Siljan News logo
Annons
Johan Hed, Andreas Ring och Simon Bengtsson besöker Orsa, Mora och Älvdalen med viktig föreläsning. Foto. Helene Lindh

Föreläsning om narkotika och ungdomar på Mora gymnasium

Just nu reser Trygghet & Toftahill utbildning runt med sin föreläsning ”Narkotika till ungdomar-nej tack”. Under tisdagen besökte de Orsaskolan i dag onsdag gästar de Mora Gymnasium och på torsdag reser de till Älvdalen

Föreläsningen riktar sig till vårdnadshavare och skolpersonal till ungdomar i 13-20-års ålder. På fredagen hålls dessutom en specialföreläsning för krögare i trakten på Mora parken,

Tyvärr förekommer narkotika i dag inte enbart på nöjesställen den finns i princip överallt, även i skolmiljöer. Narkotikan ses som ett naturligt inslag i tv-serier, filmer och internet vilket kan göra det svårt för unga personer att förstå allvaret och riskerna att fastna i ett beroende.

Trygghet & Toftahills utbildning fokuserar på att lära deltagarna att känna igen olika droger samt upptäcka de förändringar i kroppsspråket som drogerna åsamkar.

Annons
Andreas Ring är en entusiastisk och fängslande föreläsare. Foto. Helene Lindh

Föreläsaren Andreas Ring är en före detta polis som genom sitt yrke har stor kännedom om droger, inte minst genom rollen som chef över Malmöpolisens kroggrupp.

Kroppsspråksutbildare Simon Bengtsson-Tibblin illustrerar hur en person kan uppträda och hur kroppsspråket förändras beroende på vilken drog personen har i kroppen.

— Det är ett tungt ämne vi föreläser om, genom att använda humor och igenkänning hoppas vi att åhörarna skall gå från utbildningen och känna  att man faktiskt kan göra skillnad på ett positivt sätt som också ökar tryggheten, säger Andreas Ring.

För att förankra utbildningen lokalt i just Mora så är lokalpolis Johan Hed inbjuden för att informera hur situationen ser ut i vårat område vad gäller droger och ungdomar.

— Polisen har större insyn än någonsin genom vår operativa inriktning. Bland annat så görs alltid en extra kontroll på de bilar som stoppas, säger Mora, Orsa och Älvdalens kommunpolis Johan Hed.

Annons
Kroppsspråksutbildare Simon Bengtsson-Tibblin i samspråk med Orsaskolans kurator Jonas Eriksson. Fota. Helene Lindh

Tillsammans med Andreas Ring och Johan Hed finns också skådespelaren Simon Bengtsson som utbildat sig inom konflikthantering och kroppsspråk.

Simon gestaltar hur personer uppträder och hur kroppsspråket
förändras beroende på vilken drog personen har i kroppen på ett trovärdigt och ibland humoristiskt sätt.

— Det är de små små tecknen som kan vara avgörande för att upptäcka ett drogberoende. Sänkta, loja ögonlock, smackande med munnen på grund av muntorrhet, snortande med näsan eller en förändring i personligheten från tillbakadragen till speedad eller tvärtom, säger Simon.

Simon är skicklig att med väldigt små korrigeringar av sin kropp eller mimik gestalta hur en drogpåverkad person kan se ut, han är även kvick i tanken och drar gärna paralleller till sitt eget familjeliv och situationer som kan uppstå i vardagen.

Vad gäller läget i Mora gällande droger säger Johan Hed:

— De vanligast förekommande preparaten som uppmärksammas av polisen vid tillslag är cannabis, marijuana och hasch.

— Nyligen gjordes en mätning av avloppsvattnet vilket gav utslag på cannabis, amfetamin och tramadol.

Annons

Vanligaste sättet att tillförskaffa sig droger är via återförsäljare på den egna hemorten eller på nätet, där varorna kommer fint förpackade direkt hem i brevlådan.

— När man hör unga tjejer och killar som påstår att det inte är farligt att ta droger och att de har kontroll över situationen vill man bara ta tag och skaka om dem kärleksfullt men mycket bestämt, avslutar den rutinerade före detta polisen Andreas som verkligen sett drogernas baksida.