Siljan News logo
Annons
Elin Holgersson från Tranås, en av många som återvände med ny kunskap och nya insikter, men också nya vänner. Foto Nisse Schmidt

Marits häxvandring spred ljus över en tragisk tid

Tanken var att det skulle bli en mjukstart med Marit Norins ”Häxvecka”, men innan deltagarna i premiärupplagan ens hann lämna Älvdalen, så stod det klart att det blir en uppföljning.

— Den frågan kom upp redan innan vi var färdiga. Nu måste jag bara finna en lösning så jag kan erbjuda dem som var med i år ett nytt givande program. Det samtidigt som de som vill komma för första gången också ska få en bra inblick i de häxprocesser som ledde fram till att oskyldiga kvinnor och män dömdes för trolldom och avrättades, säger Marit, när hon precis avslutat den första ”Häxveckan”.

Elin Holgersson till höger, i samband med en snabb fikapaus kombinerad med kunskap om häxprocessen. Foto Nisse Schmidt

— Det var verkligen givande och bortsett från det verkligt intressanta programmet så är bara frukosten på Tre Björnar värt resan, summerade Elin Holgersson från Tranås sina dagar i Älvdalen.

Elin berättar att hon redan för några år sedan besökte Älvdalen i samband med Annika Andebarks evenemang runt häxprocesserna.

— Då lärde jag känna Marit Norin och nu fick jag några verkligt fina och intressanta dagar. Jag är övertygad om att det är något jag delar med de övriga deltagarna, säger Elin.

Elin gör också en reflexion över hur människors beteende för närmare 400 år sedan består än i dag.

— Rykten och grupptryck ledde till att oskyldiga människor dömdes och avrättades. Även idag finns samma beteende, till exempel när sociala medier sätter igång ett drev, jämför Elin.

Annons
Håkan Sjögren och Marit Norin vid den första ”Häxveckan” i Älvdalen. Foto Nisse Schmidt

Bland många intressanta programpunkter vill Elin lyfta Håkan Sjögren som berättade om häxprocesserna från ångermanländska Torsåker.

— För min del innebar det ny kunskap, säger Elin.

— Det som också var väldigt givande var mötet med andra intresserade från hela Norden, det gav upphov till att kunna samtala och processa det vi fick ta del av med de andra i gruppen. När många av människorna avrättades så var det ju dem som hade kunskap om medicin och läkemedel så för samhället blev det en än större förlust.

— Helt klart var det här värt varenda mil jag åkte för att ta mig hit, säger Elin.

För Marit Norins del blev det första steget på flerdagarsevenemanget om vandringen i de häxanklagades fotspår, för helt klart väntar en fortsättning nästa år.

Annons
En vandring i de häxanklagades fotspår blev en del av programmet som Marit Nordin bjöd in till i samband med en första ”Häxveckan”. Foto Nisse Schmidt

Parallellt i Älvdalen pågår också arbetet med att resa en minnessten över de oskyldiga som anklagades och avrättades.

— Kommunfullmäktige har sagt ja och jag vet att en skolklass har arbetat fram tankar och synpunkter om den tänkta minnesplatsen vid sockenstugan, säger Marit.

Just vid sockenstugan intill kyrkan togs delen om den rättsliga processen som ledde fram till domarna upp. Även det faktum att det var just i Älvdalen som häxprocesserna eller det ”Stora oväsendet”, som det också kallades tog fart.

Något stort oväsende bjöd inte Marit och hennes grupp på. Däremot några kunskapsintensiva och tänkvärda dygn som nu väntar på en uppföljning om ett år.

Läs även: