel i väggarna, en godkänd arbetsskada ända upp i vållande nämnden i AFA och där kan ingen överklaga.

— Jag var mer på lasarettet än jag var hemma så dålig var jag. Jag hostade och hade lunginflammationer.

Marit omplacerades till hemtjänsten i Stora Skedvi, vilket hon tyckte var helt underbart, innan hon blev headhuntad till Folkan.

Hon har opererat stämbanden 13 gånger och tack vare operationerna kan hon fungera med anpassning.

En dag ringde Klockar-Pelle och ville träffas, han ägnade tre heldagar till att lära känna Marit innan han anställde henne för att göra julshow.

— Det var en sådan upplevelse att få jobba med proffs i ett privat företag. Jag sa upp mig på Folkan för en åtta månaders anställning, men sedan startade jag eget och har fortsatt att jobba med Klockar-Pelle. Jag fick också in andra jobb.

En del jobb var på äldreboende där hennes musikalitet och kunskap om vad gamla vill höra passar bra.

Just musik, sång och dans kommer det att bli i massor vid konserten.

Marit Ädel med från vänster Axel Adelöw, Tuva Ädel, och Lilly Källstrand. Foto: privat.

— Jag har fem döttrar som är jätteduktiga på att sjunga och stämsångare till tusen. Sedan har jag åtta barnbarn.

Dottern Marie är mamma till Tuva, Emilia och Annie. Tuva, Marits äldsta barnbarn, har spelat Annika på Junibacken, hon var med i allsångskören på Allsång på Skansen  2021 och 2022 och fick köra bakom Molly Sandén, hon spelade ett av barnen von Trapp på Stadsteatern, körar bakom Anis Don Demina i hans Så länge vi lever, gjort den svenska rösten till filmen Matilda and the musicals som hade Sverige premiär på juldagen. Hon dansar även balett i Anneli Alhankos trupp samt mycket mer.

Allsångskören på Allsång på Skansen tillsammans med Molly Sandén.  Lilly Källstrand (mitten övre raden), Tuva Ädel (två från vänster i mitten raden) och Axel Adelöw (mitten raden längst till höger). Foto: Privat/Tuva Ädels mamma Marie.

Varför skriver vi om Tuva? Jo, för Tuva och Axel Adelöw, som spelade huvudrollen i En hederlig jul med Knyckertz, i förrförra årets julkalender samt var med i Talang 2021. Sedan även Lilly Källstrand som nyss haft en soloroll på Kungliga operan i Trollflöjten. Dessa två har även spelat med Tuva på Junibacken i Pippi flyttar in och varit ett av barnen von Trapp vid Stadsteaterns uppsättning av The Sound of Music i Sthlm. Dom dansar och sjunger ihop på BASE 23 med mera.

Förutom Tuva, Axel och Lilly är det ett fler ungdomar som Marit har förmånen att öva stämmor med.

— Ett härligt gäng i både Stockholm och Säter med omnejd, konster Marit.

Tuva Ähdel, Axel Adelöw, Lilly Källstrand och Tuvas lillasyster Emilia är några av de 60-talet medverkande vid Marit Ädels konsert i Säter kyrka den 1 april klockan 11.00.