Siljan News logo
Annons
Foto: Manda Nahlbom Magnusson

12 år efter skadan mot huvudet – nu målar Magnus nakna modeller

— Det blev ju jättefint Lena!

Det säger Klaus Lorenz till sin granne, tillika konstnären Jakobs Lena Danielsson, i Djurås by när han får se hur hon förberett ladan inför Konstrundan. Konstnärer är de båda två, i någon form. Men medan Lena målar tavlor i akvarell tillverkar Klaus sin konst i trä. Hans senaste tillskott i samlingen är en fågelholk och en pall.

— Det är fantastiskt att se vad naturen ge för olika mönster, säger Klaus.

Sedan han på allvar plockade upp hantverket när pensionerade sig från sitt arbete som egen företagare och lärare på Högskolan Dalarna, har han utvecklat en passion för trä.

— Där andra ser virke eller flis som ska eldas ser jag någonting annat.

Lena, å sin sida, har målat hela livet och på senare år har hon förälskat sig i akvarell.

— Med akvarell blir det så levande. Det är någonting speciellt att jobba med vattnet och pigmentet.

Plötsligt kliver 35-åriga Magnus Lindell in i ladan. Han har åkt från Orsa där han bor – åtminstone ibland, när andan faller på.

Annons
Magnus Lindell, Jakobs Lena Danielsson och Klaus Lorenz tillverkar alla olika saker, men drivs alla av skaparglädje. Foto: Manda Nahlbom Magnusson

Magnus, som från början är leksing, har nämligen sitt hem på en flexibel adress. Han bor i sin husbil.

— Jag har några fasta punkter som jag brukar återkomma till, berättar han.

En av dem ligger i Djurmo där han har sin moster och idag har han parkerat sitt hem där. Till Lenas lada har han tagit med sig en tavla som han gjort, föreställande en naken kvinna. Just den här modellen målade Magnus i Florens under sin konstutbildning, och både Lena och Klaus låter sig fascineras av målningen.

— Vilket ljus! utbrister Lena.

Till skillnad från Lena som målat sedan barnsben hann Magnus bli vuxen innan han fann sin passion för konsten.

— Jag var 22 år när jag lyfte en pensel för första gången. Jag hade bara hållit på med extremsport innan, berättar Magnus.

Och det var på sätt och vis extremsporten som ledde honom till måleriet. Det var nämligen efter ett fall på inlines utan hjälm som Magnus slog sig så illa att det påverkade hans tillvaro.

Annons
I Lenas lada ska både Magnus och Lena ställa ut sina verk, medan Klaus visar sitt hantverk hemma i verkstaden, ett stenkast bort. Foto: Manda Nahlbom Magnusson

— Det var en så löjlig grej att göra sig illa på.

Hjälmen var av för att Magnus skulle demonstrera ett trick med sina inlines. Eftersom tricket var enkelt och han gjorde det från stillastående trodde han inte att han skulle behöva hjälmen. Han föll bakåt och slog huvudet i en bit trä. Veckorna som följde spenderade Magnus stilla medan skadan fick läka. Huvudet värkte och kändes tungt och Magnus blev snart uttråkad. Då plockade han upp en penna och började rita i ett rutigt block.

— Jag kunde inte bara sitta still, berättar han.

Det var för 12 år sedan och sedan ett par år tillbaka är han en färdigutbildad konstnär med en treårig examen från Florence Academy of Art bakom sig. Hans oljemålningar påminner om svunna tider och tar lång tid att måla. Kvinnan på målningen som han hängt i Lenas lada fick stå modell i två timmar, fem dagar i veckan i fem veckor – en så kallad long pose. Resultatet är en stämningsfull målning som för tankarna till klassiska dalakonstnärer. Magnus inspireras av just klassisk tradition i sitt måleri, och det märks.

— Doften av olja. Det är som om någonting tar tag i en. Det är som någon magisk grej. Det är svårt att ta på. Det blir som att man skapar en egen värld. Ja, man blir väl helt enkelt glad antar jag, säger han

Nu ser Magnus, Lena och Klaus fram emot Konstrundan under påskhelgen.

Annons
Annons
Annons
Annons