
Inlägget om Lussibrud satte Malung-Sälens kulturhistoria på kartan
Det vackra arrangemanget Lussibrud som turnerat runt Dalarna på initiativ av Täpp Lars Arnesson har klarat av årets konserter för fullsatta kyrkor och verkligen spridit glädje, värme och gett mersmak.
Detta märktes inte minst på Malung-Sälens Facebookkonto där ett spontant inlägg plötsligt blev oerhört uppmärksammat.
— Jag var på Lussibrud och tyckte att de var så fina och att det var en sådan vacker musik. Jag tog en bild och skickade till Frida, vår kommunikationschef. Det var så det hela började, berättar Linda Örneblad, kultur och fritidschef Malung-Sälen.
Bilden var tänkt att publiceras på kommunens instagramsida, men postades av misstag även på Facebook. Där brukar i första hand en annan typ av samhällsinformation postas och därför skulle inlägget plockas bort. Men när Frida Liljequist och Linda Örneblad såg hur många som sett inlägget, bara efter några minuter, fick det stanna kvar.
Inlägget har nu gillats av över 11 000 personer och delats vidare 426 gånger.
— Vi är helt tagna av den enorma respons vi har fått på detta inlägg. Frågorna som ställs i tråden besvaras inom kort, skriver kommunikationschef Frida Liljequist i ett meddelande i kommentarsfältet.

Vad som gjort att inlägget fått en sådan stor spridning är givetvis svårt att säga, men Linda Örneblad tror att det kan finnas ett behov av den här typen av glädjespridande media i tider där många upplever oro över omvärldssituationen.
Initiativtagaren till Lussibrud, Täpp Lars Arnesson, delar Linda Örneblads tankar.
— Det som vi trodde var självklart är inte självklart längre. Folkdräkten applicerar till något man känner igen och skapar kanske en trygghet för många, menar Täpp Lars Arnesson.
Ättlingar till emigrerade svenskar i Minnesota har delat inlägget vidare och vid ett besök Hos Täpp Lars finns Mathew Gnagy på besök från Virginia, USA. Även han berördes till tårar då han såg en livesändning av arrangemanget.
— Uttrycket i deras ansikten. Så mycket glädje, skönhet och tradition. En enda stor julklapp, säger Mathew Gnagy.
Täpp Lars Arnesson och Kerstin Arnesson som hade äran att inneha rollen som Lussibrud håller med om att det ovanliga luciatåget bar en inkluderande stolthet som spred värme och gemenskap.
— Det här är ett fint komplement för att lyfta fram kommunen och det fina samarbetet mellan olika socknar vilket gör att vi lyfte fram hela Dalarna glädjer mig mycket, menar Täpp Lars Arnesson.

Inlägget på kommunens hemsida skapade så mycket frågor, tyckande och tänkande att de bestämde sig för att göra en kortfilm med mer information, vilket de genomförde tillsammans med Täpp Lars.
Även filmen har nu postats i sociala medier och på kommunens hemsida och hjälper till att sprida kunskap och den gamla luciatraditionen från Malung som gav Täpp Lars Arnesson idén om ett luciatåg i folkton där Lussibrud från Malung fick sällskap av brudpigor, brudsvenner och spelmän från Floda, Mora, Rättvik och Leksand.
— Det betyder oerhört mycket för kommunen att Täpp Lars och hans arbete lett till att vi får dela vårt sjudande kulturliv och visa att vi har ännu mer än de fjäll och turismen som många förknippar oss med, menar Linda Örnebad.

Vid filminspelningen fick hon själv möjlighet att ta på sin Malungsdräkt och ta emot experthjälp från Täpp Lars om hur den ska bäras.
Linda Örneblad som flyttat till kommunen från Stockholm lägger stor vikt vid att lära sig om kommunens kultur. Hon har under hösten deltagit i Ingrid Döhls kurs i Malungsmål vid Malungs folkhögskola och hoppas kunna delta i kurser hos Täpp Lars.
— Det skulle vara roligt att väva min egen väska till Malungsdräkten och jag vill verkligen att folk ska prata Malungsmål med mig. Språket är ju en sådan kulturbärare, menar Linda Örneblad.
Under 2023 hoppas hon kunna fortsätta att utveckla den kulturdag under Dansbandsveckan som initierats under året och dessutom utveckla kulturskolans danskurser. Först genom de buggkurser som startar till våren, men kanske så småningom även genom folkdans.
— Både spel och folkdanslagen behöver nya krafter och kanske kan vi hjälpa till genom att arrangera kurser på kulturskolan, menar Linda Örneblad.
