Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Österdalälven från Trängsletdammen ner till Åsendammen fylldes med vatten i helgen. Det när Trängsletdammen sänktes genom att öppna ett av utskoven. Foto Irene Ottosson

Trängsletdammen välfylld – vatten spilldes för första gången på 24 år

Den stora Trängsletsjön är nu fylld nära nog till brädden. I dammen finns nu så mycket vatten att utskoven öppnades och det spilldes vatten i den gamla torrlagda älvfåran för första gången på 24 år. Men spillningen skedde inte för att sänka nivån på dammen utan för att stötta Åsendammen med mer vatten

Annons

När vatten ur en kraftverksdamm släpps genom dammluckorna istället för att passera turbinerna så kallas det för att ”spilla”. Av förklarliga orsaker är det något som kraftbolagen helt försöker att undvika. I den stora Trängsletsjön ryms 880 miljoner kubikmeter vatten.

— Jag fick en påringning att dammluckorna skulle öppnas och åkte upp till Trängslet, berättar Irene Ottosson, som bor i Lövnäs och som fotograferade hur vattnet spilldes från den stora Trängsletsjön genom en dammlucka.

— Att få se vattnet fylla den gamla älvfåran var en upplevelse. Sedan åkte jag ner till Åsendammen för att se om den också steg, men där fanns det plats för vattnet. Så nu har jag fått sett vattnet forsa ner i den gamla älvfåran.

I Trängsletsjön finns nu ungefär lika mycket vatten som i hela Siljan. Vattennivån är nu endast tre decimeter under dämningsgränsen på 423 meter över havet. Visserligen krävs det väldigt mycket vatten får att nå upp till den övre dämningsgränsen från dagens nivå på 422,73 m.

— Det som skedde var att vi genomför ett större planerat underhållsarbete på en av de tre turbinerna i Trängslet och samtidigt fick vi stoppa en av de två andra, förklarar Claes Kjörk som jobbar med vattenreglering på Fortum.

— Vi har en vattendom som gör att vi under sommaren inte kan kortidsreglera flödet nedströms Åsendammen. När vi nu behövde fylla på med vatten i Åsendammen så kunde vi inte köra ut det vatten som krävdes genom bara en turbin.

Lösningen blev att under ett dygn i förra veckan öppnades ett av utskoven. Det vatten som saknades i Åsendammen fick rinna förbi turbinerna i Trängslet och istället nedför den nya trappa som byggts för att kunna möta en snabb sänkning av Trängsletsjön.

— Sett till den stora mängd vatten som finns i Trängsletsjön så var det väldigt lite vatten som passerade den lilla öppningen på utskottet. Totalt släppte vi tio kubikmeter i sekunden under ett dygn, berättar Claes.

Annons
Per Fektenberg inne i den tunnel som nu är så gott som klar för att leda vattnet från det nya djuputskovet i Trängslet. Arkivfoto Nisse Schmidt

— Den här gången skedde i inte avtappningen på grund av det stora arbetet att modernisera och förbättra dammen, förklarar Per Fektenberg, som är projektledare för det 600 miljonersprojektet som pågår vid Trängslet.

Det projektet handlar bland annat om att på ett kontrollerat sätt snabbt kunna sänka nivån i dammen med  hjälp att ett nytt djuputskov i en tunnel under dammen. Utskovskanalen får dessutom trappsteg som ska fånga upp energin i det vatten som släpps förbi turbinerna genom djuputskovet.

— Djuputskovet är ännu inte klart att tas i bruk, utan nu användes det gamla utskottet. Det vattnet leds in i den nya kanalen med trappstegen, berättar Per.

Det gick ändå att konstatera att konstruktionen med de nya trappstegen fungerade som tänkt.

När det nya djuputskovet är klart kommer det att kunna tappa dammen med 800 kubikmeter vatten i sekunden. Det jämfört med de 10 kubikmeter per sekund som nu släpptes genom en av dammluckorna.

Vatten spills från Trängsletdammen när en av dammluckorna öppnades för att fylla upp Åsendammen så rätt mängd vatten flöt fram i Österdalälven, nedströms Åsendammen. Foto Irene Ottosson

När nu det bara var en turbin i drift så så behövdes den unika öppningen av ett utskov så vattnet åter fick forsa i den gamla älvfåran ner mot Åsendammen där det behövdes, för att följa den vattendom som finns för älven nedströms Åsen.

— Hade situationen uppstått efter den 1 september hade vi inte behövt spilla. Då ger vattendomen oss möjligheten att korttidsreglera på ett annat sätt, förklarar Claes Kjörk.

Att öppna dammluckorna sker normalt enbart som test och då när vattennivån i Trängsletsjön är låg. Det för att undvika att spilla de värdefulla dropparna förbi turbinerna, men i förra veckan var man alltså tvungen att göra det.

Till varje höst är ambitionen att ha dammen så välfylld som möjligt, men att den nästan är fylld redan i slutet av augusti är väldigt ovanligt. Samtidigt så måste det i planeringen finnas plats för de regn som normalt faller i september och oktober, innan vinterns ankomst. För att styra nivån på dammen körs normalt vatten genom turbinerna, men i förra veckan var det inget alternativ.

Trängslets kraftverk byggdes under åren 1955-1960 och togs i drift 1960. Den stora dammen är med sina 125 meters höjd Sveriges högsta jorddamm. Längden på dammen är 900 meter.

Fallhöjden för att driva turbinerna är 142 meter. Normal årsproduktion är 651 GWh.

Annons
Trängsletdammens vatten forsar ner mot de nya trappstegen på vägen ner till gamla älvfåran. Foto Irene Ottosson