
Mora, Orsa och Älvdalen är tillsammans ”Årets stadsnät 2020”
Den satsning som Mora, Orsa och Älvdalen gjort på utbyggnaden av sina stadsnät belönades på torsdagen med utmärkelsen ”Årets stadsnät 2020”.
Det är Svenska stadsnätsföreningen som årligen premierar ”Årets stadsnät” och ”Årets stadsnästsfrämjare”. Årets stadsnätsfrämjare blev AC-net i Västerbotten.
Det tyngsta priset ”Årets stadsnät 2020” gick sedan till stadsnäten i Mora, Orsa och Älvdalen, när stadsnätsföreningen valde att se det gemensamma jobb som de tre trots allt små kommunerna gör.
Motiveringen till priset är följande: ”Mod, samverkan och tillsammans: Tre små nät inom respektive kommunförvaltning som var och en kommit långt i anslutningsgrad kombinerat med högt driftsäkerhetsfokus. Stora geografiska avstånd samt ensamhet men som ändå vågat anta utmaningarna. Mora, Orsa, Älvdalen samarbetar men jobbar ändå separat.”
Tillsammans har de tre kommunerna ungefär 12 500 uppkopplade hushåll, fördelade på 7000 i Mora, 3300 i Älvdalen och 2200 i Orsa.
— Det är viktigt att våga samarbeta med sina grannar i kommunnäten och öka samarbetet, tillsammans blir vi starkare, säger Jan Eriksson, stadsnätsansvarig i Älvdalen kommun.
— Älvdalen har varit duktiga på bidrag och där har Jan hjälpt oss, säger Daniel Nylén, som är stadsnätsansvarig för Mora kommun.
Emil Holback är stadsnätsansvarig i Orsa och lyfter också han det samarbete som de tre kommunerna har och inte minst säkerhetsarbetet.
— Tidigare har det ofta handlat om stora stadsnät så nu är det kul att även de mindre stadsnäten uppmärksammas. Det är ett stort arbete som sker med väldigt få medarbetare i våra tre stadsnät, säger Daniel som tillsammans med Lisa Sörbu är Mora stadsnät.
Landshövding Maria Norrfalk och Agne Fredriksson vid invigningen av fiberbredbandet till Flötningen.
Foto Nisse Schmidt
Bland de allra första att bli inkopplade med fiber var byborna i gränsbyn Flötningen. Den 19 juni 2014 invigde landshövding Maria Norrfalk fibernätet i gränsbyn. Ett arbete där det kommunala stadsnätet skapat den långa förbindelse till Flötningen, medan den lokala fiberföreningen med Agne Fredriksson, såg till att byborna i de små byarna ”längst bort” blev först med fiber vid sidan av de stora centralorterna.
I idag är det nära nog krav på fiber och när inte de kommersiella företagen lockas att investera i de mindre byarna, då krävs ett fungerande stadsnät. Det är det som belönades av Svenska statsnätsföreningen på torsdagen. Samtidigt som en avgrävd kabel söder om Mora visar på behovet av nät med redundans, så kommunikationen kan använda alternativa vägar när en kabel skadas.