Siljan News logo
Annons
Teddie Egelin var enda Orsabidraget som spelade in en video i Grönklitt. Här har Teddie sånghjälp av Margareta Kärn. Foto. Orsa Livesessions

”Från värsta tänkbara till det bästa vi kunde få”

I helgen genomfördes andra säsongen av Orsa Livesessions. Inspelningsplats den här gången var Grönklitt. Tio artister plus fyra bonusakter spelades in. Men det var inte långt ifrån att man fått ställa in hela arrangemanget.

— Från värsta scenariot man kan tänka sig, till det bästa man kunde få.

Så beskriver Simon Ljungberg inspelningen av Orsa Livesessions i Grönklitt. En lättad Simon, ljudteknikern som håller i det mesta, som till sin hjälp under helgen haft filmarna/fotograferna Julius Aspman och Hans Montelius samt Moa Emilsson för att ro i land denna inspelningshelg.

Annons
Kalle Moraeus var en av fyra bonusakter som spelades in i vacker miljö i Grönklitt. Foto. Orsa Livesessions

Men den andra säsongen av Orsa Livesessions hade lika gärna kunnat bli inställd. Väderprognosen såg allt annat än gynnsam ut ett par dagar innan helgen.

— Det stod att det skulle regna hela lördagen, det skulle åska och blåsa, det var nästan så att vi funderade på att ställa in det hela, berättar Simon.

Det planerades ändå för inspelning och man hade förberett för regn.

— Men om det hade regnat, så skulle det ha blivit väldigt dåliga videor.

Även Olle Lindvall var en av bonusakterna med den fina bakgrunden under inspelningen i Grönklitt. Foto. Orsa Livesessions

Under fredagen såg dock prognosen ljusare ut och tanken på att ställa in allt, det suddades ut. Och på lördagen var vädergudarna verkligen på rätt sida.

— Det var ljust, men molnigt och den kombinationen är extra bra för fotot, konstaterar ljudteknikern och den som har huvudansvaret för arrangemanget.

— Det ändrades från ”worst case scenario” till ”best case scenario”, det blev en sån kontrast till hur väderprognosen såg ut två dagar innan. Lika i dag (söndag), det var helt perfekt, säger han tacksamt.

Här har vi gänget som skötte allt i Grönklitt, från vänster; Moa Emilsson, Julius Aspman, Hans Montelius och i bakgrunden Simon Ljungberg. Foto. Orsa Livesessions

Simon berättar om schemat som satts ihop, att det inte alltid höll.

— Det var en del spännande och utmanande grejer för att få ihop det. Men det var inget som inte gick att rädda och det är inget som skitit sig. Det var heller inga sura miner, poängterar han.

Riktigt spännande var det när ett par band hade andra uppdrag att ta hänsyn till.

— Det man lärt sig nu är att man får leva med att man hamnar efter schemat och man bör inte ha något som man ska iväg till.

Här har vi rockbandet In Mourning, från Vansbro. Foto. Orsa Livesessions

Men ett av banden var uppbokad till ett dop i Borlänge och det blev en hel del nervositet innan det löste sig.

— Vi låg efter redan när de kom och det här bandet var det enda där vi skulle rodda med ett trumset.

— De hade sagt innan att absolut senast klockan 14.00 så måste de åka. Det var på håret att vi hann, men precis klockan 14.00 var vi klar, men då ville bandet själva göra en omtagning.

En ny tagning genomfördes och fem minuter senare fick bandet skyndsamt ge sig iväg från Grönklitt.

— Det var riktigt på håret, men det gick. I framtiden får man tänka på att de som är med här inte får ha bråttom till något annat, man får räkna med att det blir förseningar.

Simon Ljungberg skötte som vanligt ljudtekniken. Foto. Orsa Livesessions

Till i år hade Orsa Livesessions halverats, från 20 band som spelades in vid Skeer i fjol, till tio band/artister, som spelade in 2-3 låtar vardera. Av de tio artister/banden hade tre anknytning till Orsa och Mora med omnejd. Teddie Egelin var ensam från Orsa.

— Vi hade inte så mycket lokala ansökningar i år och Teddie hade vi som reserv i fjol, kul att han fick vara med i år.

