Siljan News logo
Annons
Bortanför vägen till industriområdet Märbäck ligger fastigheten som ännu efter över 20 år inte fått en ordentlig lösning på vattenförsörjningen.. Arkivfoto Nisse Schmidt

Industriområde förstörde vatten – nu får boende betala

När Älvdalens kommun byggde industriområdet vid Märbäck så saknades det kommunalt vatten och avlopp i området. De privata brunnar som fanns riskerade att bli förstörda av industriområdet.

Som en kompensation lovade kommunen att lösa problemet. Lösningen för en av fastigheterna blev att med en slang ordna dricksvatten från kommunens ledning till industriområdet. Det när fastighetens egen brunn blev förstörd av föroreningar.

Annons
Industriområdet på Märbäck. Arkivfoto Nisse Schmidt

Kommunen bjöd på vattnet och ett löfte om att koppla in en av fastigheterna, där det tidigare var ett kafé, på kommunens vattennät. Det avtalet skrevs år 2000 och uppgraderades sju år senare med ett löfte att betala brukningsavgiften för samtliga drabbade fastigheter.

Kommunen lovade också att ordna en ny vattenförsörjning till de aktuella fastigheterna om behov förelåg. Det med ett avtal fram till sista februari 2025. Det var innan Älvdalen Vatten AB, ÄVA, bildades.

Nu har avtalstiden löpt ut och nu kommer ett krav från ÄVA på att de aktuella fastigheterna ska börja betala för vattnet.

Tre av fastigheterna har kopplats in på det kommunala nätet, medan den fjärde fastigheten försörjs med en provisorisk slang.

— En sak är helt klar och det är att vi inte kommer att betala för vattnet innan kommunen uppfyller sitt löfte från 2007. Då lovade man att koppla in oss på kommunens dricksvatten, men också på avloppsnätet, säger Lars-Johan Tegnér som köpte kafébyggnaden för närmare 20 år sedan.

— När våra barn var små hade vi stora problem med vatten, men fick då den provisoriska lösningen. Nu är barnen stora men någon utlovad vattenförsörjning har vi inte fått.

— Kommunen har inte heller fullföljt sitt åtagande med provtagning av vattnet, säger Lars-Johan.

Annons
Dricksvatten.Arkivfoto.

Kent Erikson sitter i ÄVA:s styrelse och jobbar åt Nodava.

— Jag är väl insatt i frågan och det har tyvärr tagit tid när vi inte kunde dra ledningen över en privatägd tomt. Det gjorde att vi fick göra ett omtag, men arbetet är på gång och det kan bli aktuellt när nu kraftledningen som går väster om vägen ska grävas ned, säger Kent.

— Vi ska även få till en redundans som tryggar vattenförsörjningen i Gåsvarv.

När det gäller avtalet som befriar de boende från avgiften för vatten så har det avtalet nu gått ut. Därför ska de fyra fastigheterna nu betala för vattnet.

ÄVA och Nodava har tidigare fakturerarat Älvdalens kommun för vattnet.

— För en av fastigheterna finns det all anledning att kommunen hanterar den annorlunda och fortsätter att betala brukningsavgifterna och sedan kopplar in vatten så fort det går. Det handlar om ett löfte på den tiden det var kommunen som hanterade vatten och avlopp, säger Kent.

Det blir nu en politisk fråga, för ÄVA och Nodava kan inte låta VA-kollektivet betala för den provisoriska vattenlösningen och sedan även betala för inkopplingen av vatten som kommunen lovat.

— En sak är klar, jag kommer inte att betala något innan kommunen gjort vad de lovat att göra och kopplat in oss på nätet. Sedan har vi inget anläggningsnummer heller, så det lär bli svårt för Nodava att fakturera oss, säger Lars-Johan Tegnér.