Siljan News logo
Annons
Arkivbild

Ska stipendier och avskrivna studielån lösa tandläkarkrisen?

Två olika stipendier och ett förslag om avskrivna högskolelån. Så ska fler tandläkare lockas till tandvården i Dalarna och inte minst Orsa, som i dagsläget helt saknar stationerad tandläkare.

Det är i alla fall vad Göte Persson, centerpartistisk ordförande i Tandvårdsnämnden, och många med honom hoppas på ska vara lösningen inom Folktandvården.

— Det är värst i norra Dalarna, då räknar jag in Orsa där, och i Västerdalarna, men egentligen är det brist på personal i hela länet. Vi saknar 20 tandläkare, lika många tandhygienister och det är även brist på tandsköterskor, förklarar Tandvårdsnämndens ordförande det tuffa läget i Dalarna.

Göte Persson poängterar att nyrekryteringen måste komma igång snarast möjligt.

— Vi har sagt inom Region Dalarna att vi måste rekrytera, annars klarar vi inte av vårt uppdrag.

— Men det här är inte unikt för just Dalarna, utanför storstäderna saknas det tandvårdspersonal och det gäller hela landet.

Bristen på personal inom tandvården hoppas man ska kunna lösa med stipendier.

— Ja, vi har tagit en ny inriktning och det bland annat genom att instifta två stipendier och enligt vad jag hört när jag pratat med andra, så är vi i Dalarna unika i det här, såna här stipendium finns inte i någon annan region.

Det ena kallas ”Hemvändarstipendium”. Av namnet att döma så kan man antyda att den som söker har stark anknytning till orten, men riktigt så hårda krav är det inte, förklarar Persson.

— Vi tog beslut om det här bara för en månad sedan och tiden får utvisa hur reglerna kommer att se ut. Syftet är att få de med anknytning till Dalarna att vilja komma hit och jobba.

Annons
Göte Persson, ordförande i Tandvårdsnämnden. Foto. Privat

— Man får skriva en motivering varför man tycker att man ska ha det här stipendiet och anknytningen kan till exempel vara att man har en sommarstuga eller dylikt på orten. I första hand vill vi med det här rekrytera mer personal till norra Dalarna och till Västerdalarna.

Stipendiet är en engångssumma och gäller inte bara om man söker sig till folktandvården.

— Blir man anställd inom Region Dalarna så får man ett stipendium på 8 000 kronor, men man kan även söka anställning inom privat tandvård. Då är stipendiet på 4 000 kronor.

Vän av ordning undrar säkert varför man bara får hälften så mycket om man söker sig till en privat aktör.

— Det har med skatteregler att göra. Den som är anställd inom Region Dalarna, där räknas det som lön. Den privat anställde får 4 000 kronor skattefritt.

— I slutändan blir det lika mycket i plånboken oavsett om man blir anställd inom Region Dalarna eller hos en privat tandklinik, poängterar Tandvårdsnämndens ordförande.

Sedan finns det ett utbildningsstipendium att söka med ungefär samma upplägg.

— Med det vill vi locka hit studenter med ett genuint intresse för Dalarna att efter utbildning flytta hit och jobba inom tandvården. Liksom när det gäller hemvändarstipendiet så ska man skriva en personlig motivering varför man vill hit.

Sedan berättar Göte Persson att det på hög nivå har förts diskussioner om att skriva ner lån till högskolestudier, det för att locka personal till bristyrken att söka sig till Dalarna.

— Det var ungefär ett år sedan som det var uppe som förslag för att få folk till bristyrken, som läkare och tandvårdspersonal, att flytta till Dalarna och då kunde främst Orsa, Älvdalen och eventuellt Malung och Vansbro vara aktuella, att de kan få sina lån för högskolan avskrivna när de väl är på plats.

Annons
Här ser vi några ur personalen på Folktandvården i Orsa, från vänster; Anna Kalleberg, Elsa Frisk, Katarina Böhlmark (i stolen) och Anette Sinders. De ser gärna att de kommer minst en tandläkare som vill jobba tillsammans med de här tjejerna, men i de bästa av världar ska det finnas tre tandläkare på kliniken. Foto. Folktandvården Orsa

Kravet är dock att man är skriven här tre, fyra år, poängterar Persson.

— Jag vet att det har förts diskussioner om det här, som sagt, men jag har inte helt koll på hur det blev med det förslaget, men jag skulle tro att det fortfarande är under utredning.

— Skulle det här förslaget gå igenom, så tror jag det skulle vara väldigt gynnsamt för oss att rekrytera personal.

Apropå läkare så har det kommit förslag från Folktandvården Orsa att införa samma system för nyutbildade tandläkare som det är för AT-läkare, att de ska göra ett år ute i landsbygden. Det systemet fanns förr i tiden för tandläkare.

Men det tror inte Göte Persson på.

— Nej, då måste man gå in och ändra högskolereglerna. På sikt kanske det går att införa det systemet, men det har inte vi tid med, vi måste nyrekrytera så fort det bara går, förklarar han.

Då tror han mer på systemet med stipendier och andra vägar att locka tandvårdspersonal till Dalarna.

— I samarbete med kommunerna har vi även gjort filmer för att försöka locka tandvårdspersonal. I en film från Orsa har vi Kalle Moraeus med och från Vansbro Gunde Svan. När det gäller till exempel Idre, så finns en film som skildrar vardagen där uppe.

Stipendierna och det här med att locka folk till norra och västra Dalarna har nyligen dragit igång och därför går det inte att säga hur utfallet blir. Återstår alltså att se om det kommer att bidra till att fylla på klinikerna på landsbygden med tandvårdspersonal.

— Vi måste rekrytera personal, så är det. Annars så klarar vi inte av vårt uppdrag och det finns inte på kartan, menar Tandvårdsnämndens ordförande Göte Persson.