Siljan News logo
Annons
Lennart Frost och Älvdalens Nya Porfyrverk år 2008. Foto Nisse Schmidt

Historiska miljöer att vårda i Älvdalen – kommunen måste ta ett helhetsgrepp

Älvdalen erbjuder en industrihistorisk miljö som inte alla känner till, men som bör bevaras och utvecklas. Det önskar den ideella föreningen Sten i Älvdalen.

— Vi har sett över några av kulturmiljöerna i Älvdalen och hoppas att kommunen är beredda att bidra till att bevara dem, säger Bengt Welin som är kassör i föreningen.

Bengt Welin är kassör i Sten i Älvdalen och har varit med och tagit fram underlaget om ”Historiska industrimiljöer i Älvdalen”. Foto Nisse Schmid

Framförallt har föreningen med kopplingar till den historiska stenhanteringen vid nya Porfyrverket, även om det finns en rad andra historiska industriminnen runt Älvdalen.

— Det är kommunen som äger den unika kulturmiljön med porfyrverket och kvarnen vid Västermyckeläng och dit hör även Rämmaån som försett kvarnen med kraft.

Annons
Nya Porfyrverket i Västäng. Foto Nisse Schmidt

För ett belysa situationen har föreningen tagit fram en utredning för att säkra området där det kulturminnesklassade byggnaderna finns.

En vård- och underhållsplan måste upprättas för byggnadsminnen och andra byggnader samt för hela området med dammar, vattendrag och värdefull natur.

— Utöver nödvändigt underhåll av byggnaderna så finns också Lennart Frosts bostad med tillhörande affärsdel. Vad gäller den så är den i privat ägo, men vi vill lyfta behovet att den bör ingå i helheten och kommunen borde ta ansvar för bostaden om den kommer att bli till salu.

— Risken är annars att den blir lite av en ö i det skyddsvärda området, menar Bengt Welin.

Frostvillan. Foto Nisse Schmid

Tanken med villan, som en gång byggdes av Lennarts Frosts pappa Frost Anders Andersson, är att den ska kunna användas för olika kulturföreningar i bygden och inte minst för den verksamheten med stensymposier som sker regelbundet intill villan.

— Vi har många tankar för hur Frostvillan ska kunna användas, men är också medveten om att det följer en driftkostnad efter ett eventuellt köp. Det viktiga är ändå att kommunen säkrar ett ägande och en möjlighet att på lång sikt ha kontroll på hela området.

Stenarbetare vid stensymposiet för tio år sedan. Foto Bengt Welin

Köper kommunen fastigheten så kan den mycket väl renoveras och bli ett bostadshus i kommunala ägo. Då kan den affärsdel som finns på fastighetens framsida bevaras för kulturverksamhet.

Föreningen Sten i Älvdalen hoppas att den industrihistoriska marken kan komma att ingå i ett större skyddat område.

— Då är det också av största intresse att även Frostvillan i Västäng får en långsiktig lösning och att en skötsel och underhållsplan upprättas för byggnader och natur i området, säger Bengt Welin.

Annons
Lennart Frost med en gammal bild från Nya Porfyrverket med hans pappa och farfar. Arkivfoto Nisse Schmidt