Siljan News logo
Annons
Vegetarisk gryta som inte uppskakades av skolelever. Foto privat

Protester mot maten för skolor och äldreboenden i Älvdalen – massor av mat slängs

Det riktas kraftig kritik mot matsedeln i skolor och på äldreomsorgen i Älvdalens kommun. Så kraftig att det kommit protester från både skolpersonal, föräldrar, och anhöriga till dem på äldreboenden liksom personalen som jobbar med de äldre.

Orsaken till att många är upprörda är att maten väldigt ofta inte uppskattas utan väldigt mycket mat slängs och både äldre och barn äter inte så de blir mätta.

Något som bekräftas av både personal i köken.

En dag i veckan serveras det vegetarisk mat, men det är ofta mat som få vill äta. Dessutom handlar det om mat som strider mot kommunens antagna kostpolicy då den varken är lokalt producerad eller ens producerad i Sverige. Dessutom handlar det ofta om helfabrikat.

—Problemet är att det kan se gott ut, men maten uppskattas inte. Istället för att erbjuda barn och de äldre mat som de tycker om, blir nu resultatet att de antingen bara petar i maten eller helt enkelt låter bli att smaka på den.

Annons
Foto privat

Det innebär att väldigt mycket mat kastas.

— När vi får mat över som vi vet att uppskattas, det kan ha varit en dag när många varit frånvarande. Då kan vi servera den maten även dagen efter.

— Men när det gäller de vegetariska och de veganska rätterna är det ingen idé att spara. Det är väldigt få som äter, säger kökspersonal som Siljan News varit i kontakt med.

Personalen betonar att de inte är emot att laga vegetariska rätter en gång veckan.

— Vi serverade vegoschnitzel men med havreris istället för vanligt ris. Flera åt schnitzeln, men väldigt få åt av havreriset. Vi fick kasta flera kilo.

Kökspersonalen uppfattar också att de inte får ändra på recept eller ens krydda maten på annat sätt så att den blir mer aptitlig.

Siljan News har tagit del av bilder på stora mängder mat som slängts då den blivit över.

— Tidigare vägde vi allt som slängdes, men nu är det bara det som skrapas av tallrikarna som ska vägas. På så vis kan det uppfattas som att det inte är så mycket mat som slängs.

Kökspersonalen betonar att det också finns mat som verkligen uppskattas.

— Barnen gillar det klassiska med köttbullar och köttfärssås och spagetti medan de äldre ofta önskar fläsk i olika former, berättar kökspersonalen.

I Älvdalen finns en rad klassiska rätter som de äldre ser fram emot, det kan handla om kolbullar, römgröt och fisk med mera.

— Det får vi inte servera, det ska vara samma matsedel över hela kommunen. Men de äldre som betalar dyrt för sin mat vill ändå helst ha mat de känner igen.

Ett exempel är att nya regler hur blodpudding ska serveras. Istället för med bacon och lingonsylt ska det nu serveras med med rinnande grädde som hälls över blodpuddingen som serveras med potatis.

Matrester från en vegansk gryta med vegstryimlor på tallriken hos en man boende på ett av kommun ens äldreboenden. Foto privat

Personalen i köken är ledsna när de alltför ofta får laga mat som de vet att ingen vill äta och när den lokala maten upplevs som förbjuden att laga.

— Vi har order på att vi inte får gå ifrån matsedeln och vi fåt inte avvika från receptet, allt ska smaka lika.

Även hur de som jobbar i köken ska kommunicera med kostenheten fåt kritk.

— Vi får lappar från avdelningarna med synpunkter, både beröm och kritik, men de ska skickas in via teams och inte mailas.

Annons

För Siljan News innebär det att synpunkter från personal inte alltid synts i diarier och därför varit svår att få insyn i.

Nu har en del av den korrespondensen blivit tillgänglig och där finns en lång skrivelse där personalen inom kostenheten i både norr och söder påtalar att den rådande situationen blivit ohållbar. Då handlar det inte enbart om matsedel  utan också om hur de upplever att förslag och synpunkter de lämnat på både matsedel och schemaförslag inte tas emot på ett bra sätt. Istället upplever personalen att det utsätts för påhopp om det framförs kritik. Istället för att lösa prata om saker i grupp blir den som har synpunkter inkallad på ett personligt möte.

”Vi har varit stolta i vår yrkesroll och den produkt vi levererar ut till kund, men det känner vi inte längre. Vår yrkesstolthet och arbetsglädje är borta.”

Kommunalrådet Peter Egardt betonar att kostenheten fick en miljon extra för att kunna behålla en hög kvalitet på maten i budgeten.

— Sedan handlar det om Livsmedelverkets rekommendationer. Både barn och de äldre ska få den näring de behöver, säger Peter Egardt.

När det gäller att erbjuda de äldre lokala klassiska rätter så betonar Peter att det var något som de hade med i Socialdemokraternas valmanifest.

— Nu ska vi se över vår kostpolicy och då får vi se att den lokala maten kommer att få finnas.

Kommunens kostchef Anna-Lena Lindbom svarar att det finns många faktorer som påverkar matsedeln men också att det finns en kostpolicy. För att svara på fler frågor bad hon om frågorna skriftligt och lovade att återkomma. Därför kommer texten att uppdateras med de svaren när de kommer.

Utdrag ur Älvdalens kostpolicy 

I Älvdalens kommun tillagar och serverar vi mat och måltider med stolthet. Vi vill
att den mat som serveras, i så stor utsträckning som möjligt, ska vara producerad
av lokala eller svenska råvaror. Vi vill också att maten vi serverar ska bidra till en
minskad miljöpåverkan och en förbättrad folkhälsa.

Älvdalens kommun ska arbeta med att minska matsvinnet i alla verksamheter
som producerar eller serverar mat.

Veganschnitzel, havreris och tomatsås. En äldre mans tallrik till lunch. foto privat

I ett annat upprop finns 226 kommentarer från hela kommunen under uppropet ”Vi kräver en bättre kostplan för våra unga och äldre i Älvdalens kommun”.

Här följer ett urval av de synpunkter som lämnats:

När det är vegomat borde det finnas ett annat alternativ, för dom dagar det har varit vegomat är mitt barnbarn väldigt hungrig när han kommer hem från dagis. Jag jobbar inom äldreomsorgen dom dagar våra boende får vegomat äter dom inte upp maten. Borde finnas ett alternativ till att välja vanlig husmanskost.

Min pojke tycker att maten blivit sämre och är väldigt hungrig när han slutat för dagen. Vore bra med något alternativ att få välja mellan något enkelt som tex makaroner och korv som dom flesta tycker om. Vanlig husmanskost helt enkelt.

Mina föräldrar betalar 9000:- i månaden för att få mat, flera gg/ vecka vill dom inte ha maten då det inte knappt är ätbart , ser inte heller ut som mat ..Rent för djävligt.

För att jag vill att mina barn och även min mor, ska få mat som är aptitlig, och näringsrik, så att dem kan sköta sitt skolarbete, och klarar av sina studier. Och att min mor ska få leva och inte dö av undernäring.

Kosten har blivit sämre och sämre. Våra gamla måste äta mat de inte vill ha vilket leder till att de ibland står över måltider och det i sin tur kan leda till undernäring. Personalen i köket, som är mycket duktiga, bakbinds och måste följa en idiotisk matsedel, de måste tillaga mat de skäms över.

En förändring är nödvändig. Lyssna och prata med personalen i de olika köken och handla därefter, kunskapen om våra matvanor finns där.

Jag anser att skolmaten måste utgöras av vad barnen äter och inte styras av ekonomi eller vad någon kostchef tycker.