— Trägen vinner. Det här var ett helt nytt koncept för mig, jättespännande och helt unikt med inspelning live utomhus, säger Teddie.

Han beskriver sin musik som mycket blandad.

— Det är allt från trubadur till progressiv hårdrock. Det här var bara min andra spelning i år. Jag spelade på River Valley i Älvdalen i sommar, då var det country.

Här är Morabandet Elderwoods med Emil Cans, Linda Frisk och Maria Nygard. Foto. Orsa Livesessions

Teddie kommer från Östergötland, men flyttade 2017 upp till Orsa.

— Jag lärde känna P-Å (Hassis-Ståbis) som startade Orsa Fiskecenter. Jag flyttade upp på grund av att jag fick jobb där.

— När jag bodde i Östergötland var jag med i flera olika band, vi spelade från jazz till blues, och då var jag ute mer och spelade. Att få vara med i Orsa Livesessions var fantastiskt kul.

Av de lokala banden har vi också Elderwoods, från Mora, och Sold’s Finest, från Sollerön.

Kalle Moraeus med sin fiol i vacker miljö i Grönklitt. Foto. Orsa Livesessions

Morabandet Elderwoods bildades mitt under coronapandemin hösten 2020 av kvartetten Emil Cans, Linda Frisk, Maria Nygard och Isabell Bäsén. Orsatjejen Isabells medverkan har dock blivit färre, då hon först flyttade till Jokkmokk och snart går flyttlasset till Australien.

— Tanken när vi började var bara att göra nåt kul, att sitta hemma och sjunga tillsammans, men sedan har det blivit att vi uppträtt mer och mer, berättar Emil.

Emil Cans tror att av alla medverkande i helgen, så var deras band det mest orutinerade.

— Vi har aldrig gjort nåt sånt här och det var jättenervöst och ovant med kameror och allt. Men det var jätteroligt och vi är jättetacksamma att vi fick vara med.

Julius Aspman och Hans Montelius kämpar med tekniken. Foto. Moa Emilsson

På Röda Kvarn i Orsa startade man upp i slutet av förra året något man kallar ”Scenen är din”. Först ut var faktiskt Elderwoods.

— Det var coolt att vi fick vara nummer ett, där vill vi gärna vara med igen, om vi får, skickar Emil en passning till Anne-Marie Fröjdh, ordförande i IOGT-NTO Orsa, som arrangerar ”Scenen är din”.

Vi ska tillägga det att även i år var det fyra bonusakter i Orsa Livesessions.

— Nu hade vi fokus på lokala folkmusikakter med Kalle Moraeus, Jonny Soling, Olle Lindvall och Anna-Lena Berglund, berättar Simon Ljungberg.

Annons
Sold’s Finest är inte bara duktiga på musik, de är duktiga på att bära också. Foto. Orsa Livesessions

Både välkända och mindre kända namn fanns med bland årets 14 artister/band i Orsa Livesessions.

— Det är just det som är tanken, att blanda olika artister, här ska även mindre artister få synas, poängterar Simon.

Till sist vill Ljungberg skicka ett särskilt tack till medlemmarna i Sold’s Finest.

— Extra stort tack till det bandet. De hjälpte oss att flytta det tunga podiet, scenen, och alla andra tunga saker. Det sparade säkert in två timmar när vi fick hjälp med det, säger Simon tacksamt.

Första videon beräknas släppas någon gång i november, men Simon Ljungberg garderar sig med att det kan ändras.

Simon Ljungberg (närmast) och Hans Montelius. Foto. Orsa Livesessions
Här jobbas det för fullt för att bild och ljud ska bli det absolut bästa. Foto. Moa Emilsson
Här har vi det glada Live Sessions-gänget igen. Från vänster; Julius Aspman, Hans Montelius, Moa Emilsson och Simon Ljungberg. Foto. Privat
Fullt ös med Vansbrobandet In Mourning. Foto. Orsa Livesessions
Hans Montelius, som vi ser närmas här, skötte filmandet tillsammans med Julius Aspman, som syns in action i bakgrunden. Foto. Moa Emilsson