
Fjätervålen tar nu fart mot framtiden – arbetet igång med jättesatsningen
Nu handlar det om bromsa eller gasa för de stora planerna för Fjätervålens skidanläggning, men betoningen är utan tvekan på att gasa.
En av Dalarnas allra bästa skidanläggningar med riktigt stor skidåkning är nu redo att bli en alpin vinterdestination på allvar.


Nyligen samlade projektledare Martin Levin arkitekter och andra beslutsfattare på Fjätervålen för att låta det stora projektet ta avstamp mot en framtid med en ny expresslift och ett hotell som en del av den första etappen.
Tidigare har Fjätervålen haft en arkitekttävling, där företaget AIX Arkitekters förslag till gestaltning och utformning valdes att gå vidare.
Som projektledare för ett så stort skidfjäll som Fjätervålen handlar det också om att älska skidåkning.
– Det är hur bra skidåkning som helst här. Jag har åkt här flera gånger, säger Martin, även om skidåkningen fortfarande är ett par månader bort.
Fjätervålens skidåkning är stor och lång, men långa är också de två släpliftarna som idag lyfter skidåkarna till kalfjället och de 317 meters fallhöjd från toppen på 1002 meters höjd.
— Nu jobbar vi på att få till en lösning med en ny lift som blir en del i det nya projektet, säger Martin.
Till stöd i planeringen har kontakter tagits med Bo Halvardsson som under många år haft ledande befattningar i Skistar, de senaste tio åren åt Skistar Norge. Nu kan han komma att bli den som får uppdraget att vara med och utforma den ny-gamla skidanläggningen.
— Det är några år sedan jag åkte skidor här på Fjätervålen senast, men här finns en rejäl chans till något riktigt spännande. Ser man på på kartan går det att kunna göra något riktigt bra här på Fjätervålen, bedömer Bosse förutsättningarna på Fjätervålen.
— Det gäller att få med tankar på skidvägar, nedfarter, parkeringsplatser och den logistik som krävs från början. Till exempel liftsträckning och dalstationens placering, säger Bosse Halvardsson.
— Vi har erfarenhet att bygga hus, men inte skidanläggningar. Det är där vi räknar med att ta hjälp av Bosses erfarenhet, säger Martin.

— Bosse kom med en del inspel som vi nu får anledning att tänka ett varv till på, men grundkonceptet håller, säger Mikael Uppling från AIX Arkitekter.
De befintliga byggnaderna på Fjätervålen, Värdshuset, skidshopen, affären och pistmaskinsgaraget står delvis i vägen för de kommande planerna.
— Tyvärr lär vi få ta ner skidshopen, men sedan får vi se vad som händer med övriga byggnader när vi ritar resten av anläggningen, konstaterar Martin.
Det innebär att till stor del blir det ett helt nytt Fjätervålen som möter besökaren till vintern 2024.

— Planen nu är att ta fram underlag för samråd som ska kunna vara klart efter nyår. Sedan ligger den processen med detaljplaner och bygglov under resten av året, säger Sofie Andersson, som är VD för Fjätervålen.
— På våren 2023 ska vi kunna börja bygga och går allt som vi hoppas så ska vi ha ett hotell och en ny bekväm lift på plats till vintern 2024.
Parallellt med det arbetet jobbas det också med att söka de investeringsstöd som är tillgängliga för den stora satsning det ändå handlar om.
Med en ny lift och ett hotell kommer sedan Fjätervålen att kunna växa och bli i det närmaste en helt ny skidanläggningen.
Lyckas man med det så har Idre i stort sett fått två nya skidanläggningar på fem år.
— Vi är inte där ännu, men nu har arbetet tagit fart på allvar, säger Sofie Andersson.