
Historien om systrarna Jobs blommande konstnärsliv
Rabarber, Aurora, Lingonkrans. Granatäpple och Sommarbarn. Jobstygerna från Västanvik med sina färgstarka blomstermotiv har gjort sig kända inte bara i Sverige utan även internationellt. Gardiner, smådukar, brickor, väskor och metervara. På sjuttiotalet fanns barbiekläder i mönstret Smultronblom. Men textilierna är långt ifrån allt som de produktiva systrarna Lisbet och Gocken Jobs skapade mönster till under sina konstnärsliv. De var även keramiker – Lisbet var en av de första kvinnorna i Sverige att öppna egen verkstad på 1930-talet.
Nu kommer boken ”Jobs keramik och textil” där systrarnas konstnärsskap presenteras ut ett stilhistoriskt perspektiv med många bilder. Form- och designjournalisten Hedvig Hedqvist har skrivit boken och kulturhistorikern Christina Mattsson är initiativtagare.
— Lisbet Jobs var min svärmor och jag har levt med berättelserna om den kreativa Jobsfamiljen i femtio år. Idag finns inte så många mönster av Lisbet och Gocken kvar i produktion längre och jag tycker det vore mycket orättvist om de skulle falla i glömska. Därför vill jag att det ska finnas en bok om deras skapande, för framtiden.
Christina berättar om konstnärsfamiljen Jobs, som via Falun och Stockholm till slut hamnade i leksandsbyn Västanvik. Lisbet Jobs utbildade på sig tekniska skolan i Stockholm och efter fortbildning i Danmark började hon som keramiker. I mitten av 1930-talet fick hon sitt genombrott, med sina alster med blomstermotiv. Gocken Jobs var fem år yngre men följde snart i storasysters fotspår. Snart jobbade de tätt ihop och kom med tiden att nå berömmelse och fick ställa ut på flera världsutställningar.
— Det var aldrig så noga för dem vem som gjorde vad. De samarbetade om det mesta. Därför kan det vara svårt att veta vem av dem som verkligen står bakom vissa mönster, berättar Christina.

Med andra världskriget blev det stopp på importen från Tyskland av den viktiga glasyren till keramiken. Efter att ha experimenterat med andra metoder gav Lisbet och Gocken till slut upp och beslöt sig för att satsa på textil i stället. Strax innan krigsslutet 1945 öppnade varuhuset NK i Stockholm en utställning med systrarnas textilier under titeln ”När skönheten kom till byn”, en Nils Ferlins kanske mest kända dikter.
— Mönstren kom rätt i tiden, de var ljusa och hoppfulla och blev en kontrast mot det långa kriget. Lisbet hade nu gift sig med Lillebror Söderlundh, som blivit mycket känd för sina tonsättningar av Nils Ferlin. Med hans musik som fond fick utställningen stort genomslag.
”Jobs keramik och textil” börjar säljas idag (tisdag) och de fyrtio förhandsexemplaren gick åt direkt, när Christina Mattsson lanserade den på Leksands Sparbank för ett par dagar sen.
— Syns man inte så finns man ju inte. Därför känns det väldigt roligt att kunna presentera Lisbets och Gockens konstnärsskap i en bok som kommer finnas kvar till eftervärlden. Och kika ut redan i vår, då kommer designern Carin Rodebjer med en kollektion som baseras på Jobsmönster! Mönstren lever vidare.


