
Dalkarlsvägen blev Allmogetåget
Under 1800-talet och framförallt i slutet av 1800-talet var det många tusen dalkarlar och kullor som vandrade från Siljansbygden till arbeten i Stockholm.
Vid millennieskiftet återuppstod traditionen med att vandra från Mora till Stockholm. Covidpandemin satte stopp för fjolårets Storvandring, men på måndagsmorgonen samlades vandringssugna i Mora för att inleda årets vandring.

— I år går vi inte till Stockholm, utan kallar det här får Allmogetåget och vandrar till Brunnbäck, förklarar Torsten Johanson, som har till uppdrag att gå sista av alla och se till att ingen blir kvarglömd.
Brunnbäck var platsen där en bondearmé besegrade Kung Kristians yrkessoldater. Gustav Vasa, var själv inte med i slaget vid Brunnbäck, men det var vid det slaget som grunden till Sverige lades. Till Brunnbäck ska också vandrarna i årets Allmogetåg vara framme på nationaldagen den 6 juni.
I form av den stora statyn vid Vasaloppsmålet finns dock Gustav Vasa med när årets Allmogetåg inleddes från Mora.
— Nu är det 500 år sedan slaget vid Brunnbäck, så det är delvis därför vi väljer Brunnbäck som mål för årets vandring, säger Torsten.
Den andra orsaken är de rekommendationer som följer med coronapandemin.
— Vi genomför den här vandringen på ett covidsäkert sätt och gör som Vasaloppet tvärs över gatan och släpper iväg vandrarna mer utspridda, med ett startförfarande under en och en halv timme, säger Torsten och göra sig redo för att ta kön i årets vandring.
— Det inledande Korumet och gemensam start har vi fått stryka, liksom en begränsning av övernattningsplatser.

Lennart Sacredéus är fullmäktiges ordförande i Mora och en av dem som valde att nöja sig med en kortare sträcka.
— Jag nöjer mig med att gå till Garsås idag, andra uppdrag lägger tyvärr hinder för att vandra hela vägen och den avslutande etappen som jag gärna gjort, säger Lennart.
— När jag gick hit så mötte jag flera vandrare som startat tidigare på morgonen, säger Lennart och greppar vandringsstavarna och ger sig av från Vasaloppsmålet i Mora och Vasastatyn.
Den första etappen handlar om en vandring från Mora till Garsås med lunchpaus vid badplatsen i Fudalsviken.
Pricka halv åtta lämnade de första starten.
Lennart Hökpwers, kvartersmästare:
— Nu går vi till lunchpausen vid Fuviken och sedan vidare till etappmålet i Garsås där vi övernattar.

Därefter blir etapperna följande: Garsås-Rättvik, Rättvik- Bjursås (med alternativ (Åhl-Bjursås), Bjursås-Gamla Staberg, Gamla Staberg-Fline, Fline-Viddebo-Grytnäs, Grytnäs-Slagfältet-Brunnbäck.