Siljan News logo
Annons
Vindkraftverk. Arkivfoto: Berit Djuse

Vindkraftparker rör upp känslor: ”Önskar att kommunen använder sitt veto”

Flera vindkraftsparker planeras i Gagnefs kommun — men kritiska röster höjs från både närboende och engagerade grupper.

Annons

Under hösten har företag som vill bygga vindkraft i Gagnef haft möten med Länsstyrelsen, kommuner och allmänheten om fyra vindkraftsprojekt: Hissberget, Långsmyran, Rosberget och Lejmyran. Det berättar samhällsbyggnadschef Marcus Bröddén Blomqvist.Dessa så kallade avgränsningssamråd är en del av processen för att få bygga vindkraftverk och ska belysa frågor som kräver extra utredning i miljökonsekvensbeskrivningen och ansökan.

— I detta läge är det företagen som har ansvar för att samråd sker med berörda myndigheter, närboende och allmänhet, menar Bröddén Blomqvist.

Det är alltså företagen som ansvarar för kontakten med myndigheter, närboende och allmänheten under denna fas, och enligt ett av bolagen hålls mötena enligt miljöbalkens regler. Detta för att informera om planerna och samla in synpunkter inför det fortsatta arbetet. Det är Länsstyrelsen som slutligen avgör om tillstånd ska beviljas, men kommunen måste också ge sitt godkännande.

Men det är inte alla gagnsingar som tycker att mer vindkraft är en bra idé – åtminstone inte just här. I ett yttrande till kommunen har en kvinna i Mockfjärd gjort vad hon anser är sin medborgerliga plikt – och ber tjänstemännen på kommunen att tänka om. Hon vill inte medverka med namn i Siljan News men skriver i ett yttrande till kommunen att: ”Jag ställer mig starkt kritisk till dessa planer och önskar att kommunen använder sitt veto och inte ger sitt tillstånd till denna park”.

I skrivelsen påpekar hon att den valda platsen, alltså Rosberget i det här fallet, för parken kommer påverka både omkringliggande bebyggelse, naturreservat och utsikt, negativt. ”Jag vill inte offra min och resten av invånarna i  Mockfjärd och Tansbuans fina utsikt, vår omgivning och vår hälsa för att förse 104000 hushåll någon annanstans i världen med el”.

Annons
Marcus Bröddén Blomqvist, Samhällsbyggnadschef Gagnefs kommun.

Pär Berglund, som också bor i Mockfjärd, håller med. Han är en del av en arbetsgrupp som driver frågan om ett vindkraftsfritt Gagnef. Som boende i Säl, alldeles i närheten av den planerade parken, ligger frågan honom varmt om hjärtat. Pär ser inte att det finns tillräckligt goda skäl för att motivera vindkraftsparker i Gagnefs kommun.

— Vi vill inte se utländska riskkapitalbolag exploatera mark utan att generera någonting positivt för kommunen.

Det är företaget Galileo Empower, en del av Galileo Energy med huvudkontor i Zürich, som driver projektet. Företaget marknadsför sig som ett globalt bolag med ett lokalt perspektiv, men att byggnationen skulle gynna Gagnef håller Pär inte med om.

— Det ska bli 22 vindkraftverk, var och ett 300 meter högt – lika höga som Eiffeltornet. Och de ska placeras i och omkring fäbodar, nära bostäder, vilket kommer påverka väldigt många personer. I området finns 300 år gamla tallar, fäbodstigar och ett flertal naturreservat. Placeringen är väl inte jättebra – det kommer påverka turismen väldigt mycket.

Han ifrågasätter om vindkraft verkligen är rätt väg att gå, särskilt med tanke på att kommunen redan har tre vattenkraftverk som enligt honom producerar långt mer el än vad kommunen förbrukar. Och så var det turismen också.

— Jag har svårt att tro att turisterna kommer till Säl för att fira midsommar om de, istället för midsommarstången, ska titta på ett 300 meter högt vindkraftverk. Anledningen till att vi har bosatt oss här är ju för att vi vill ha lugn och ro och vacker natur – inte en stor industri. Då kunde vi ha bott i en storstad istället, avslutar han.

Annons
Annons
Annons
Annons