
”Hela Kyrkbyn doftar tekaka”
Dalabakat ligger på Kyrkbyvägen i Gagnefs kyrkby här går ugnarna varma. Man bakar hela 70 procent mer tekakor än vanligt så här års. Efterfrågan på bageriets produkter har ökat enormt efter att Polarbröds fabrik i Älvsbyn brann ner. Förra veckan innebar det att 410 000 tekakor lämnade bageriet för att säljas runt om i Sverige. Detta är mer än en dubblering mot samma period föregående år. Företaget har fått gått upp till tvåskift samt utökat personalen i både bageriet och paketeringen. Tekakan har alltid varit bageriets största produkt och 2012 gjorde företaget en relaunch av det populära brödet. Mannen bakom den ”nya” tekakan är produktionschefen och bagaren Robin Lönngård. Passerar ni byn så kommer ni känns doften av bageriets storsäljare.
Hur känns det?
— Det är jättekul att efterfrågan har ökat så här mycket och att göra Sveriges mest sålda tekaka, är inte fy skam! Konstaterar en stolt Lönngård.
Vad är hemligheten med ditt recept?
— Haha.. ja, det är just det, att det är hemligt, skrattar Robin Lönngård
Någonting kan du väl avslöja?
— Den är extra fluffig, ler Lönngård.
Brödet som bakas i lilla Kyrkbyn levereras nu även till Skellefteå, Luleå och Gotland. De tjugo anställda arbetar för högtryck.
Vad säger folk i byn?
— De flesta tror inte att det är sant, jag får ofta höra ”Va bakar ni så mycket därinne, det ser ju ute som en vanlig villa!”, berättar Lönngård och tillägger
— Förut hade vi en försäljningspeak under sommaren tack vare alla turister som vistades i Dalarna under sommarhalvåret, men sedan drygt en månad tillbaka peakar tekakan måndag till fredag och det bara fortsätter och vi hoppas givetvis att det håller i sig.
Tidigare bakade man även vörtbröd till jul, men i år blir det tekakor för hela slanten. Med undantag för några semmelbullar. Bagaren och upphovsmannen till produkten som säljs i enorma mängder runt om i vårt avlånga land är smickrad över att vara Sveriges mest sålda tekaka, men tillägger att de kan inte ta emot hur många ordrar som helst de måste ju hinna baka allt också.
Tröttnar du på tekaka?
— Nej, aldrig! Jag äter den gärna med ost eller skinka.